A világ legnagyobb futballstadionját Kínában, Guangzhou-ban építik. Előzetesen becsült 1,7 milliárd dolláros költséggel. A Guangzhou Evergrande látványos arénája - melyet lótuszvirág alakúra terveztek - 100 000 ülőhellyel büszkélkedhet, és építése várhatóan 2022-ben fejeződik be. Így nagyobb lesz, mint a barcelonai Camp Nou. Mi ez a megalománia???

Nos, a helyzet az, hogy a kínai labdarúgás nem egy nagy szám, de a külföldi sztárok gázsija annál inkább! Ez pedig bevonzza a nézőket. Ezen kívül persze az is a stadionokba hajtja a nézőket, hogy a társadalom egyre nagyobb része engedhet meg magának a nyugatihoz hasonló életformát, és ehhez természetesen nyugati mintákat is követnek, szabadidejüket egyre inkább ezek a minták vezérlik.

És persze ott van a tény, hogy például csak Guangzhou város lakossága önmagában 13 milliónál is több embert jelent… Ezek mellett a szinte felfoghatatlan léptékek mellett már nem is tűnik nagyon túlzónak a stadion mérete! És van egy olyan vetülete is a dolognak, ami bizony üzleti szempontból is fontossá teszi a beruházást! A Guangzhou Evergrande ugyanis a járvány előtt az 58 500 férőhelyes Tianhe Stadionban játszotta meccseit, s 2019-ben 46 ezres átlagnézőszámot produkált.

 kinai cikkbe

A klub elnöke, Xia Haicsun olyan jelképekhez hasonlította a majdani arénát, mint például a Sydney-i Operaház vagy a dubaji Burj Khalifa. Igen, van is ebben valami, de ne feledjük; előbbi egy építészeti kuriózum volt a maga korában (ma is az!), míg a másik egy totálisan értelmetlen kivagyi rongyrázás! Persze Kínából kicsit másként fest a világ, mint innen Magyarországról, de tény, hogy monumentalitását, feltűnő megjelenését tekintve illik a sorba a stadion.

Érdekes, hogy az Egyesült Királyságból, az USA-ból és Ausztráliából is érkeztek tervpályázatok, de végül az amerikai, de sanghaji céget vezető Hasan Syed munkája került elfogadásra. És ha már építenek egy ilyen stadiont, azonnal be is jelentették, hogy még minimum két 80.000 fő befogadására alkalmas arénát húznak fel Kínában! És ha ezt mondják, az bizony úgy is lesz!

Nem lepődnék meg, ha a következő évtizedekben Kína lenne a nemzetközi foci-események központi szereplője… Ebben is – mint mindenben – előzik a világot.

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!