Most azonban végre valakinek valahol elege lett abból a feltűnő értékaránytalanság, amit ma a foci jelent; rengeteg pénz áramlik be, de végtermékként jobbára csak selejtet termel a „gyár”. Lássuk be; az állam közreműködésével soha nem látott tőke érkezett a fociba, de nem, hogy eredmény nincs, hanem relatív lemaradásunk, ha lehet, csak még tovább fokozódott. Ez pedig nonszensz; „Ilyen nincs – és mégis van!”

Sokak, sokszor, sokféleképpen megfogalmazták már, hogy ez nem fenntartható, de a „szakma” mindig mereven elutasította, tűzzel-vassal irtotta ezeket a véleményeket. De ennek most vége! Alighanem elege lett a pénzt számolatlanul beöntő, azokat odacsatornázó döntéshozóknak, mert mindhiába a pénz, azok szakmai oldalon nem hasznosultak. Hogy hova lettek? Ez most majdnem mindegy, a lényeg, hogy megszületett a felismerés: a foci jelenlegi utánpótlás rendszere egyszerűen alkalmatlan akár egy csapatnyi (válogatott) minőségi játékos kinevelésére!

Ebben pedig döntő szerepe van annak az MLSz-nek, aki nem tud/akar valódi szakmai irányítóként eljárni. Erre példaként említhető, hogy a belga Double Pass rendre átvilágítja a klubokat, és – bár inkább csak áttekintő vizsgálatot folytat – kirívó hiányosságokat tár fel. De mindhiába, a gyalázatos eredményeknek nincs következménye… Ezért aztán a kormány november közepén határozatban szólította fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Kásler Miklóst, hogy dolgozzon ki egy állami akadémiai rendszert, ahol a sportági szövetséget megkerülve, végre minőségi munka folyik, és a ráfordított milliárdok végre a tényleges szakmai munkában manifesztálódnak.

Belső információk szerint az Emberminiszter ezt úgy oldotta meg, hogy az akadémiai minősítést mindössze a mai U19-es, első osztályú bajnokság szereplői, valamint két további klub tarthatja/kapja meg, a többiek lemondhatnak erről a címről. De itt nem áll meg a dolog, mert a finanszírozást az EMMI magához vonja és – bár az alkalmazottak a klub kötelékébe tartoznak – járandóságaikat az államtól kapják.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ez elég komoly tehertétel, de az éves szintet 3 milliárd forint körüli összeg a fociban közvetlenül, vagy közvetve jelentkező kiadásokhoz képest elenyésző tétel. Az állami akadémiák tehát állami finanszírozásba kerülnek, és ezzel együtt elveszítik a jogot a Tao-támogatások igénybevételére. Ez azért van, mert a fent említett összeg bizony elég arra, hogy az immár kiváló infrastruktúrát működtessék, és az alkalmazottakat megfizessék.

Apropos, alkalmazottak! Akadémiánként négy csapat versenyez majd a különböző korosztályokban. Minden egyes csapat külön stábot kap, úgymint edző, pályaedző, erőnléti edző, rehabilitációs edző, kapusedző, video elemző, gyúró, kiropraktor, pszichológus, stb…. Ez csapatonként öt edzői képesítéssel, valamint 6-7 egyéb speciális szakmai tudással (és képesítéssel!) rendelkező szakembert jelent!

Egy-egy akadémia tehát négy csapattal, csapatonként kilenc-tíz szakemberrel működik, azaz összesen 40-48 stábtagot foglalkoztat. Ez azt jelenti, hogy az összes akadémia nem kevesebb, mint 400-480 szakember alkalmaz majd. Nem kell megijedni, „a matek kiadja”: ilyen számban vannak ma Magyarországon A, A elit, és Pro licenszes edzők! Az más kérdés, hogy a licensz önmagában nem jelent minőséget, de ez nem ennek a cikknek a témája!

És melyek lesznek azok a klubok, amelyek akadémiai státuszt kapnak? Ebben egy elég komoly regionális lefedettséget igyekeztek megvalósítani, de mintha a dél kimaradt volna. Ennek nem tudjuk az okát, de úgy néz ki, hogy Budapesten négy (Vasas, MTK, Kispest, Fradi) keleten három (Debrecen, Kisvárda, Diósgyőr), és nyugaton szintén három (Felcsút, Győr, Szombathely) klub tarthatja meg akadémiai minősítését.

Az utánpótlás bajnokságokat is átszervezik ehhez! A 2019/20-as idényben elért helyezések, valamint további (nevezzük helyosztónak) meccsek alapján a klubokat három, egymás alá rendelt Nb1-es, és három, egymásnak alárendelt Nb2-es bajnokságra osztják fel. Az Akadémiák elvileg bármely osztályba besorolódhatnak, azt kizárólag a most futó bajnokság, és a helyosztók eredményei határozzák meg.

És mi lesz a többiekkel? Elvesztik, vagy nem kapják meg többé az akadémiai minősítést, finanszírozásuk marad az eddigiek szerint, náluk gyakorlatilag nem történik semmilyen változás ezen a téren. Ők tehát maradnak az MLSz szárnyai alatt, és továbbra is a Tao-ra, valamint a központi bevételi forrásokra támaszkodva finanszírozzák működésüket.

Amit most látunk tehát:

Az állam megelégelte, hogy nincs eredmény (azaz nem termel ki a hazai utánpótlás ütőképes játékosokat) annak ellenére sem, hogy minden anyagi és infrastruktúrális támogatás rendelkezésére állt a kluboknak. Ezért az utánpótlás egy részét kiveszi az MLSz alól, közvetlen állami kontroll alatt működteti, mert azt reméli, hogy így a ráfordítások jobban hasznosulnak, és a (mennyiségben mindenképpen) megfelelő szakember-gárda végre minőségi terméket, azaz fiatal játékosokat fog előállítani a magyar futball számára!

Ez remek gondolat, és bizakodásra ad okot, hogy végre megindult a gondolkodás arról, hogy mit kellene tenni, sőt lépések is történtek egy hatékonyabb rendszer kialakítása irányába! Persze fontos az is, hogy ha már a tíz utánpótlás műhely tényleg mindent megkap (most már szakembereket is!), akkor ott nem csak a költségvetéseket, hanem a szakmai munkát is kontroll alatt kell tartani! Ebben is van már sok-sok gondolat, mert igenis léteznek megbízható mérési módszerek, az eszközök pedig rendelkezésre állnak ahhoz, hogy minden egyes játékost, annak minden egyes sklill-jét alaposan felmérhessék, illetve ezek eredményét felhasználva fejlesszék, adj isten, akár még fejlődési naplót is vezessenek róluk!

Sajnos ez utóbbi területen csak még elég képlékeny dolgokat hallottunk, ez nincs még komolyan kidolgozva, de bízunk bennne, hogy ha már ilyen komoly változásokat eszközölnek, akkor az utánpótlás termékfejlesztési munkáját vissza is akarják mérni, és azt kontroll alatt kívánják tartani! Tudjuk, hogy vannak akik még emlékeznek a Kutas-féle követelményrendszerre, így az ilyen központilag vezérelt visszamérések nem igazán keltenek bennük jó érzést. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezúttal nem az edzések hogyan-ját, hanem a kívánt eredményt kell majd kontrollálni. Magyarul: minden egyes korosztályra meg lehet adni azokat a sztenderdeket, amelyek elvárhatók adott életkorban, ezek pedig ma már igenis mérhetők! Nem ám arról van szó, hogy a 100 métert mennyi idő alatt futja a játékos…  A foci összetett játék, rengeteg készség és képesség kell hozzá, és nem csak fizikai, hanem más tulajdonságok terén is.

Összességében tehát minden okunk megvan arra, hogy lelkes figyelemmel várjuk a további fejleményeket, mert amit eddig megtudtunk az több, mint biztató. Persze ez itt Magyarország, ahol könnyen uram-bátyám lesz mindenből, de ezúttal éppen azt gondoljuk, hogy ennek a rossz értelemben vett magyaros viselkedésmódnak a kiirtására tesz egy komoly kísérletet az állam.

Ennek értelmében:

HAJRÁ MAGYAROK!!!!

  

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!