2018 Karácsony környékén ülésezett az MLSz Szakmai Bizottsága. Többek között részt vett Dárdai Pál és Szabics Imre is, akik - egyébként is bokros teendőik mellett - az ünnepi időszak ellenére sem sajnálták az idejüket a hazai focinak szentelni. Akkor és ott - miután kiderült (mert kiderítettük!), hogy Storck a 2014-es "Dárdai-terveket" lesöpörte az asztalról - érezni lehetett, hogy a két szakember utolsó alkalomnak tekinti a baráti segítség ezen formáját, ezért kutakodni kezdtünk, hogy végül mit ért el a bizottság, milyen eredménye lett a több, mint egy évvel ezelőtt - és utána - folyó munkának.

Előre leütöm a poént; semmi... Nem is biztos, hogy nagyon sokat kell taglalni, de két olyan konkrétum került akkor középpontba, ami visszaköszönt azóta az MLSz kommunikációjában. Ez pedig az első labdaérintés (amit a gyors döntés-képesség zálogának vélnek), illetve a 12-13 évesek akadémia előtti képzése, versenyeztetése. A baj ezekkel, hogy hallom szajkózni ezeket, de nem látok eredményt! Mitől és hogyan lesz jó az az első labdaérintés? Attól jobb lesz a gyerek, mert most az MLSz az említett korosztályokban is országos bajnokságot szervezett? Nem, ezek így önmagukban semmire sem elegendők!

Azt nem tudom, hogy az akkor végzett munka eredményeként egy teljes koncepció jött létre (akár a 2014-es frissített verziója, akár vadiúj), vagy csak az említett két témát dolgozták fel, de amit én látok az, hogy semmiféle koncepcionális fejlődés nincs! Értem ezalatt; nem az eddig működésképtelen rendszer foltozgatása lenne a cél, hanem egy totálisan új, minden elemében átgondolt, egységes szakmai koncepció, és annak következetes végrehajtása. De ott, ahol a százmilliókba kerülő (egyébként elég felületes) Double Pass jelentésben foglalt hiányosságok korrekcióját sem képes kikényszeríteni a szövetség, mire számíthatunk egy totális koncepció-váltással kapcsolatban???

Dárdai Pál akkoriban nyilatkozott is az ülésekről, és az ott folyó munkáról, valamint arról, hogy mit gondol a hazai fociról. Íme, egy-két gondolat:

"A futball nem annyira bonyolult, bár Magyarországon szokás túlbonyolítani."

"Azt kértem, vigyük végig, amit elkezdünk, mert nem lehet minden két évben újat kezdeni, mert sohasem érünk a végére. Olyan ez, mint a szántás, ha a paraszt megáll a sor közben az ekével a közepén, abból nem eszünk kenyeret. Egyből nem engedek, nehogy azt higgyék otthon, hogy jól dolgoznak."

"Ha milliárdokról van szó, még szükségszerűbb a számonkérés. Itt jön be az MLSZ."

 Ugye-ugye... Kérem az MLSz-t és a nagy varázslót játszó pojácákat, hogy az első pontot igencsak véssék be! De térjünk vissza az eredeti kerékvágásba, mert bizony az előző mondatban érintettek elég komoly deficittel küzdenek annak vonatkozásában, hogy végül mi is történt a bizottság anyagaival, javaslataival, és annak kommunikációjával, hogy - mint ígérték - a végleges javaslatok elfogadása megtörtént 2019 nyarán, és az az 50-60 hazai utánpótlásközpont ebből dolgozik már??? Három verzióm van - egyik se jó... -, de szeretném, ha végre regálna rá az MLSz illetékese:

Nem született meg végül a koncepció, vagy csak részben és csak egyes területeket érintő korrekciós javaslatok kerültek kidolgozásra.

Készült egy koncepció, de az nem jutott el az akadémiákig, vagy azok egész egyszerűen úgy tekintenek ezekre, mint a Double Pass megállapításaira; pöcegödörnek illően megtisztelik végtermékükkel...

Minden a legnagyobb rendben végig ment a rendszeren, csak a szövetség - szerénységből? - nem kommunikálta vadonatúj koncepcióját.

De mit is beszélek??? Voltaképpen tök mindegy is, hogy melyik áll a legközelebb az igazsághoz, mert az utánpótlás egy részét máris kivették az MLSz kezéből, és nem vagyok benne biztos, hogy a folyamat itt megáll! Úgy tűnik hallgatni arany... és valahol, valakinek, valamiért ez megéri, még a magyar foci egészének további elkorcsosulása árán is. És azt azért megnézem, hogy mikor fog segíteni legközelebb Dárdai Pali, vagy Szabics Imi... Kösz srácok, Ti legalább megpróbáltátok!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!