Az M4 Sporton nyilatkozó klubvezető a Fradinál 20%-os fizetéscsökkenésről számolt be. Nem egyedi eset, most minden klub igyekszik megvágni kiadásait, mert a bizonytalan helyzetben több kérdés van, mint válasz… Én most a kérdésekre próbálok lehetséges válaszokat adni.

A riport elérhető ITT!

„Az őszi szentól… Milyen bajnokság lesz az? A kluboknak milyen bevételei lesznek Európában? Hány klub megy tönkre ebben a recesszióban? Nyilván lejjebb fognak menni a fizetések, ezek a fizetések azok milyen mérvű esést fognak (jelenteni – a szerk.)?”

Milyen bajnokság lesz?

Ha csak a focit nézem, egyre inkább egy átmeneti, 14 csapatos bajnokság felé haladunk azzal, hogy telik az idő, és nem lehet tudni, hogy mikor lehet folytatásról beszélni. Tervek vannak, de hogy ezek mennyire tarthatók, erős kérdés, amire egész egyszerűen senki nem tudja a választ! Miért gondolom ezt? Mert igenis kifutunk az időből, és egy idő után már nem lesz értelme az elmaradt meccsek pótlásának, és a felkerülő helyen lévő, most másodosztályú csapatoknak esélyt kell(ene) adni.

A kluboknak milyen bevételei lesznek Európában?

Talán nem is a bevétel a legnagyobb kérdés (persze fontos!), hanem az, hogy ki tud költséghatékonyan működni. A top-kluboknál jó példa a Real, ahol már egy ideje elég komoly csikó-csapat vár a bemutatkozásra, de most még kölcsönben szerepelnek. A rossz példa pedig a Barca, ahol mintha az utánpótlás szekere elakadt volna, de fiatalok vásárlásával sem foglalkoztak eleget, mert mintha csak Neymar-ra, és még egy-két csúcs-igazolásra koncentráltak volna.

Most egy nagy próbája lesz az utóbbi időben rendkívül jól összerakott német és angol utánpótlás-képzésnek, hiszen az itt (na meg hagyományosan Hollandiában) nevelkedő fiatalok most nagyobb esély kaphatnak az élcsapatokba kerülésre! A pár éve nagy sztárrá növő játékosok? Hát ők most kevesebbet fognak érni, de még így is megmarad egy jókora különbség a többiekhez mérten. Ez szerintem nem rossz dolog!

Hány klub megy tönkre ebben a recesszióban?

Az előző kérdéssel némileg összefügg. Ha egy klub képtelen arra, hogy pénzügy helyzetéhez alkalmazkodva alakítsa ki működését, ott könnyen lehet csőd, de ha fontosabb a túlélés, akkor akár komoly átrendeződés is jöhet, hiszen a mai nagyon közül is lehetnek páran, akik pénzügyi okok miatt a következő pár évben jóval gyengébben fognak szerepelni. A foci – szerintem – ezen is nyerni fog! Nyilván az érintett csapatok szurkolói ezt tragédiaként fogják megélni, de most egy elég kegyetlen világot élünk…

Nyilván lejjebb fognak menni a fizetések, ezek a fizetések azok milyen mérvű esést fognak (jelenteni – a szerk.)?

Szerintem az alsó limitat elég könnyű meghúzni; mennyi az a pénz, ami ahhoz kell, hogy profi körülmények között tudjanak készülni a játékosok? Ez minden ország minden bajnokságában meghatározható. És a teteje? Az pedig egyéni mérlegelés kérdése; milyen bevételt termel egy-egy játékos? Ezt kell „csak” megválaszolni. Szerintem a Neymar szintű fizetéseknek, igazolási díjaknak biztosan lőttek, de megint csak azt tudom mondani, hogy a foci egésze ezzel nyerni fog!

És a végére hagytam egy kulcsmondatot, amivel mélységesen egyetértek! Tudom, furcsa egy szurkolótól, hogy a sokat ekézett Kubatov Gáborral egyező állásponton van, de szerintem a válsághelyzetekben (is) a lehetőségeket kell keresni! Most talán már túl vagyunk az első sokkon, a foci (helyesebben a látvány-sportok) újabb segítséget kapnak a bankadó felének sportcélú felhasználhatóságával. Íme a mondat (utána folytatom):

„Gazdasági visszaesés van, de mi nyerjünk benne a legnagyobbat, amit csak lehet. És nagyon sokat gondolkodunk és dolgozunk ezen…. Szerintem jó lehetőségek előtt állunk, még ha rossz helyzetben is vagyunk.”

Szerintem – pénzügyi szempontból – most az a kérdés, hogy az extra segítség, és az egyébként is létező támaszok milyen arányban állnak majd a veszteségekkel, és a piacon alkuképesebb árakkal, valamint a kisebb fizetési igényekkel! Amennyiben kisakkozható egy olyan helyzet, hogy a veszteségek minimalizálása mellett akár még a játékos-állomány is turbózható, az egy nyertes helyzet lesz!

Kíváncsian várom a fejleményeket, és azt szeretném, ha minden klub hasonlóan tudna gondolkodni. Ehhez persze két adottság kell; pénzügyi és lélektani. Pénzügyi, mert átmenetileg ki kell tudni gazdálkodni a mostani ínséges időket, lélektani, mert a lehetőség felismerése ebben a helyzetben nem egyszerű feladat!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!