Újabb hírek jöttek Siófokról: még mindig nincs megállapodás. A klub 70%-os bércsökkentést szeretne, a játékosok pedig maximum 30%-ról lennének hajlandók lemondani. Óriási a baj, de van, aki sejti, hogy mi állhat a háttérben. Ez a valaki Muszbek Mihály, sportközgazdász, akivel ezúttal vitába kell szállnom!

Mit állít Muszbek úr? Nézzük:

„Nem szeretném megsérteni az e tárgyban nyilatkozókat, de elképzelhetőnek tartom, hogy a csődveszélyt emlegető sportvezetőknek, sportvállalati tulajdonosoknak egyébként is elegük van ebből a státuszból és ez csak egyfajta menekülés abból a helyzetből, amely egyébként is terhes a részükre. Lehet, hogy a klubot el szeretnék adni és a mostani helyzet egy arcot megőrző menekülést jelenthet a számukra.”

Figyelem, nem a konkrét esetről beszél a közgazdász, csak úgy összességében, de a Siófok bizony az összesség része, akárhogy is nézem. Részben egyetértek, biztosan vannak olyanok, akik igyekeznek szabadulni a helyzetből. Biztosan igaz, de az nekem erős túlzás, hogy ez általánosítva hangzik el.

Hogy ez milyen nagy hiba, azt egy közgazdásznak tudnia kell, hiszen a statisztikának nem az a feladata, hogy eltüntesse a statisztikai tömegben az egyedi adatot, hanem éppen az, hogy felismerje a számok rengetegében azokat az anomáliákat, melyek gátolják, vagy éppen stimulálják azt a gazdaságpolitikai mixet, amit egy adott vállalt, ország, vagy akár egy háztartás követni akar.

Nos, a Siófok tulajdonosa a Hungast cégcsoportot is tulajdonló György Tamás. A Siófok (és nem kevesebb, mint másik hét!) csapat támogatására a Hungast adja a fedezetet. Az ott termelt nyerség – kiegészítve az egyes sportágakra jellemző más klub-bevételekkel – adják a teljes bevételt. Mint tudjuk, Magyarországon a szurkolói bevétel elenyésző, valószínű, hogy ez Siófokon sincs másképp.

Mi is az a Hungast? Nem voltam rest, kicsit kattintgattam a net-en, és ezt találtam: a közétkeztetés egyik legnagyobb szereplője Magyarországon, napi szinten 200.000 adag ételt készítenek, azt 800 ponton tálalják, mind a 19 megyében, ehhez pedig 3.500 főt foglalkoztatnak. Igen, jól látjátok, napi 200.000 adag étel! Miért kell egy ilyen mamut a közétkeztetésben? Erre kérdéssel válaszolok; Miért van az, hogy manapság világszinten csupán egy-két cég gyárt monitorokhoz való kijelzőket? Igen, pontosan ugyanaz az ok!

Ez pedig nem más, mint hogy mindkét tevékenység igen minimális nyereséghányaddal dolgozik, amit csak úgy lehet rentábilisan működtetni, ha minél nagyobb a megtermelt/előállított termék. A közétkeztetésben bizony nincs nagy nyereség, csak akkor, ha ilyen több-százezres tételekkel lehet dolgozni. Az ilyen iparágak viszont nagyon sérülékenyek, és rendkívüli mértékben kitettek a gazdasági ciklusoknak, válságálló-képességük pedig rendkívül rossz.

Példa: a General Motors jó 10-12 éve csődbe ment, mert a külföldi konkurencia már akkora szeletet hasított ki az Egyesült Államok autópiacából, hogy nem tudott megfelelő darabszámot eladni, így egy év leforgása alatt bedőlt a valamikori Detroiti Csoda! Ma Detroit egy óriási rozsdatemető…

De vissza a témához; ha a tulajdonos elsőszámú prioritásként a foci klub megmentését jelöli meg, mi lesz azzal a 200.000 adag étellel, mi lesz a 3.500 főnyi alkalmazottal, és milyen lehetőség lesz arra, hogy a válság végével újra támogatni tudja majd a Siófokot?

A fentieket nem azért tartottam fontosnak leírni, hogy egy általam se közelről, se távolról nem ismert klubtulajdonost védjek, hanem csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy minden egyes klub egyedi, nem lehet egy kalap alá venni őket, amikor véleményeket fogalmazunk meg velük kapcsolatban. És persze, biztosan van, aki menekülni akar abból a szituációból, amiben van, de azt kell, hogy mondjam; ha akkor, amikor üzletileg jól jött, kellett a klub, most meg nem? Értem, de a klubokat nem lehet normál cégekként kezelni!

Miért gondolom ezt? Mert a klubokat olyan szinten támogatja az állam, ahogy semelyik másik iparágat, és mert vannak szurkolók is a világon. Nem fejtem ki hosszan, de mindkettő végül oda vezet, hogy egy klubnak természetéből fakadóan komoly társadalmi felelőssége van, míg egy cég esetében ez a felelőségvállalás csak egy opció.

Ez utóbbi bekezdés azoknak szólt, akik esetleg tulajdonosai egy klubnak, és most nagyon kényelmetlen a szitu, ezért éppen azon törik a fejüket, hogy miképpen is lehetne a szőnyeg alatt, angolosan távozni… De kizárólag nekik, akiket sajnos Muszbek úr nem nevezett meg, és meg csak feltételezem, hogy van ezirányú tudása, tapasztalata, így elhiszem, hogy vannak ilyenek.

És végül azzal kell zárnom, mert így gondolom, ez a helyes: szurkolok a siófoki focistáknak, és a tulajdonosnak, hogy úrrá legyenek a helyzeten, és mielőbbi megoldást találjanak!

Kinek a sara? Úgy hívják; koronavírus…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!