Mint korábban beszámoltunk róla (ITT), az UEFA augusztus végére tette a BL- és EL-döntőket, és rövidített is a menetrenden azzal, hogy a döntők helyszínén – feltételezésem szerint – négyes mini-tornával fejeznék be a küzdelmeket. Most a nemzeti bajnokságok befejezésére szólított fel, de mintha változott volna a bajnokságokat a vége előtt lezárókkal szembeni szigor. Az MLSZ ki is matekolta, hogy mikor kell legkésőbb újraindítani a küzdelmeket. Esélyes?

Ha most megint visszafelé számolunk, akkor azt kell mondjam, hogy a Csányi Sándor által bemondott, legkésőbb június 13-as kezdéshez május közepére – cca. 3 hét múlva – el kell kezdeni a teljesértékű edzéseket. Nézzük, milyen esélye van ennek a forgatókönyvnek!

Müller Cecília, országos tisztifőorvosasszony szerint május 3-ára várható a tetőzés, ami azt jelenti, hogy akkorra lehet a legtöbb fertőzött az országban. Az ugyanis még nem elég, hogy a napi új esetek száma csökken (most ezt látjuk), mer ez csak annyit tesz, hogy lassul a növekedés üteme, de ez azért még mindig növekedés… Az ábrák ezt a mérséklődő növekedést mutatják Magyarország vonatkozásában:

matek cikkbe 1

Ha elfogadjuk a szakemberek becslését (mit is tehetnénk mást?), akkor már „csak” az a kérdés, hogy milyen ütemben csökken majd a csúcs után a fertőzöttek száma. Ezt nehéz lenne megmondani, és a járvány olaszországi lefutása sem ad erre támpontot, csak azt látjuk, hogy az olaszokhoz képest körülbelül két hét fáziskésésben vagyunk. Figyelembe véve, hogy nálunk eddig sem és várhatóan ezután sem omlik össze az egészségügyi rendszer, a tetőzésre a két ország körülbelül szinkronitásban lesz.

matek cikkbe 2

Az Olaszországban tapasztalt lefutás egyrészt alátámasztja a feltételezést, miszerint május elején – 11-12 nap múlva – tetőzhet a fertőzöttek száma, másrészt azt mutatja, hogy hazánkban az új megbetegedések száma lemehet olyan 30-40 körüli szintre, amit addigra már meghaladhat a gyógyultak, illetve – sajnos! – az elhunytak száma. Innen azonban még kb. egy hónap, mire olyan alacsony lesz az új megbetegedések száma, hogy az már biztosan alkalmas legalább zártkapus meccsek lejátszására. Ezt mutatják legalábbis a dél-koreai tapasztalatok:

matek cikkbe 3

Én most elsőre azt gondolom, hogy a teljesértékű edzések ekkor kezdődhetnének el, de azt nem tudom, hogy a szakemberek milyen paraméterek, illetve az adatokat, azok milyen combo-ját veszik figyelembe, amikor már megengedik, hogy legalább zártkapuk mellett megrendezhetők az elmaradt meccsek.

Ha az új megbetegedések számának a csúcshoz mért valamilyen százalékos értéke egy ilyen fontos támpont, akkor az utóbbi ábra azt mondatja velem, hogy egy nagyjából hatodrész napi új eset az, amikor tényleg arról beszélhetünk, hogy lecsengőben van a járvány. Ez nálunk olyan 15-20 napi új esetet jelent, ami a mostani átlag cca. 80-hoz képest még kicsit odébb van, de véleményem szerint igenis lehetséges, hogy május közepére sikerül elérni ezt a számot, így pedig igenis van realitása a Csányi Sándor által jelzett időpontig történő lezárásnak.

Az azért meg kell jegyezni, hogy – mint fentebb látható – elég sok feltételezés van a számítás mögött, így azért van egy jókora bizonytalanság az időpontokkal kapcsolatban.

A képek forrása: worldmeters.info

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!