Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa volt a vendége a DIGI Reggeli startjának, ahol a vezető beszámolt róla, hogy csapata játékosai 40%-os fizetés-csökkentést vállaltak, miután a meccsnapi bevétel, és a relikviák értékesítése a bevételek 30%-át tették ki – ami most teljesen kiesett… Mégsem ez keltette érdeklődésemet – tudom, hogy a Felvidéken sokkal inkább a piacra bízzák a focit -, hanem a határokon átívelő bajnokságok felvetése!

„Ez, ami eddig volt, nem működőképes. Sem ezzel a pénzügyi konstrukcióval, ami lesz a világban, sem azzal, ami a korlátozások miatt lesz. Az UEFA-nak el kellene gondolkoznia azon is, hogy megengedje az országokon átnyúló bajnokságokat.”

Így bizony!  Láthatjuk, hogy Európa keleti felében rendkívüli erőfeszítéseket tesznek a foci anyagi feltételeinek megteremtésére. Nincs egységes recept; nálunk a tao- és a központi elosztású pénzek (mesterségesen maga tévés díjak, szerencsejáték bevételek stb.), a dél-szlávoknál játékos-termelés/eladás folyik, de ez csak a nagyobb egyesületeknél jelent jó bevételt, és lehetne sorolni.

A helyzet mára odáig romlott, hogy minden egyes volt szocialista ország maximum egy-két nemzetközi szinten is ütőképes csapatot képes kiállítani (azok is inkább a futottak még kategória…), mert a piac mérete egész egyszerűen nem enged meg nagyobb pénzügyi koncentrációt. És persze kiesett 40-50 év, éppen az az időszak, amikor Európa nyugati felében a sportba áramló pénzek brutális emelkedése bekövetkezett.

Azt persze nem gondolom, hogy sok értelme lenne egy egész Kelet-Európára kiterjesztett bajnokságnak, mert a távolságok jelentős növekedése miatt nem lenne méretgazdaságos, ugyanakkor vannak határozottan jól koncentrált területek, amelyek igenis értelmes méretet, és gazdasági erőt képviselnek! Nem nehéz kitalálni, ez Magyarország esetében a valamikori monarchia magyar fennhatósága alá tartozó terület.

Akinek úgy tetszik, mondjuk azt, hogy a Kárpát-medence, ezek inkább csak szemantikai kérdések – és persze Horvátországot érintő történet. A lényeg az, hogy talán a magyar-lakta területekre igenis lenne értelmi kiterjeszteni legalább a választás lehetőségét! Ezt bizonyítja, hogy amikor a DAC közös Nélküled-éneklésre hívta a Kárpát-medence szurkolóit, rengetegen csatlakoztak (nem csak szurkolók!). Erről Világi így nyilatkozott:

„Ezért gondoltuk, hogy ha nem tudunk fizikailag együtt lenni, akkor próbáljunk együtt énekelni. A másik, amikor a határok lezárultak, gondoltuk, hogy énekeljük át a határokat – ez a két ötlet együtt hozta, hogy próbáljunk a Kárpát-medencében együtt énekelni. Együtt énekeltünk, ugyanabban az időpontban, ami fantasztikus érzés volt.”

Igen, az világos, és egyértelmű, hogy van egy soha meg nem szűnő kohézió, és - habár a határokat a gazemberek ott húzták meg ahol… - ezt hagyni kell hatni! Mert bizony ez jót tenne szurkolónak, klubnak, gazdaságnak, színvonalnak, nemzetközi versenyképességnek.

A nagy kérdés csak az, hogy az Európa keleti részén alkalmazott „Oszd meg, és uralkodj!” avitt és hazug nyugati megközelítése megengedi ezt, vagy az UEFA-n keresztül ezt ugyanúgy nem engedi, mint sok mást sem jó száz éve…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!