Ma tartja az MLSZ tisztújító közgyűlését. Aki személyi változásokra számít, az minden jel szerint csalódni fog… Legalábbis a vezérkar tekintetében. Ez egyetlen elnök-jelölt Csányi Sándor, aki minden bizonnyal szép eredményekről ad majd számot. Szó szerint; számot! Helyesebben számokat; mennyi pálya épült, mennyiből, hány gyerek focizik – papíron. Ez utóbbit csak én teszem hozzá. És a sport-eredmények? Szemezgettem az elmúlt öt évből!

Miért éppen az elmúlt öt év? Mert ennyi egy elnöki ciklus, így most csak az utóbbi öt év eseményeit igyekszem górcső alá venni. Nem fogok pénzről, egyebekről szót ejteni, csakis és kizárólag a sport-eredmények összefüggésében.

 

2015

Az MLSZ júniusban határoz; a 2016/17-es bajnokságtól kezdődően 12 csapat lesz az élvonal létszáma. Ezt bonyolult szabályok bevezetése helyett egy huszárvágással oldotta meg a szövetség, amit az akkori közleményükben így írtak le:

„A Magyar Labdarúgó-szövetség Fellebbviteli Licencadó Bizottsága 2015. május 26-i ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015/16. évi klublicenc kérelmek kapcsán. A Bizottság a KTE Kft., a PMFC-Sport Kft., a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. és az Új Lombard Kft. nemzeti első osztályú (NB I), valamint az Újpest 1885 Futball Kft. nemzetközi (UEFA) licenckérelmező fellebbezéseit elutasította – áll az MLSZ közleményében. A Győri ETO FC Kft. nem nyújtott be fellebbezést az Elsőfokú Licencadó Bizottság elutasító határozata ellen.”

Igen, pontosan így! Azóta kiderült egy s más… A Szpari azóta perre ment, melynek – információim szerint – ugyan nincs vége, de az eddigi döntések mind a nyíregyháziaknak adtak igazat. Az Újpest itt a nemzetközi licenc-ért folyamodott, melyet nem adott meg az MLSZ a korábbi licenc átruházás okán. De a lényeg; pont annyi csapat került kizárásra (a Dinaújváros „saját jogon” esett ki), amennyi a két feljutóval együtt kiadta a 12 csapatos NB1-et…

 

2016

44 év után Európa Bajnokságon a Nemzeti Válogatott! Ehhez persze kellett az is, hogy Michel Platini indítványa nyomán 16-ról 24-re emeljék a kontinens-torna résztvevői létszámát, meg az, hogy a borvégok a pótselejtezőn azt gondolják, hogy már a meccsek előtt megrendelhetik repülőjegyüket Párizsba… De a tény az tény marad, a válogatott kijutott, és ha már kint volt, nem is vallott szégyent.

A csoportkörben Ausztriát vertük 2:0-ra (Szalai 62’, Stieber 87’), majd Izland ellen játszottunk egy 1:1-et (Sævarsson 88' - öngól), ezután pedig azzal a Portugáliával játszottunk, amely a franciák elleni döntőben elhódította az EB-aranyat. Újabb remi, 3-3 (Gera 19’, Dzsudzsák 47’, 55’) lett a végeredmény! Ezzel csoportgyőztesként jutottunk az egyenes-kieséses szakaszba, ahol azonban Belgium válogatottja 4:0-ra kiütötte az addigra igencsak megfáradt válogatottat.

Megjegyzem, hogy a fent említett gólszerzők, de a csapat többi tagja sem a Csányi-éra „terméke”.  Egyedül talán Kleinheisler László tekinthető ilyennek, aki akkoriban éppen a Werder Bremen játékosaként ismerkedett a német nyelv rejtelmeivel, hogy aztán gyorsan a hazájában méltán világhírű kazah Astana játékosa legyen, mielőtt visszatér a gazdához Eszékre…

 

2017

A bajnok Honvéd a Hapoel Be'er Sheva ellen kettős vereséggel kiesik a BL első selejtező-körében. Hasonlóképpen teljesít a Vasas is az EL-ben, egy másik izraeli csapat, a Beitar Jerusalem ellen, így az angyalföldiek is búcsúznak az uerópai kupaküzdelmektől – már rögtön az első selejtező (!) körben.

A Videoton valamivel jobban teljesít, túljut a Nõmme Kalju, és a Girondins de Bordeaux (!) ellen is, de Nikolic mester korábbi csapata ellen – az idegenbeli 0:0 után – itthon beleszalad egy 4:0 arányú vereségbe, így búcsúznak ők is az EL-től. A déliek összetartanak – mondják… A Fradi két kört megy, a lett Jelgava ellen kettős győzelemmel, magabiztosan szerepelnek, de a Midtjylland ellen mindkét meccsüket elveszítik...

Ahogy mondani szokás; a fejlődés megkérdőjelezhetetlen!

Mert bizony a válogatott győz Lettországban – igaz, hogy előtte Andorra ellen sikerül a mélypontra vinni a valaha szebb napokat látott válogatottat. Bernd Stock-ot azonban ez sem menti meg, mert két vereség után (Svájc, Portugália) Feröer ellen egy nyögvenyelős 1:0-s győzelem után a Luxemburg elleni meccsen már Szélesi Zoltán vezetésével utazik a válogatott az idegenbeli meccsre, hogy aztán 2:1-es verséggel térjen haza. Szélesi azonban nem maradt győzelem nélkül, a Costa Rica elleni barátságos meccset 1:0-ra megnyeri irányításával a válogatott. Az év mérlege: 9 meccsen 6 vereség, és 3 győzelem…

Semmi baj, az MLSZ megállapodik Georges Leekens-szel, szövetségi kapitánnyá nevezik ki. A belga kókler majd biztosan kirántja a bajból a válogatottat, ami persze – az MLSZ szerint… - töretlenül fejlődik, akárcsak klubcsapataink…

 

2018

Leekens munkája beérik: az általa irányított négy meccsen vereséget szenvedünk Ausztráliáról, Skóciától és Kazahsztántól itthon, a maradék egy meccsen pedig egy értékes döntetlennel térnek haza focistáink Fehéroroszországból. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy 11-re ászt húzott a szövetség Leekens-szel – kár, hogy ez nem csak a kártyában fuccs!

Nem baj, ha a válogatott nem megy, majd a nemzetközi kupában induló klubcsapatok virítják az eredményeket! Ez – kis túlzással – így is volt! Mi történt?

A BL-ben induló Vidi a selejteő körökben túljutott a Dudelange-on, majd a Ludogorec-en, ahogy a Malmö ellen is, azonban az AEK Athén ellen a rájátszásban nem sikerült bekerülni a BL-csoportkörbe. Ezzel együtt is folytathatták, de meg kellett elégedniük az EL-csoportkörrel. A Bate Borisov ugyan mindkét meccsét megnyerte a fehérváriak ellen, de a Chelsea-vel itthon sikerült egy 2-2-es döntetlennel zárni, míg a PAOK-ot oda-vissza megverni! Ha a Bate-t legalább az egyik meccsen elkapják, az egyenes kieséses szakaszba jutnak, de a fociban nem játszik a „ha”…

A többiek hozták a „szokásos” menetrendet, tavaszra nem voltak már sehol… A lényeg az, hogy a fehérvári alakulat szereplését el lehet adni, mint siker. Az meg csak szőrszálhasogatás, ha azt mondom, hogy ehhez sok köze nem volt az MLSZ-nek. De a siker az siker, nem kérdés!

 

2019

A Fradi a BL-selejtezőkkel kezdi a nemzetközi kupaszereplést, ahol Ludogorec elleni, első fordulós továbbjutás jó belépő volt, a Valetta talán kicsit könnyebb ellenfél volt a második kanyarban, a Dinamo Zagreb viszont megálljt parancsolt a BL-ben, így egy különbözeti vizsgával – amit a Fradi a Süduva ellen sikerrel vett! – indulhatott az EL-csoportküzdelem!

Meglepetésre ismét összekerültek a Ludogorec-cel, akiknél még a selejetezők alatt edzőcsere volt, így ezúttal csak egy döntetlenre futotta ellenük. Ugyanakkor az Espanyol ellen két döntetlent sikerült kiharcolni, a CSZKA Moszkva ellen pedig egy idegenbeli győzelem, és egy hazai döntetlen volt a mérleg. Ezzel hasonlóan végzett a csoportban, mint előző évben a fehérváriak, hiszen, ha a Ludogorec ellen legalább egy győzelem összejön, akkor tovább is mehettek volna!

A többiek dettó, mint az előző évben, tavaszra sehol… Na de a válogatott! 2018-ból kimaradt, hogy a Nemzetek Ligája C-ligájának 2. csoportjából nem sikerült a továbbjutás, ugyanez történt az Európa Bajnokság selejtező-csoportban is, immár 2019-ben. Igaz, itt még van lehetőség vigaszágon bejutni, de azt, hogy mikor sikerült összehozni a bolgárok elleni első meccset, egyelőre nem tudjuk…

 

2020

Ebben az évben úgy igazán nem történt semmi, mert a koronavírus-járvány hamar kinyírta a meccseket… Ugyanakkor van még egy fontos téma, amit érdemes említeni. Ezt külön vettem, mert  a téma megér egy misét!

 

Nézőszámok

Az átlagok bajnokságról bajnokságra:

  • 2015/16: 2.602
  • 2016/17: 2.705
  • 2017/18: 2.907
  • 2018/19: 3.301
  • 2019/20: 3.314

A bázisévnek tekintett 2015/16-os évhez képest 2019/20-ra 27,5%kal növekedett a nézőszám! Hoppá, ugye mondtam, hogy a fejlődés… Fejlődés??? Hol? Nézzük már meg alaposabban!

A 2015/16-os évben 16 csapat szerepelt a bajnokságban, ami azt jelenti, hogy fordulónként, átlagban 41.632 néző jelent meg a stadionokban első osztályú mérkőzéseken. Ez a fordulónkénti átlag 2019/20-ra, az immár 12 csapatos NB1-ben 39.768 olyan nézőt jelent, akik élőben tekintették meg a meccset. Ez bizony majdnem 5% visszaesés, így pedig ugye, hogy kicsit másképp fest a dolog?

Arról nem is beszélve, hogy a 12 csapatos bajnokság földrajzi eloszlása rendkívül torz, hiszen Pakstól délre mintha nem is létezne labdarúgás…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!