A napokban ismét elővettem az MLSZ 2020-ravonatkozó Szakmai és pénzügyi tervét, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az nem tartható, viszont vannak lehetőségek is benne! Azt kezdtem el szemezgetni, hogy milyen lehetőséggel bír a költségvetés a tekintetben, hogy ha segítség kell a kluboknak, vajon mit tud nyújtani az MLSZ. Kicsontoztuk a szövetséget!

A teljes anyag ITT érhető el, hiszen az MLSZ - társadalmi szervezetként - nyilvánosan elérhetővé teszi a pénzügyi adatait (és még sok minden mást is). Első ránézésre az MLSZ mindössze 142 millió forinttal tud segíteni, hiszen ennyi a tervezett nyereség, de a kép azért ettől sokkal árnyaltabb, mert mind a bevételi, mind a kiadási oldal érintett a járvány miatt leállás hatásaival.

Nekem elsőre máris feltűnik az „A.IX/1 Egyéb működési támogatások” pont „Állami támogatások” fejezete (11. oldal):

A 2020-as pénzügyi évben összesen 8,3 milliárd állami támogatás felhasználását tervezzük az alábbi célokra:

3,3 milliárd forint produktivitási támogatás,

1,4 milliárd forint az NBIII-as sportszervezetek támogatását szolgálja,

927 millió forintot a Szövetségi munka fejlesztésére allokálunk,

1,6 milliárd forintot a Bozsik Programban tervezünk felhasználni,

503 millió forintot fordítunk a felnőtt női és futsal válogatottjaink, valamint

525 millió forintot az utánpótlás válogatottjaik működtetésére

Ez a 8,3 milliárd forint bizony akkor is megérkezhet a szövetséghez, ha az egyébként is sokat kritizált Bozsik-program átmenetileg felfüggesztésre kerül. Ez máris 1,6 milliárd megtakarítást jelent, hisz a gyerekeket amúgy sem lesz célszerű versenyeztetni ebben az évben… A női-, futsal-, és up.-válogatottak költségvetését is vissza lehet vágni cca. a felére (elmaradnak versenyek…), ami további 500 milliós megtakarítást jelent. Megjegyzem; a szövetségi munka támogatását nem említettem, mint megtakarításra alkalmas tételt, mert ezt valószínűleg nem szeretnék elengedni…

Itt tehát lehet találni egy olyan 2,1 milliárdnyi forrást.

Aztán észreveszem, hogy „van az A.IX/3/4 Halasztott és egyéb bevétel” című pont, ami az ún. kamatozó Szövetségi tartalékról szól. Ez egy elkülönített pénzszámlán elhelyezett összeg, amit egyszerűen fel lehetne szabadítani, azzal a feltétellel, hogy azt persze fel kell tölteni újra. Véleményem szerint ehhez meg lehet teremteni a pénzügyi és jogi feltételeket

Ez tehát újabb 9,6 milliárdos forrás lehet.

Az 53.-tól az 57.-ig oldalakig a korábbiakban részletezettek szerepelnek, és bizony itt is találhatunk komoly tételeket. Szerintem – miután a tévé végül is állami tulajdon – a tévés jogdíjakat kvázi előlegként lehetne továbbra is folyósítani, ami a jelzett transzfer-összegeken keresztül a kluboknál landolhatnának. Ez is egyfajta segítség, nem is kicsit, hiszen ezen a soron 15,7 milliárd forint szerepel.

Ez tehát újabb 15,7 milliárd forint lehetőség!

És – mint azt a cash-flow kimutatásból tudjuk van az MLSZ-nek egy cca. 3,5 milliárdos készpénz állománya is, ami természetesen egy ilyen helyzetben szintén mobilizálható.

Újabb 3,5 milliárd, ami segítségként felajánlható.

Nem gondolom, hogy a bevételi oldalon nem lesznek a tervtől elmaradó tételek, de a Szövetség képes lehet arra, hogy azt banki finanszírozással, állami segítséggel, egyedi támogatói megállapodásokkal ellensúlyozni tudja, hiszen átmeneti helyzetről van szó!

Nézzük, mit találtunk tehát:

Állami támogatások átcsoportosítása: 2,1 MrdHUF

Kamatozó Szövetség tartalék felszabadítása: 9,6 mrdHUF

Tévés jogdíjak „megelőlegezése”: 15,7 mrdHUF

Készpénz-állomány: 3,5 mrdHUF

Összesen tehát találtunk nagy hirtelen 31 milliárd forintot, amit – nagyon komoly erőfeszítés árán! – képes lenne a klubok megsegítésére át tudna csoportosítani az MLSZ. Sok, vagy kevés? Én azt gondolom, hogy ahhoz képest igenis sok, hogy a szövetségi költségvetés valahol 47 milliárd körül van, de kevés ahhoz képest, hogy korábban (!!!) milyen anyagi lehetőségeik voltak a kluboknak. Azt az anyagi jólétet biztosan nem lehet elérni, de arra már elég lehet ez a 31 milliárd, hogy klubok és a játékosok maradandó veszteségek nélkül átvészeljék ezt az időszakot.

És persze – miután így totál kitáraz az MLSZ – hosszú évek jönnek, amik azzal fognak eltelni, hogy újra hasonlóan jó pénzügyi kondíciókkal működjön, mint a mostani válságos helyzet előtti időszakban. De ezt egyszer már megoldották, miért ne lennének rá képesek újra?

A fenti kalkulációk természetesen csak akkor érvényesek, ha az MLSZ az állam, a szponzorok, és a tévék megállapodnak, hiszen amíg rendezetlen viszonyok vannak, nincs elehetőség ilyen mértékű segítségre, és talán csak 5-6 milliárd az, ami mozdítható… Az is több, mint a semmi, és remélem, hogy a szövetségnél már dolgoznak ezirányú terveken!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!