Vagy inkább anti-Dárdai? Mint beszámoltunk róla (ITT), Labbadia érkezett a Hertha-hoz a vezető-edzői pozícióba. Nem nagyon értem a klub választását most sem, ahogy Dárdai Palit sem nagyon értettem, miért nem távozik onnan, ahol nem ismerik el képességeit. Aztán megkaptam a választ (erről ITT írtam), és végül oda lyukadtam ki, hogy Berlinben sajnos nem tudják, hogy mit is akarnak…

Miért gondolom ezt? Mert a Bild is így számol be Labbadia érkezéséről:

Labbi1

Ez hevenyészett fordítással annyit tesz, hogy „Hertha ma rendelkezik Anti-Klinsi-vel”. A választás tehát nem úgy történt, mint kellene, hiszen mintha csak az lett volna a lényeg, hogy Klinsmann-tól mindenképpen eltérő személyiség irányítsa a csapatot. Márpedig ez nem a helyes út, szerintem abból kellene kiindulni, hogy mit gondol a klub vezetése a csapatról, stílusról, filozófiáról.

„Kellene lennie egy filozófiának a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, hogy mit akarnak látni, miért adják a pénzt. Ettől függetlenül a kluboknak lehet saját filozófiájuk, csak működjön!”

Ezt már Dárdaitól idéztem, Leekens szövetségi kapitánysága idején nyilatkozta. Miét fontos ez? Azért, mert a filozófiából lehet aztán származtatni olyan dolgokat, mint stílus, a stílusból levezethető a kívánt képzési modell, és a többi… Tehát: cél nélkül csak rohangálás an a pályán! A játékosnak értenie kell, hogy mi miért történik, minek a részese, és mit érhet el, ha mindent megtesz a rendelkezésre álló kereteken belül!

Nos, azt gondolom, hogy ha Pali így látja egy csapat felépítésének módját – legyen az klub, vagy válogatott -, akkor ezt valahonnan hozta. Az a valahonnan pedig részben Pécs, és az édesapja, részben pedig pont Berlin! Hiszen azért – valljuk be! – ő igazán ott szocializálódott az edzőségben, nem itthon.

De ez még csak az egyik része a kritikámnak, ugyanis van itt egy másik problémám is. Labbadia azt mondta, hogy nem határoz meg célt… OK, most érkezett, de csapata meccseit biztosan meg tudta nézni, láthatta a játékosokat, hogyan működnek, kinek mi az erőssége, és mik a gyengéi. Másrészt – gondolom én – van egy elvárás is vele szemben, amit ő a szerződéskötéssel elfogadott. És ahogy az előbb említettem már, a cél-meghatározás elengedhetetlen dolog egy edző munkája során.

Dárdai Pali bizony mindig is világosan megfogalmazta, hogy mi a cél. Íme egy példa:

„A nemzetközi kupaindulás messze került, ezt be kell látni. Viszont nem tétlenkedhetünk a jövőben sem, szeretnénk az elmúlt évek legjobb második félidei teljesítményével zárni. A pontszámunknak kettessel kellene kezdődnie.” Mondta ezt akkor, amikor a Hertha 2019 tavaszán az addigi 9 forduló alatt még csak 11 pontot szerzett.

Ezt csak kiragadtam, de arra gondolom mindenki pontosan emlékszik, hogy a válogatott meccsei előtt egyértelműen elmondta, hogy mire számíthatunk, és – láss csodát! – pontosan az is történt a pályán! A történetben én most tehát ott tartok, hogy nem is igazán egy anti-Jürgent, hanem mintha egy anti-Palit találtak volna a Herthe vezetői. Hogy mi lesz ebből, majd kiderül…

A teljes történethez hozzá tartozik még, hogy Labbadia addig nem kér fizetést, amíg el nem indul a bajnokság. Ez tiszteletreméltó!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!