Nehéz megjósolni, hogy hogyan és mikor folytatódnak a top bajnokságok. Van ahol júniusban már folytatnák mert a top bajnokságok minden egyes meccs nélküli nappal euró milliókat buknak. 

 

Premier League

Az angol Premier League-ben több mint egy hónapja, egészen pontosan március 9-én rendeztek utoljára meccseket. Március 13-án jelentették be a bajnokság felfüggesztését, akkor még csak április 3-ig. Azóta április végéig tolták ki a kényszerszünetet. A folytatás időpontja még bizonytalan, mert az Egyesült Királyságban még mindig elég súlyos a járványhelyzet. Korábban felvetődött, hogy májusban térne vissza a PL, erre azonban egyre kisebb az esély. 

 Az idei szezonból még 8-9 forduló, összesen 92 meccs van hátra, ezeket kéne a lehető legrövidebb idő alatt lejátszani, hogy hiánytalanul le lehessen zárni a bajnokságot és a pályán dőljön el a bajnok és a kiesők kiléte. Pénzügyileg sem mindegy, milyen körülmények között fejeződik be a bajnokság: rengeteg pénzt bukhatnak a klubok, ha csonka marad a szezon. 

Felmerült, hogy legyen egy végső határideje a bajnokság befejezésének, ez június 30. lenne. Azért ez a dátum, mert sok játékosnak akkor jár le a szerződése. Furcsa lenne, ha más összetételben fejeznék be a bajnokságot a csapatok, mint elkezdték, nem is lenne igazságos. (A FIFA egyszerűen kitolná ezeknek a szerződéseknek a lejártát, de ez jogilag problémás lehet.) Másrészt több csapat, köztük a Liverpool, akkortájt vált mezszponzort, ezt is figyelembe kell venni. 

Az előzetes hírek szerint erről is döntöttek volna a PL-klubok képviselői a pénteki egyeztetésen. Ebből végül semmi nem lett, nem határoztak meg határidőt a felek, azaz maradt a teljes bizonytalanság. Azzal is számolni kell, hogy a játékosoknak szükségük lesz valamennyi felkészülésre, hogy újra fittek legyenek. 

Egy olyan elképzelés is előkerült korábban, amely szerint az idei PL-szezonban nem lennének kiesők, feljutók viszont igen, mégpedig a Championship első két helyezettje, ami a mostani állás szerint a Leeds és a West Bromwich Albion. (Normál esetben három csapat jut fel a másodosztályból, az első kettő egyenes ágon, a 3-6. helyezettek pedig egyenes kieséses rendszerben döntenek az utolsó feljutó helyről.) Így jövőre 22 csapatos lenne a PL, vagyis több meccset adhatna a tévé, ami ellensúlyozná a most kieső közvetítési bevételeket.

Ezzel csak az a probléma, hogy az alsóbb osztályú bajnokságok létszáma viszont csökkenne. Ami biztos, hogy csak akkor lehet újra meccseket rendezni (akkor is csak nézők nélkül), ha a brit kormány biztonságosnak ítéli meg a helyzetet. Csütörtökön jelentette be a kormány, hogy május elejéig, tehát további három hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat. 

Bundesliga

Németország élen jár a járvány kezelésében, a napokban jelentették be a korlátozások enyhítését így nem csoda, hogy a top bajnokságok közül elsőként a Bundesligában kezdtek el újra edzéseket tartani a csapatok. A németeknél ugyanúgy március közepén fújták le a bajnokságot, április végéig biztosan tart a leállás. A Bundesligában még 82 meccs van hátra. 

A Német Labdarúgó Liga (DFL) tagjai a jövő csütörtöki rendkívüli közgyűlésen tárgyalnak a Bundesliga és a Bundesliga 2 májusi újraindításának lehetőségéről. A  német kormány döntésének értelmében a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad az országban.

ENNEK ELLENÉRE NEM ELKÉPZELHETETLEN, HOGY ELŐBB IS RENDEZZENEK MECCSEKET NÉMETORSZÁGBAN, DE KIZÁRÓLAG NÉZŐK NÉLKÜL. 

Ha születik ilyen döntés, az a Premier League számára is irányadó lehet. A németeknél is június 30. tűnik a végső határidőnek, ameddig valamilyen módon le kell zárni az idei bajnokságot. A német futballklubokat is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány miatti leállás. A 36 első és másodosztályú csapat közül tizenhárom került a csőd szélére a kieső jegybevételek, szponzori pénzek és tévés jogdíjak miatt.  

Nemrég a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását javasolta a német nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina, ugyanakkor Gerauld Haug, az intézmény elnöke arról beszélt, hogy akár másfél év is eltelhet mire a szurkolók újra meccsekre járhatnak. Szerinte addig, ameddig nincs hatékony vakcina a koronavírus ellen, nem lenne tanácsos újranyitni a több tízezer férőhelyes stadionokat. 

 

Németországban 132 210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68 200. Az országban látványosan alacsony egyébként a halálozás, legalábbis a többi országhoz képest.

Serie A

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai országok közé tartozik Olaszország: több mint 21 ezren vesztették életüket a vírus miatt, és az összes fertőzött száma meghaladja a 160 ezret. A futballisták közül is sokan lettek koronavírusosok, a Juventusnál (például Paolo Dybala), a Fiorentinánál és a Sampdoriánál is regisztráltak betegeket.  

A Serie A kisebb káosszal ért véget március elején, mert a csapatok nem tudtak megegyezni a bajnokság folytatásának mikéntjéről, össze-vissza maradtak el a meccsek, vagy kellett őket elhalasztani. Ami biztos, hogy március 9-én egy zárt kapus Juventus-Inter volt az utolsó meccs az olasz bajnokságban. Még 12 teljes forduló és négy korábbról halasztott mérkőzés van hátra, ez összesen 124 meccset jelent. 

Azt még nem tudni, mikor indulhat újra a Serie A. Május 3-ig biztosan maradnak a szigorú korlátozások az országban, de az egyik lehetséges forgatókönyv szerint május végén lennének újra meccsek és július közepéig fejeznék be a bajnokságot. Ezt erősíti, hogy az Olasz Futballszövetség május elején letesztelné a Serie A teljes mezőnyét a mielőbbi folytatás érdekében. Az olasz média szerint a járvány miatt 2021 januárjáig zárt kapusak lehetnek a Serie A meccsei, és bizonyos területeken még az újraindulás után sem rendeznének meccseket,  azokat semleges helyszíneken tartanák meg. 

A spanyolok június végéig is szünetelhetnek

Spanyolországot szintén súlyosan érinti a koronavírus-járvány, a világon a második legtöbb fertőzöttet ott regisztrálták, összesen 182 ezret, a halálozások száma pedig meghaladja a 19 ezret. Futballisták is elkapták a vírust,  az olasz Atalantával Bajnokok Ligája-meccset játszót Valenciának öt, a Deportivo Alavésnek 15, az Espanyolnak hat játékosa vagy alkalmazottja lett beteg.

A spanyol első osztályban, a La Ligában március 10-én rendeztek utoljára meccset, a Real Sociedad 2-1-re nyert az Eibar ellen. Tizenegy teljes forduló, összesen 110 meccs van még hátra. A bajnokságot azután függesztették fel, hogy a Real Madrid kosárlabda-csapatának egyik tagjáról kiderült, hogy koronavírusos. A Real futballistái házi karanténba kerültek, mivel ők is használták azt az edzőközpontot, amit a kosarasok.

A felfüggesztés határozatlan időre szól, addig nem folytatódhat a bajnokság, ameddig a kormány szerint egészségügyi kockázatot jelent a meccsek megrendezése. Az április 26-ig érvényben lévő járványügyi korlátozások végéig edzéseket sem tarthatnak a csapatok. A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) szerint legjobb esetben május 28-án indulhat újra a La Liga, de a tervek között szerepel a június 7. és a június 28. is mint lehetséges kezdési dátum. A csapatok kéthetes edzőtáborral készülnének fel a rajtra, előtte minden futballistát, edzőt tesztelnének koronavírusra. A Barcelona edzője mindenesetre nem lelkesedik az ötletért. 

 

forrás: index.hu

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!