Takarékoskodni több módon is lehet! A Gazzetta dello Sport című sportnapilap értesülése szerint az AS Roma klubvezetése 3 millió euróban határozta meg a legnagyobb évi keresetet.  Erre azért volt szükség, mert ebben az idényben 160 milliós bérköltsége van az egyesületnek a játékosok felé, miközben jelen állás szerint a Farkasok sorozatban másodszor lemaradnak a Bajnokok Ligája-indulást érő helyekről. Miért gondolom, hogy ez jó irány? Olvass!

Pontosan tudható, hogy a játékosok fizetéseiben – egy csapaton belül is! – óriási különbségek vannak. Jellemző, hogy a teljes bérkeret 50-60%-át egy-két játékos kimagasló bére teszi ki. Nem bonyolult: ha a teljes bérkeret 30%-os csökkentése a cél (márpedig mi volna más?), akkor megtehetem ezt úgy, hogy minden játékos bérét egységesen megvágom 30%-kal.

Igen ám, de az eleve alacsony keresetű játékosok ezzel sokkal többet veszítenek, mert – bár összegében kevesebb pénztől esnek el -, mégis könnyen belecsúsznak egy olyan motivációs csapdába, amit akár ők maguk sem ismernek fel elsőre… Arról nem is beszélve, hogy kisebb fizetésekkel operáló országokban akár a megélhetés is veszélybe kerülhet! A motivációra találtam egy jó ábrát:

Maslow blog háromszög kép

Igen, ahogy azt a HR-szakemberek szokták volt mondani, nem a fizetés az egyetlen ösztönző eszköz, így az ilyen ábrát fals dolog csak a fizetések viszonylatában alkalmazni. Igen, ez lehet, hogy így van – bár nem tudom, hogy ki az, aki puszta lelkesedésből dolgozik, mert az ilyen jellegű tevékenységet és hobbinak nevezem… -, de amikor éppen a fizetés csökkentéséről van szó, akkor ez az elsődleges tényező az alkalmazott munkához, munkáltatóhoz való viszonyában!

Ráadásul az embernek van egy olyan tulajdonsága, hogy egy magasabb jövedelem, és az ahhoz tartozó életszínvonal, meg mindenféle járulékos pozitívumai gyorsan természetessé válnak, míg a keresetcsökkenés nehezen megszokható, kényszerű életviteli változtatásokat von maga után, így rettenetesen nehéz megélni és feldolgozni.

Én tehát mindenképpen azt vizsgálnám meg a klubok gazdasági vezetőjeként, hogy hol van az a jövedelmi szint, ami felett a játékosok bevétele már nem életviteli jellegű, hanem felhalmozási, megtakarítási célokat szolgál. Persze, mondhatjuk, hogy életviteli célt szolgál akár egy heti millió eurós fizetés is, hiszen aki kapja, minden héten vesz egy luxus-autót. Jó, jó, pontosan tudjuk, hogy ez egyrészt nem szükséges, másrészt – ha nem teljesen hülyegyerek az adott sportoló – ez egyfajta megtakarítás, felhalmozás.

A Roma tehát igen jó irányba gondolkodik, amikor a fizetési sapka bevezetésével próbál megtakarítást elérni. Persze jogos a kérdés; éppen a legjobb (ergo legmagasabb fizetésű) játékosokat szivatják meg leginkább? Erre én csak egyet tudok mondani: amikor ki kellett venni, akkor ők vették ki a legtöbbet, miközben a labdarúgás csapatsport, tehát igenis szükség volt arra az utolsó szürke eminenciásra is a sikerekhez, aki a legkevesebbet keresi a csapatban! Ezért most arányos teherviselésnek is azt tekintem, hogy a magasabb fizetésekkel bíró játékosok többet vigyenek el a balhéból!

Ezért gondolom, hogy a fizetési sapkára már régen szükség lenne – most pedig még inkább! -, hiszen egész egyszerűen nem tartható az a trend, hogy Európában van nagyságrendileg 100-200 játékos, aki a kontinens teljes bérkeretének többségi részét elviszi, miközben a klubok – most mutatta meg a válság! – nem rendelkeznek semmilyen tartalékkal!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!