Az utóbbi időkben elég komoly pénzügyi válságba került egyesület megvásárlására korábban szurkolói gyűjtést rendeztek, mert csak így látták menthetőnek a helyzetet. A problémát nem a járvány okozta, azok sokkal korábban kezdődtek, ugyanis 2019 januárjában Lukasz Wachowski, a szövetség fegyelmi bizottságának elnöke közölte, a klub tulajdonosi háttere nem ismert, ezért került sor a szankcióra.

A Wisla Kraków 2011-ben megnyerte a lengyel bajnokságot, de az elmúlt években jelentős anyagi problémákkal küzdöttek, adósságuk két év alatt háromról 10 millió euróra nőtt. Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küzdő krakkói klub 2018 december 19-én jelentette be, hogy egy kambodzsai befektető és egy brit-luxemburgi konzorcium tulajdonába kerül, azonban az adósságok rendezésére, az ígért hárommillió eurós átutalásra azóta sem került sor.

Itt jön a képbe a lengyel válogatottsági rekorder Jakub Blaszczykowski, aki nem felejtette el honnan jött. A Borussia Dortmund egykori csillaga most olyan átigazolásra készül, amilyenre nem nagyon volt példa még a modern labdarúgás történetében. Nem kért fizetést a klubtól, sőt, szeretne nekik segíteni, így felajánlott a Wislának 300 ezer eurót, hogy segítsen az anyagi nehézségeken.

A Kuba becenévre hallgató játékos most bejelentette, hogy – miután a szurkolói segítség sem volt elég… - tulajdonosként lesz segítségére a klubnak! De nem fejeltette ám el, hogy a szurkolók is segítettek, így azok, akik támogatásukkal megmentették a csődtől a klubot, a hozzájárulásuk mértéke erejéig tulajdonosok lesznek/maradnak.

Így tehát most egy olyan már régen kihalt modell érvényesül a klubnál, ami talán már sehol a világon nem létezik; a klub egy játékos, és a szurkolók tulajdonába került! Azt persze nehéz lenne megmondani, hogy Kuba anyagi ereje – és természetesen az általa behozott egyéb támogatók, szponzorok támogatása – mire lesz elég, de azt igenis kijelenthetjük, hogy a legeredményesebb lengyel klub most újra a startvonalra állt!

Szakértők szerint az utóbbi időben kissé megrekedt a korábban mérföldes léptekkel haladó lengyel foci, de még így is rengeteg pénz forog. a Wisla keretének értéke például 8.85 millió euró (ez körülbelül a Felcsúttal azonos), de ezzel ők csak hatodikak a hazai értékelésben, és a Legia 24,7 milliós keret-értéke mellett (az a Fradiénál 5 millió euróval több!) elég vékonynak tűnik. Igaz persze, hogy a legkisebb értékkel bíró Lodz 4,83 milliós értékéhez (kb. a Kisvárda szintje) mérten szignifikánsan többről van szó.

Kimondhatjuk tehát, hogy a lengyel foci egyik ékköve most egy új lehetőség előtt áll, ami talán megint ad egy esélyt arra, hogy végre stabil lábakon álljon, mert a Wisla azért egy olyan klub, ami nem hiányozhat a lenyel élvonalból! A másik érdekesség, hogy lengyeleknél csak azért van igazán több pénz a fociban, mert több csapat van (16), de a csapatonként mérhető játékos-érték nem mutat szignifikáns különbséget. A több csapatot pedig a nagyobb méret indokolja is.

Talán mégis igaz, hogy a 12 csapatos NB1 a helyes irány? Én nem hiszek ebben, de a fentiek mintha ebbe az irányba mutatnának…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!