A történet még 1912-ben kezdődött. Ekkor alapították meg Budafokon az akkor Világosság Football Csapat néven futó klubot. Voltak aztán „Munkás”, „Gyárépítő”, „Törley”, „Lombard”, és „Újbuda” is, de 2016-tól újra BMTE néven szerepelnek. Nem véletlenül! Ezen a néven ugyanis az 1945/46-os, két csoportos (!) NB1 Nyugati csoportjában vitézkedtek. És most, 75 év után újra ott állnak a lehetőség kapujában. De óriási kérdés, hogy mi lesz?

Az öt éve még a BLSZ1-ben szereplő gárdát feljutó helyen lepte meg a járványhelyzet, és ma még nem lehet tudni, mi lesz a sorsa a nagy múltú egyesület élvonalbeli tagságának… A helyzetet már sokszor elemeztük, de – mint mindenki – mi sem tudjuk, hogy alakul majd a bajnokságok sorsa. De nézzük meg, hogy mi történt pár év alatt Budafokon, hogyan kerültek ilyen előkelő pozícióba!

A mai csapat alapjait 2015-ban rakták le, akkor, amikor új tulajdonos érkezett a klubhoz. Bélteky Róbert ausztrál vállalkozó, aki több, mint 400 parkolóházat üzemeltet és részben birtokol Ausztráliában, Új-Zélandon és Kínában! Ezen kívül Melbourn-ben komoly építőipari beruházásokat is végez. A pénzügyi háttér stabil, de mi vitte rá a tulajdonost, hogy a magyar foci egyik befektetője legyen?

A foci iránti szeretet nem újkeletű, édesapja ’56-os kivándorlóként telepedett le Ausztráliában, és Robert Belteky később tagja lett a legendás St George Budapest csapatának. Később – amikor vállalkozása beindult, és jelentős vagyonra tett szert – beszállt Melbourne Victory FC támogatói csapatába, később pedig résztulajdonossá vált. Fiával, Marc-kal többször jártak Európába futballmeccsekre, és természetesen a magyar válogatottat is többször megnézték.

2011-ben, vagy 2012-ben fiával Felcsútra is ellátogatott, ahol aztán Marc 2013-tól fél éven át focizott. Ebben az időszakban már komolyabban kezdte követni a magyar bajnokságokat, így – visszatekintve – szinte eleve elrendelt volt, hogy befektetőként megjelenik valamelyik klubnál.  Hogy miért éppen Budafok? Egy 2016-os interjúban azt mondta (akkor NB3-as volt a csapat!), hogy olyan klubot akar építeni, mint Melbourn-ben, amely feljut a másodosztályba, majd eljut az élvonalig is!

Valószínű tehát, hogy a választást az határozta meg, hogy olyan klubot akart, aminek nagy hagyományai vannak, ugyanakkor majdnem a nulláról most ő maga építheti fel. Ennek az elhatározásnak 2016-ban a Vidi Magyar Kupából történő kiverésével nyomatékot is adott. Akkor Kovács Zoltán sportigazgató komoly büntetéseket osztott ki a Henning Berg által vezetett csapatnak…

Persze lehetett azt mondani, hogy a Vidi volt rém gyenge, de nem szabad elfelejteni, hogy akkor a BMTE edzője Prukner László volt, és a csapatban helyet kapott Grúz Tamás, Csizmadia Csaba, valamint Oláh Lóránt is, akik korábbi NB1-es játékosként sokat hozzátettek ahhoz a sikerhez. Azóta már voltt némi változás, hiszen Csizmadia ma már edzőként tevékenykedik, de most is vannak olyan játékosok a csapatban, mint Mervó Bence, Gohér Gergő, Ihrig-Farkas Sebestyén, vagy éppen Folkor Attila.

Most tehát ott tart a dolog, hogy Csizmadia Csaba együttese 27 forduló után a Merkantil Bank Liga második helyén áll, hét ponttal megelőzve a még éppen dobogós Vasast. Elmondható, hogy rendkívül rosszkor jött a bajnokság felfüggesztése, mert – mint az M4 Sportnak nyilatkozó edző elmondta – nem tudja, hogy az első osztályra, vagy a másodosztályra tervezzenek. Ez ugyanis nagyon nem mindegy, mert a szerepetethető játékosok köre igencsak különbözik a két osztályban!

Az anyagi oldala rendben van továbbra is, nem is igazán itt van a probléma, a tulajdonos továbbra is teljes erőbedobással támogatja csapatát, így a fizetéseket sem kellett csökkenteni. A probléma inkább szakmai természetű, és rávilágít arra, hogy a járvány miatti felfüggesztés milyen komoly problémákat okoz. Mert az tény, hogy a BMTE feljutó helyen áll, és 27 meccsen mindössze 23 gólt kaptak (legkevesebb a másodosztályban, és tízzel kevesebb, mint az éllovas MTK kapott góljainak száma!), de ahhoz, hogy az élvonalban megkapaszkodhassanak, biztosan erősítésekre lesz szükség! Gondolom, pontosan tudják Budafokon is, hogy az egyébként nagyon szimpatikus Kaposvár esetében milyen nehézségeket okozott, hogy csak pár helyen erősítettek, és a csapat nagy részét még ma is az a feljutást kiharcolók teszik ki.

Ezen kívül azonban van még más kérdés is. Véleményem szerint ugyanis a budafoki pálya nem alkalmas élvonalbeli meccsek rendezésére, így arról is gondoskodni kell, hogy hova megy albérletbe a csapat, amíg a pályát az élvonal előírásainak megfelelően átalakítják. De ez inkább csak egyfajta édes teher, mert minden bizonnyal megoldást találnak erre a nehéz problémára is, és ez csak akkor merül fel, ha végül tényleg az NB1-ben folytathatják.

Végül még idekívánkozik, hogy van, aki örül, és van, akit kifejezetten bosszant, hogy egy újabb kiscsapat kopogtat az élvonal ajtaján. Erről sokat polemizáltunk már adásainkban, most ezt topic-ot nem nyitom meg újra. Azt viszont átgondolásra ajánlom, hogy miért kellett ehhez egy messziről jött focibolond tulajdonos, ahogy a Kelen SC-nél is Andreas van der Aker úr?

Ui.: Ne hozzuk ide az Újpest tulajdonosát, mert a focibolond kitétel nem vonatkozik rá!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!