A DAC tulajdonosa a sportolunk.sk-nak adott interjút (teljes cikk ITT!), amiben sok kérdés mellett arról is szó esett, hogy milyen helyzetben van klubja, hogy állnak a liga csapatai, és milyen állami segítséget kapnak ebben a nehéz helyzetben. A beszélgetésből kiderül, hogy északi szomszédunknál alapvetően másként viszonyulnak a focihoz, mint Magyarországon.

Miért mondom ezt? Mert nincs igazán semmilyen központi támogatás, avagy a mostani helyzetben egyszeri segély-jellegű mentőöv. Nem véletlen, hogy Josef Antosik Zsolnán bedobta a törölközőt; nem volt más lehetősége, ha a klub túlélését tekinti elsődleges céljának. Ma a Felvidéken jóval kevesebb pénz van a fociban, mint nálunk…

Az, hogy mégis eredményesebbek, egykényszer szülte dolog, ugyanis így nem marad más lehetőség, mint kitermelni azt a tucatnyi játékost, akiknek az eladása extra-bevételt jelent, vagy pedig a tulajdonosok elfogadják, hogy a foci (ott sem) rentábilis üzlet, és hosszú évekig hajlandók nagyobb összegeket bukni a hobbijukon. De ez azért nem igazán egészséges, valljuk be!

A klubok rendkívüli mértékben függő helyzetben vannak a tévés bevételektől:

„A szlovák ligának 12 millió euró kell a televíziós közvetítésekből. Ha erre nincs, és fenyeget, hogy a bajnokság nem lesz profi, akkor játszunk amatőr futballt. Ha az állam és az állami televízió úgy gondolja, hogy a sport nem szükséges, hogy a futball nem szükséges, mit lehet ezzel tenni? Ha a televízióban képesek pár ezer euróból egy 90 perces terméket előállítani, reklámmal előtte és utána, akkor csökkenteni kell a költségvetésüket.”

Ha jobban belegondolunk, az a 4-4,5 milliárd forintnyi tévés pénz – egy csapatra átlagosan cca. 350 millió – hazai viszonylatban nem egy komoly összeg, hiszen a legkisebb élvonalbeli költségvetések is meghaladják a milliárdos szintet. És ez mégis hiányzik – alapesetben is! -, hiszen a klubok most mindössze 14 millió forintnak megfelelő összeget kapnak… Amikor megy a bajnokság! A Dac esetében még nehezebb a helyzet, ugyanis hazai meccseiken rendre teltház előtt játszanak, így náluk nyilván ez a tétel is szerepel a tervekben, mint felhasználható forrás – és ez most szintén ugrott!

Akárhogy is nézem, az alapvető probléma ott van, hogy a piac méreten aluli, legalábbis bőven nem elég arra, hogy profi első és másodosztályt eltartson. Két megoldás van; vagy valami állami segítség (mint nálunk), vagy pedig a piac bővítése az egyes nemzeti bajnokságok összevonásával, vagy a nemzeti ligák mellett működtetett közös bajnokságokkal – esetleg kupákkal. Ne feledjük, északi szomszédunknál nem a foci a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportág!

Világi Oszkár két irányt jelöl meg:

„… kérjük meg az UEFA-t, szerepeljünk közös bajnokságban a csehekkel vagy a magyarokkal. Így a klubok nagyobb bevételhez jutnának.”

A DAC tulajdonosa nem először hozza fel a témát (erről ITT írtunk). Történelmi megközelítésben azt tudom ehhez hozzátenni, hogy jelentenem kell a nyugati hatalaknak; sikerült Közép-Kelet Európát olyan mértékben szétszabdalni, amelyben az egyes országok értelmetlenül kis gazdasági egységekké zsugorodtak. Ha pedig a mondat aktualitását nézem, akkor talán annak lenne igazi értelme, hogy a szlovák identitással rendelkező klubok a cseh, míg a magyar identitással rendelkező klubok a magyar bajnokságban vegyenek részt – a végén egy egymás közti rájátszással.

Persze ez rengeteg kérdést vet fel, és komoly tervezési, szervezési feladatot jelent – na meg az egyes nemzeti szövetségek megállapodása…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!