A passioneinter.com-on olvasható egy interjú Marc Rossival, aki 2011 körül másfél évig nem kapott munkát Olaszországban, és csak egy szerencsés véletlennek köszönheti, hogy végül elindult a szövetségi kapitányságig vezető úton. Most pedig ott tart, hogy csapata kiválóságáért, Szoboszlai Dominikért versenyeznek hazája élcsapatai! Talán nem is maradt volna a futballban, ha nem találkozik egy bizonyos Fabio Cordella-val…

Hazája élcsapatai… Meg kell jegyezni, hogy az olasz mester ma már magyarnak (is) tekinti magát, de természetesen soha nem tagadná meg nemzetét. Azt gondolom, hogy olaszként helye van a magyar labdarúgásban, és – tudja, vagy sem – a talján focit bizony mi indítottuk útjára olyanok hathatós segítségével, mint Weisz Árpád, Lelovich Gyula, Feldman Gyula, Tóth Potya István – és ez közel sem a teljes névsor!

rossi szob cikkbe3

Weisz Árpád korszakos zseni, az ő nevét emléktábla örökíti meg a bolognai Dall’Ara, és a milánói Giuseppe Meazza stadionban, hiszen – egyéb díjai mellett – négyszeres olasz bajnok! De Hlavay György neve is ismerős lehetett Rossinak, hiszen ő három évig volt korábban annak a Brescia-nak az edzője, ahol a mai szövetségi kapitány ’88 és ’93 között 164 meccsen lépett pályára. Remélem, hogy majd - visszatekintve a mostani korszakra – Rossiról is elmondhatjuk, hasonlóan jó indikátora lesz a magyar foci felemelkedésének.

rossi szob cikkbe2

De vissza a nyilatkozathoz! Rossi 2000-ben fejezte be az aktív labdarúgást, 2003-tól alsóbb osztályú csapatokat edzett, mígnem 2011-ben a Cavese-től történő távozása után következett a már említett másfél éves pauza… Ekkor látogatott el Magyarországra, és találkozott a Honvéd akkori sportigazgatójával, az ismerős és szintén olasz Fabio Cordella-val. Szerződés lett a vége, és 2012-ban máris egy bonzzal lett gazdagabb a Kispest éremgyűjteménye. Ez az időszak 2014 decemberéig tartott, mert – ahogy mondja – nem látta a továbblépés lehetőségét, kilépett a klubtól.

Nem tartott sokáig a klub nélküli élet, hiszen kilenc hónap múlva felkereste a kispesti klub, mert nehéz helyzetbe kerültek, és tőle várták a segítséget. Így újabb Rossi-korszak következett, ami már bajnoki aranyat hozott – 20 év után először! Rossi szerint mindezt úgy érték el, hogy akkoriban a Kispestnek volt a legkisebb költségvetése az élvonalban. Mégis újra váltott, hiszen a DAC-tól sokkal jobb ajánlatot kapott, mint amit Hemingway tudott biztosítani. A „DAC-korszak” mindössze egy évig tartott, mert újabb megkeresés jöt…

A Storck után beégő belga kókler kirúgása után a szövetség kereste ugyan Dárdait a kapitányi pozícióra, de a Hertha edzőjeként kijelentette – és azóta is tartja magát ehhez! -, nem szeretne többé szövetségi kapitány lenni. Így jutottak el Marco Rossi-ig, aki bizonyította, hogy képes olyan csapatokat is hatékonyan vezetni, amik különböző okok miatt valamilyen hendikeppel indulnak a versenyeken. A magyar válogatott pedig hatványozottan ilyen alakulat…

A mai helyzetről azt mondja, hogy ugyan nem sikerült egyenes ágon kikerülni az EB-re, de a pót-selejtezőkön igenis jó esélyeink vannak, mert – véleménye szerint – a csoportmeccseken leginkább csak az volt a probléma, hogy a sok sérült miatt nem tudta a legerősebb tizenegyet pályára küldeni. Most viszont várhatóan mindenki egészséges lesz – teszem hozzá.

rossi szob cikkbe

Nos, nekem ez a történet – különösen ahogy azt Marco Rossi megfogalmazza – érdekesebb, mint az a része az interjúnak, amikor Szoboszlai átigazolásáról kérdezték. Bár mindenki inkább ezt emelte ki, de amit a szövetségi kapitány mondott, azt korábbi hírekből már eddig is tudtuk; a két milánói klub mellett a Lazio van versenyben szerződtetése kapcsán, így nagy valószínűséggel Olaszországba vezet a még mindig csak 19 éves válogatott középpályásunk útja.

Nem véletlen, hogy egy kisebb történelmi kitekintéssel kezdtem, hiszen értesüléseim szerint Rossi különösen komoly hangsúlyt fektet arra, hogy megismerje a magyar focit, annak stílusát, felépítését. Van viszont egy sanda gyanúm; nem biztos, hogy a megfelelő emberektől tanul ebben a témában… Az van ugyanis, hogy a magyar focit nem lehet elemeiből, azok elemzéséből megismerni, hanem sokkal inkább a filozófia, a magyar néplélek, és a magyaros gondolkodásmód irányából kellene elindulni. Erről az alábbi videónkban Ferenczi Attila segítségével betekintést nyerhettek abba, mint is képvisel a magyar stílus, gondolkodás, és részben arról is szó esik, hogy miért nem működik mostanság…

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!