Kedd délután a Gazdasági Akcióterv keretében kihirdették, és május 1-jével hatályba lép a hitelintézetek különadójáról és a kiskereskedelmi adóról szóló kormányrendelet. Mindkét különadó érdekes kérdéseket vet fel, de én most nem megyek bele mélyebben, mert nem tisztem általános gazadási vagy morális kérdések boncolgatása. A hitelintézetek különadója (bankadó) viszont egy olyan menekülési utat ad a látványsportok számra, ami több, mint figyelemre méltó! Nézzük!

„A különadó alapja az … adóévet megelőző második adóévi éves beszámoló adataiból számított módosított mérlegfőösszeg … alapján megállapított 2020. adóévi adóalap 50 milliárd forintot meghaladó része. A különadó mértéke 0,19 százalék.”

Miről van szó? A pontos összeg akár már most kiszámítható, lényege az, hogy egy korábbi időszak mérlegfőösszege az adó alapja. Nem nyereség-adóról beszélünk tehát, ha nem – kicsit egyszerűsítve – forgalmi típusú adóról. Magyarul: ez az összeg mindenképp megfizetendő, akár van nyereség, akár nincs! Miért olyan fontos ez? Mert

AZ ADÓ MÉRTÉKE CSÖKKENTHETŐ, HA AZ ADÓZÓ LÁTVÁNY-CSAPATSPORTRA NYÚJT TÁMOGATÁST!

A pontos megfogalmazás az alábbiak szerint a 108/2020. (IV. 14.) Korm. rendeletben:

„A hitelintézet a különadó kötelezettségét választása szerint csökkentheti a különadó törvény szerinti módon, vagyis, ha a kedvezményezett célnak minősülő látvány-csapatsportra nyújt támogatást, akkor a támogatás összegével csökkenthető a különadó, ha a támogatás alapján jogosult lenne a társasági adó szerinti adókedvezményre, azonban az adócsökkentés alapjául szolgáló támogatási összeget a társasági adó terhére adókedvezményként még nem vette igénybe.”

A lényeg tehát az, hogy bevezetnek egy olyan adót, ami nem nyereségtől függő, előre kalkulálható összeget jelent a bankok számára, és ez a minden körülmények között megfizetendő adó csökkenthető a látványsport támogatásra fordított összeggel.

Ez kérem egy sokkal komolyabb támogatási forma, mint a tao, hiszen mindig rendelkezésre álló keretet biztosít – mindaddig, amíg a különadót meg kell fizetnie a bankoknak! Jó lenne ezt most nem olyan „magyarosan” (így, pejoratíve!) eltapsolni, mint a tao-pénzeket!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!