Tegnap jelent meg egy cikk a nepszava.hu-n, ami azt boncolgatja, hogy melyik önkormányzat mennyivel támogatja a profi, elsőosztályú klubokat. Abba nem megyek bele, hogy ez sok, vagy kevés, és ki mire ad, vagy hogy miért, az sokkal érdekesebb, hogy az a 3,1 milliárd, amit eredményül kaptak, közel sem a teljes összeg!  Miért?

Előbb a cikkben szereplő táblázatot mutatom meg, mert sok kérdésre magyarázatot ad:

önkori

*Az önkorményzat 290 milliós keretére pályázhatnak a klubok

**Az önkormányzat 50 milliós keretére pályázhatnak a klubok

***A városi cégek – melyek több milliárd forint állami támogatást kapnak – kiemelt támogatói a kézi- és kosárlabda csapatnak

****Az önkormányzat hivatalosan csak a felnőtt vízilabdának és a jégkorongnak ad, a többi sportágban csak az utánpótlás kap pénzt

 

Szeged esetében nem nagyon tudom eldönteni, hogy a támogatás állami, vagy önkormányzati, hiszen, ha az államilag támogatott cégek a kiemelt támogatók, akkor inkább állami pénzről beszélünk, nem nagyon van itt keresnivalója ennek a megjegyzésnek. Ugyanakkor tény, hogy ezek a cégek az önkormányzat tulajdonában állnak. De ez inkább csak szőrszálhasogatás, a lényeg nem itt van.

Látványosan kimaradtak ugyanis Budapest kerületei, illetve maga a Főváros, így egyáltalán nem lehet teljes a kép. Tudomásom szerint a legtöbb fővárosi klub százmilliókat kap önkormányzatoktó. Kimaradásuk okát nem tudom, de így nem teljes a kép. És bizony Budapesten is vannak (vagy csak voltak?) olyan önkormányzati cégek, akik támogatóként jelentek meg egy-egy csapat mellett.

Ezen túlmenően pedig ott van egy nagy hiányérzetem, hogy például a fociban nem csak az élvonal, hanem a másodosztály is profinak minősül, de azokat a városokat, ahol ilyen focicsapat regnál (és más sportban sincs élvonalbeli klub) szintén kimaradt a szórásból. Pedig a másodosztályban – szerintem, de ez csak megérzés inkább – a klub költségvetésének nagyobb arányát képviselheti az önkormányzati támogatás, mint az élvonalban.

Ott van aztán az a tény, hogy Felcsút nem szerepel a táblázatban. Mivel kis település, feltételezem, hogy a költségvetése sem horribilis, de – mint bárhol máshol – gondolom, hogy az önkormányzat figyelmét a sportra is fordítja. És ha ez egy jelképes összegű támogatást is jelenthet, talán itt lenne a helye.

Minden esetre azt gondolom, hogy – ha a költségvetések arányában vizsgáljuk – kijelenthető, hogy az önkormányzatok támogatják a profi sportot, de egyáltalán nem költenek túlzottan sokat, vagy erőn felül ezen a kiadási soron. Persze itt jöhetne, hogy mi másra is el lehetne költeni ezt a pénzt, meg lenne helye máshol, satöbbi…

De! Ebben a parttalan vitában nem akarok részt venni, mert egész egyszerűen nincs értelme! Az a testület, azok a vezetők, akiket megválasztott a helyi közösség, ezt így tartják jónak. Ha nem tetszik, van mód a leváltásukra, ha meg amúgy megfelelőnek találják a választók, miért kellene kritikával illetni őket?

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!