Szinte minden nap kerülnek elő problémák amiket a koronavírus okoz. A szigorított higiéniai szabályokat valószínűleg még évekig érvényben kell tartani így a stadionokba sporteseményekre érkező látogatók beléptetési szabályain is valószínűleg változtatni kell. Magyarország sok szempontból különleges , mert nincs egy minden sportlétesítményre nézve egyformán elfogadott beléptetési protokoll.

A sporteseményeket szervező szövetségek ezt nem szabják meg hanem a beléptetést biztonsági cégekre bízzák akik külön külön másképpen értelmezik a beléptetésre hozott gumiszabályokat. Ebből a szempontból is külön kiemelhető a Ferencváros esete ahol a szurkolói regisztráció és beléptetés szabályai ellen évekig tüntettek távolmaradásukkal az egyesület szervezett csoportjai. A klub és a szurkolói csoportok felemásra sikerült megegyezése után is maradt az a rendszer amit nehezményeztek a szurkolók de csak a stadion bizonyos részein.

A nem ultraszektorokban maradt a vénaszkenners regisztráció és a jelenleg egészségügyi kockázatot jelentő vénaszkenneres – közvetlen kapcsolatot igényelő beléptető kapu. Maga a rendszer amúgy is elavult mert hiába tartották  Az egyik legbiztonságosabbnak  biometrikus hitelesítési eljárásnak évekkel ezelőtt sikerült meghekkelni. A kutatók egy átalakított tükörreflexes fényképezőgéppel akár öt méterről is megfelelő fotót tudtak készíteni a vénákról a viaszos reprodukcióhoz. Ezért a vénaszkenneres biztonsági eljárást a nem biztonságos túl nagy kockázatot jelentő beléptető rendszerekhez sorolják. Hibaszázaléka amúgy is magas a megengedhető pár ezred százalékot jóval túlhaladta.

A mobilok és a biztonsági rendszerek körében egyre jobban terjednek a biometrikus hitelesítő megoldások. Az ujjlenyomat-leolvasás és az arcfelismerés mellett az egyik legmegbízhatóbbnak tartott technika a vénaszkennelés, amely a bőr alatt futó erek méretének és elhelyezkedésének szkennelésén alapul.

Két fehér kalapos hekker azonban megtalálta az eljárás gyenge pontját. A 2018. december végén, Lipcsében megrendezett hekker-konferencián, a Chaos Communication Congressen a kutatók bemutatták milyen egyszerű kijátszani a rendszert.

Ami még aggasztóbb, hogy sportvezetői körökben – legalább is nyilvánosan – nem foglakoztak a mindenhol bevett gyakorlatnak számító motozással ami megint csak biztonsági kockázatot jelenthet,  még akkor is ha  - és ezt reméljük a legjobban – mihamarabb legyőzzük a koronavírust. Ezen a technikán nem segít a gumikesztyű sem mert az maximum a biztonsági személyzet tagját védi valamennyire de, az egyazon gumikesztűvel végzett motozás a kórokozót minden további nélkül átadhatja a másik szurkolónak. Ha ez a technika marad, akkor minden motozás után kesztyűcsere kellene ami nem túl életszerű és igen meghosszabítaná a beléptetést. 

Nagyon reméljük , hogy mindezeket az egészségügyi kockázatot jelentő és a legtöbbször idejétmúlt és sajnos szakszerűtlenül alkalmazott technikákat átadhatjuk a múltnak, és kidolgozásra kerülnek olyan biztonsági intézkedések amelyek nem veszélyeztetik sem a szurkolók sem a biztonsági személyzet egészségét , mégis megoldják a biztonságos és gyors beléptetést. Az nem lesz megoldás, hogy aláíratnak mindenkivel egy papírt, hogy csak saját felelősségre léphetnek a sportesemény színhelyére.

Reméljük felelős döntések születnek , de még inkább abban bízunk, hogy mielőbb szurkolók előtt lehet majd mérkőzéseket rendezni.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!