2014-ben, amikor Szalai László, az akkori MLSZ edzőképzés vezetője felkért a közös munkára, egy kérése volt, mert egy óra beszélgetés után átlátta, ez a rendszer az, amire szüksége van a labdarúgásunknak. A kérés az volt, hogy tervezzek olyan labdarúgóspecifikus gyakorlatokat, amivel megközelítő eredményeket lehet elérni, mint a progresszív lépcsőzéssel. A feladat nem volt egyszerű, hiszen a modern futballelmélet egy egységként kezeli a fejlődést, nem részeket, hanem az egészet próbálja fejleszteni.


Kicsit világosabban fogalmazva; a külföldön használt Verheijen-perodizáció idejétmúlt, a modernebb taktikai periodizáció pedig jó irány, csak sajnos Verheijen-féle modellre épül és hiányos. Amíg a magyar edzők nem értik meg azt, hogy a gyermekkori lemaradásunk a fejlesztés ütemének hiányától szenved, nem fogunk előrelépni.

Szóval ötvöznöm kellett a kognitív fejlesztést, a fizikai fejlesztést és a technikai fejlesztést egy gyakorlatban, ami mintát adhat a kijelölt útnak. Szükségem volt az alapjátékok megjelenésére, a védekezés és a támadás alapformáira, a csapatrészek együttműködésére. És végül a csapatmozgás taktikai feladatainak megjelenésére is.

Olyan feladat kellett, amit akár az U11-es csapatok is használni tudnak. Megoldottam, mert meg kellett oldanom. Alkalmaztuk az U19-20-as válogatottnál és borzasztóan jól működött. A rendszer megállja a helyét és irányt mutathat a fejlődés felé.

kép1

A kisjátékokban megjelennek a védőháromszögek, rombuszok, a pozíciós játék és a visszatámadás, az egymás segítése és az elmozgás szabályai és nem utolsó sorban a döntésgyorsaság, mozdulatgyorsaság és sprintképesség növelése.

Ehhez a méretekkel és az idővel kellett variálnom. A gyakorlat 2*3-3 és 1*4-4 elleni játék területen, majd irányban. A méretek a szabvány pályához vannak igazítva. A játékosok a posztjaikon (!!!) szerepelnek. A terhelési idő 40 mp. labdatartás majd 20 mp. irányban játék. Az 1 perc letelte után területváltással a másik térfél hasonló pályájához sprintelnek és megy tovább újabb 1 percig a feladat. A 3. percre visszatérnek az első területhez. Most jönne a passzív pihenő a lépcsőzésnél, azonban itt felváltja az aktív pihenő; 5 perc alatt rendeződni kell 10-10 elleni játékhoz, ami 1 percig tart. Ez 1 blokk, 4 perc időtartammal. Amennyiben 12-szer képesek ezt a játékot szub-maximális szinten teljesíteni, nincs olyan iramú BL meccs, ahol nem bírják ki, akár a hosszabbításban alkalmazott pressing-et is. A gyakorlati alkalmazás során kiderült, hogy a figyelem, a koncentráció hiánya az első alakalommal csak 1 blokk erejéig engedte a feladatot. Ez nem gond, hiszen a progresszivitás elmélete a következő edzésen már akár 2 blokkot is engedhet. A normál fejlődés azonban heti 1 blokk.

A következőképpen: H1-SZ1-P2-H2-SZ3-P3-H4…stb.

Ez az egy gyakorlat untig elég lenne, hiszen benne van minden, ami foci és még fejleszt is. Azonban kellettek variációk is, ami, ha ennyire nem is összetett, de részegységek mégis megjelennek benne, és a fő irányt, az oxigénfelvételt növelik.

Variáció 1.:

kép2

Variáció 2.:

kép3

Mindkét gyakorlat párharcokra, befejezésekre, védekezésre-támadásra, technikai feladatokra és aerob max. fejlesztésére szolgál. Ennek elégnek kell lenni alapnak, a változtatás kreativitás kérdése, csak az eredeti feladat célja maradjon meg.

Így ugrik (a kukába) a Verheijen periodizáció és jelenik meg a Szalai Lászlóval közösen kidolgozott heti ciklus:

Az edzésterhelés progresszivitása, illetve a pozitív feedback eléréséhez folyamatos kontroll alatt kell tartanunk az edzéshatásokat. A HRV (Heart Rate Variability, avagy szívfrekvencia variabilitás) mérése erre megfelelő adatokat szolgáltat.

Tudom, hogy amikor eljut az olvasó ehhez a ponthoz, akkor felvetődik a gondolat; szükséges és elégséges három edzés-gyakorlat variáció ahhoz, hogy megoldjuk a magyar labdarúgás problémáját? A válaszom erre; nem, nem elégséges, de szükséges! Ne felejtsük el, hogy példámban az U19/20-as válogatottnál az alapanyagként kapott labdarúgók már átestek egy alapképzésen (jól-rosszul edzették őket). Tehát ceteris paribus kitörési pont ez a mindössze egy alapelvet érvényesítő három gyakorlat!

Fontos tehát, hogy ezek az edzés-gyakorlatok csak akkor hoznak eredményt, ha egy olyan közegbe ágyazzuk őket, ami legalább nem dolgozik ellenük, hanem inkább támogatja, azaz szervesen beépíti komplex rendszerébe az egyesület (válogatott), amely alkalmazza ezeket. Természetesen az edzés, a játékosok felépítése sokkal bonyolultabb feladat, mintsem az egy-egy gyakorlattal megoldható lenne, de a futball-specifikus állóképesség építésére megoldást kínálnak az előzőekben bemutatott egyszerű edzés-gyakorlatok.

Ilyen best practice-ek (jó gyakorlatok) ideális összetétele mellett a labdarúgó előbb sportolóvá, majd – egy átgondolt, következetes rendszert alkalmazva – sikeres sportolóvá válik!

Mivel a foci csapatsport, nincs egyéni siker, de egyéni eredmény igenis létezik! Azok a játékosok, akik kiemelkednek csapatukból, szintet léphetnek, és karrierjük rakéta sebességgel lőhet ki. De ez nem menti meg focinkat („egy fecske nem csinál nyarat”), ugyanakkor, ha ilyen játékosok, ilyen tudatos képzés mellett hazai csapataikban juthatnak el egy top-ligás szerződésig, húzzák-vonják magukkal a csapatukat, a mezőnyt, végül pedig labdarúgásunk egészét. Netán még a válogatottban is úgy működve, hogy a mostani „Európa közepének alja” szintről eljuthatunk a csúcs-válogatottak szintjére, de legalábbis ki-ki meccseket játszhatunk az élvonallal.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

Tabella

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!