Érdekes cikket olvastam a sporolunk.sk oldalon. Tulajdonképpen egy mindennapi cikk is lehetne, hogy egy profi club edzőt vált, de ha végig olvassa bárki, benne van minden mitől működik már Felvidéken is jobban a foci üzleti része mint itthon.

A DAC - tól távozó Hyballa fejti meséli el távozásának körülményeit, de közben egyszerű közérthető módon kifejti filozófiáját a futballról és hogy ez a filozófia miként találkozott a DAC filozófiájával - mert természetesen úgy választottak edző, hogy a kettő harmonizáljon. Az elválásra pedig azon oknál fogva került sor mert Hyballa nem akart 2 évnél többet Felvidéken tölteni. A DAC -nál töltött ideje alatt sikeres volt, és mivel elképzelése a futballról illett Világi Oszkár elképzeléseibe az együttműködés harmonikus volt, kisseb nagyobb véleménykülönbségekkel.

A cikkből kiderül a DAC játékospolitikája is, minél fiatalabban a csapatba építeni a játékost - lehetőleg saját nevelésűt - és aztán jó áron értékesíteni nyugati bajnokságokba. Nagyon követendő példa lenne ez a működés, mert ez a piaci alapon való működés alapja.

Másfél év után távozott a DAC csapatától Peter Hyballa, akinek helyét a portugál Hélder Cristóvao vette át. A német tréner a távozásáról a szlovák Šport napilapnak nyilatkozott.

Hyballa: Nagyon-nagyon meglepett, hogy távoznom kell!

Mikor és hogy tudta meg, hogy távozik a DAC-tól?

Épp Portugáliában voltam szabadságon, a tengerparton feküdtem, amikor eszembe jutott, hogy fel kellene hívnom Jan Van Daele sportigazgatót, ugyanis pár nappal később kezdtük volna a téli felkészülést. Meg akartam tudni, hogy van Ronan vagy Koštrna. Nem sokkal később délután felhívott Világi Oszkár tulajdonos, akitől megtudtam, hogy befejeztem. Sokáig beszélgettünk, de nem szeretnék mindent a médián keresztül boncolgatni, mindig lojális voltam a tulajdonoshoz. A legkomolyabb okként azt hozta fel, hogy az idény végével már nem fogunk együtt dolgozni, és ők viszont szeretnének minél előbb felkészülni Európára. Egy órával később már a sportigazgatóval egyeztettem a szerződés felbontásáról.

Az Ön döntése volt, hogy 2020 nyarán nem folytatja a csapatnál?

Igen, én akartam így, nyáron tovább szerettem volna lépni. Már két éve lettem volna Szlovákiában, ami egy külföldi tréner számára elég. A klub gondolkodása folyamatosan a fiatalok, a fiatalok, a fiatalok. Én nagyon szívesen dolgozom fiatalokkal, Dunaszerdahelyen pedig a fiatalság a minőséggel párosult. Jan Van Daele jó munkát végzett a menedzseri pozícióban, a pályán megmutatkozott a teljesítmény és a pozitív eredmény. Novemberben és decemberben viszont a beszélgetések során ebben a témában nem tudtunk megegyezni. Elmondtam, hogy májusig a csapatnál leszek, utána viszont már nem. Pedig folyamatosan voltak ajánlataim, de mindig lojális voltam a klubhoz, a játékosokhoz és az edzői stábomhoz. Az aláírt szerződést be akartam tartani.

Sokkolta, amikor Világi Oszkár felhívta, vagy a beszélgetésekből már számított rá?

Nagyon-nagyon meg voltam lepődve. A tulajdonossal és a sportigazgatóval mindig nagyon jó, de néha kritikus kapcsolatom volt. Tudom, hogy a klubtulajdonosok Európa ezen részén gazdagok, én viszont német-holland típus vagyok, aki megmondja a véleményét. Több véleménycsere történt köztünk, de az volt az érzésem, hogy pozitívan vették. Ha néha kritikus is voltam, mindannyiunk számára a klub volt a lényeg.

Korrekt módon váltak el?

Egy héttel ezelőtt csütörtökön voltam Szlovákiában összecsomagolni és elbúcsúzni. A tulajdonos nem volt épp ott, de találkoztam a sportigazgatóval és sok játékossal. Megöleltük egymást a Vidákkal, Jedličkával, Kružliakkal, Kalmárra. Tüzes volt a kapcsolatunk és az volt az érzésem, hogy ők is csalódottak. A másik oldalon, felnőtt vagyok, úgy is fogtam fel. Tudom, hogy az dönt, akinek pénze van. A tulajdonos azt mondta, új edző jön, én pedig elfogadtam.

Ha visszanéz, milyen volt az elmúlt 18 hónapra, milyen volt?

Nagyon érdekes időszak volt számomra. Különleges stílusú a munkám és értékes volt azt látni, hogy az embereknek Európa ezen részén tetszett. Szlovákia ugyanis a futball terén nem egy offenzív ország, amelyben merész pressinget játszanak. Az ifjúságban sincs így, ezért néha a mérkőzések unalmasak. Ezen próbáltam változtatni és büszke vagyok rá, hogy ez sikerült. Főleg azért, mert Dunaszerdahely a nemzetiségi kérdés miatt nem egy közkedvelt város. Ezt mindig megéreztük, amikor idegenben játszottunk. Ennek ellenére a 18 hónap után mindenhol a mi futballstílusunkról beszéltek, arról, ahogy játszunk. És Hyballáról, de számomra ez nem annyira fontos. Megváltoztattuk az ifjúsági csapataink szemléletét. Több játékost jó pénzért adtunk el, ami szintén az edző és a vezetőség jó munkáját mutatja. Vida Máté, Kristián Koštrna és még többen is bekerültek a válogatottba, sok tehetségnek adtunk lehetőséget. Mielőtt Szlovákiába jöttem, már akkor is magabiztos voltam, de most a Holdig ér. Természetesen köszönettel tartozom a szakmai stábomnak, amelyben mindannyian közel álltunk egymáshoz.

Tehát idáig a cikk. sok minden kiderül Hyballáról, de talán még több a DAC -ról.

Csak olyan edzőt választanak, aki illik a stílusukba. Értenek a szurkolók nyelvén - nyilván mert bevételre számítanak belőlük. Jó szakmai munka folyik ott - a számok igazolják. Valamint tényező akarnak lenni közép Európában és ezért mindet megtesznek. Követendő példa.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

Tabella

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!