Sajnos mostanában csak problémákról tudunk beszámolni Szombathelyről. Valamikor a múlt év végén ott tartott a klub, hogy megszűnik, ha nem jön azonnali segítség. Az előző vezetés valamit ordenáré módon elbaltázott, mert bizony az adósság halmokban állt… Akkor sikerült menteni a helyzetet, mert az önkormányzat előre, három évre folyósított összesen 150 milliót. Ez óriási segítség volt, de most megint nincs miből fenntartani a klubot.

A legutóbbi önkormányzati injekció után a klub többé-kevésbé piaci alapon működött, jelentős szponzori hozzájárulással, miután Séllei Árpád sikeresen behozta a klubhoz azokat a vállalkozásokat, akik fizetőképes hirdetőként, szponzorként megjelentek a Hali mellett. Igen ám, de a járvány miatt visszaléptek, és most megint nagy a baj!

A fentieket Séllei Árpád a Friss.hu-nak nyilatkozta, de ezen kívül feltárt még pár olyan helyi sajátosságot, ami magyarázatot ad sok kérdésre, ugyanakkor újabbakat is felvet… Nézzük!

„Amit a Frisss.hu-nak adott tájékoztatásul a város, abban 2018-as adatok is vannak, köztük az a bizonyos 20.943.000 forint, ami az önkormányzat 2018-as tartozása volt. Ezt az összeget szerződés szerint közvetlenül utalták el a komplexumnak, tehát mi nem láttunk abból a pénzből semmit. A 4.995.000 forintot pedig – ez szintén a 2018. évi támogatás része volt - egyéves késéssel fizette ki nekünk a város 2019-ben. Ezenkívül kaptunk 38.885.000 forintot, illetve azt a 150 millió forintot, amit a következő 3 év terhére előre adott nekünk Szombathely. Ez nem rendkívüli támogatásnak minősül, hanem a következő 3 esztendőre vonatkozó, szerződés szerinti támogatás előre történő kifizetése.”

Ezek szerint a klub cca. 194 milliót kapott a várostól, ami egyrészt a korábbi, elmaradt támogatásból, nagyobb részt pedig előre kifizetett támogatásokból állt össze. Most tehát az a helyzet, hogy a klub három évig biztosan nem kap támogatást az önkormányzattól… Mégis a testülethez fordul a klubvezető, mert – mint mondja – a város elég masszív összegeket szed be a klubtól. Mire is?

„2019. június 30-ig volt egy szerződésünk, ami szerint a város támogatja, hogy mi itt focizzunk Szombathelyen. Ezt követően azonban ez a támogatás megszűnt, saját magunknak kellene finanszíroznunk azt, hogy hazai környezetben, saját szurkolóink előtt játszhassunk, ami nekünk éves szinten közel 110-120 millió forintunkba kerülne. Erre semmilyen támogatást nem kapunk, ellentétben más városi csapatokkal, akiknek nem kell azért fizetniük, hogy Szombathelyen lépjenek pályára. Ezt a 110-120 milliót nem tudom fizetni. Összehasonlításképpen: amikor Sopronban rendeztük a meccseinket, az 20 millió forintba került nekünk tokkal-vonóval egy szezonra.”

Igen, ez mindig is probléma volt Szombathelyen! A stadion megépült, szép, csili-vili, ugyanakkor már a kezdetek kezdetén sem volt jelentkező a működtetésre – valószínűleg azért, mert egyetlen befektető sem akadt, aki képes lett volna nyereséget elérni, mint üzemeltető! Nem tudom, hogy ennek mi az oka, de találtam egy cikket, ami 2019 szeptemberében így számol be az üzemeltetéssel kapcsolatos helyzetről:

„2018 februárjában éppen csak sikerült elkerülni egy újabb blamát, azt, hogy az új stadion elkészülte ellenére ideiglenesen Zalaegerszegre költözzön a csapat, amikor kiderült, hogy az üzemeltetőnek nincs érvényes szerződése a Haladás Labdarúgó Kft.-vel a mérkőzések lebonyolítására. Olyan gyorsan kellett összehívni a városi közgyűlés illetékes bizottságát, hogy a 19 tagú bizottságból csak 12-en tudtak ott lenni. A testület csak az ellenzéki tagok szavazatával lett határozatképes, de el tudták fogadni a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. üzleti tervét, és meg tudták bízni az ügyvezetőt a szerződéskötéssel.

Március elején, jobb híján, a közgyűlés döntött az üzemeltetésről, és a stadion ügyeit Haladás Labdarúgó Kft.-re, a sportcsarnokét a Haladás VSE-re bízta. Ez viszont azt jelentette, hogy a város által támogatott sportszervezetek bérelték a stadiont egy városi cégtől a város pénzén. Hogy a stadiont ne csukják be, májusban kénytelenek voltak 168 millió forint támogatást megelőlegezni a stadion üzemeltetésére, holott a kormány idén és jövőre is ad egy-egy 298 millió forintos segélyt.”

forrás: 24.hu

Magyarul; a stadion a városra maradt, aki ebben a helyzetben a kormány által folyósított támogatásra volt utalva, ami viszont nem rendszeres tételként jelenik meg – ezek szerint – a város költségvetésében, hanem egyszeri tételekként. Így viszont nem számíthat rá az önkormányzat, mert ezt a pénzt évről évre vagy megítélik, vagy nem…

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy túl nagyot álmodtak annak idején Szombathelyen, vagy valahol elcsorog a pénz… Ezt nem fogjuk tudni kideríteni, ugyanakkor a helyzet adott, a Hali kb. ott tart, hogy ha túl is él, nem játszhat otthon, hanem megint vendégeskedik valamelyik arra alkalmas, közeli város stadionjában. Miközben ott van a város stadionja, minden széppel, minden jóval megfűszerezve. Ebben valószínűleg a politika is belezavar, de ennek kifejtését nem tekintem feladatomnak, így meghagyom annak, aki a politikában nálam sokkal jártasabb.

Nekem az semmiképpen sem fér bele – attól függetlenül, hogy mi az ok! -, hogy a város több pénzt szed be a csapattól, mint amennyivel támogatja, mert nettó értelemben ez totális veszteséget jelent a klub számára. Ugyanakkor az önkormányzat oldaláról is randa a kép, hiszen, ha nem adja oda a város csapatának a stadiont, és nem használják a létesítményt, nem csak a fenntartás veszteségei, hanem az ingatlan romlása is egyre komolyabb problémát vet fel, a szintentartásra is egyre többet kell költeni…

Mi lehet a megoldás? Azt hiszem, hogy elsősorban nullázni kellene az egymással szembeni tartozik-követel sorokat, és közösen – klub és önkormányzat, valamint támogatók, szponzorok - kell kitalálni, mi is legyen a továbbiakban. Előre szólok; lehet, hogy soha nem fog kijönni a matek! De van olyan mai magyar klub, ahol piaci alapon kijön?

Tartok tőle, hogy az MLSZ pénzügyi stabilitásról elhintett mondatai mögött kizárólag olyan irányított, állami pénzek vannak, amik elapadása azonnal hasonló helyzetet teremtene, mint amit most látunk Szombathelyen…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!