A Honvéd támadója az M4 Sporton nyilatkozva elmondta, hogy megoldást jelentene az is a mostani helyzetre, ha alsó- és felsőházra bontanál a ligát, és így a felsőházban a nemzetközi indulásért, az alsó házban pedig a bennmaradásért harcolnának a csapatok. Érdekes elképzelés, de nézzük meg, hogy ez mit jelentene a gyakorlatban!

Lanza – aki a riportban a csapat szószólójának nevezi magát – érthető módon már most szeretné ezt a megoldást, hiszen elmondta azt is, hogy azért érkezett Kispestre, mert érmet, illetve nemzetközi kupaindulást tűztek ki célul. Most – hatodikként – a Kispest újabb lehetőséget kapna, míg az elmaradt meccsekkel már nehezen tudom elképzelni, hogy odaérjenek.

Bár… csak öt pont a lemaradásuk a negyedik Felcsúthoz képest, ami nyolc meccs alatt nem lenne feltétlen reménytelen, de azért látni kell, hogy a hátralévő meccsek sorában a Fradi, a Vidi, a Felcsút, és a Mezőkövesd is mind előttük van a tabellán. Nézhetem úgy is, hogy ez jó, mert így hatpontos meccseket lehet játszani, de most a Fradi és a Vidi is jobb erőt képvisel, mint a kispesti alakulat.

Arról nem is beszélve, hogy a rájátszás tíz fordulót jelentene, míg a bajnokságból mindössze nyolc forduló van hátra. Még több meccsre biztosan nincs idő, ezért én inkább azt céloznám meg, hogy a jövőben legyen egy alapszakasz után alsó- és felsőház – amennyiben marad a 12-csapatos bajnokság. Feltételezve, hogy mind az NB1, mind az NB2 a pályán zárul, akkor – sejtésem szerint – az MLSZ nem akar majd változtatni, a 04-csapatos NB1-re is csak átmenetileg van esély.

Szerintem. De ki tudja, hiszen a szövetség évekig nyomta a fiatalokat, most meg egy pálfordulással mintha inkább lenyomná őket… A lényeg tehát az, hogy a 12 csapat két kör után játszhatna két házban, és ahogy Lanza mondja, felül a nemzetközi szereplésért, alul pedig a kiesés ellen folyna a csata. Ez mindenképpen igazságosabb lenne, mint az eleve, és tervezetten aszimmetrikus három körös lebonyolítás!

Az alapszakasz 22 meccse után jönne tehát a rájátszás 10 mérkőzése, és – szerencsés esetben – akár évente négy derbi is becsusszanna a 32 meccses teljes programnaptárba!

Persze az ördög a részletekben van; ki kell dolgozni a hozott pontokra vonatkozó rendszert, hiszen, ha túl kicsit a távolság az alapszakaszban az egyes házakba sorolandó elsők, illetve utolsók hozott pontjaiban, akkor az nem ösztönzi a lejjebb lévőket, és elkényelmesíti a feljebb helyet foglalókat. Ha pedig túl kicsi a távolság, az alapszakaszban mindenki csak a hatodik helyet célozza, mert a kiesés elkerülése ott már biztos… Szóval, ez sem egyszerű, de vannak nemzetközi tapasztalatok, azokat ilyen témákban bizony érdemes tanulmányozni!

A magam részéről nem ragaszkodnék kizárólag ehhez a lebonyolításhoz, de ahhoz már igen, hogy igazságosabb legyen a versenyrendszer!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!