Mendelényi Dániel a nemzetisport.hu-n nyilatkozott a Honvédot érintő személyi kérdésekről. Érkezők, távozók, Pisont István szerepe mellett természetesen a sok találgatás táptalajként szolgáló leendő vezetőedző személye is szóba került. Bár nem hangzott el konkrét név, a kiválasztással kapcsolatban érdekes információt kaptunk. Mire gondolok?

„Annak örülünk, hogy sokaknak vonzó a Honvéd kispadja, de nem az edzők választják ki a csapatot, hanem a csapat az edzőt. Összeraktuk az edzői profilt, amely illik a klubhoz, meglátjuk, ki felel meg a feltételeknek.”

A tulajdonos tehát úgy választ edzőt, hogy előbb a stábbal közösen egy olyan profilt rak össze, amely megfelel a Honvéd általa elképzelt játékának, és ezek után keresik meg azt a trénert, akire a lehető leginkább ráillik ez a profil. A sajtóban felreppent már Horváth Ferenc, illetve Bernd Storck neve is, mint lehetséges jelölt, de ha körülük kerülne a befutó, akkor vagy a profilt nem jól rakták össze, vagy nem a profilnak megfelelően választottak…

Most – ez még mindig sajtóhír – a Topolya jelenleg is szerződéssel bíró edzője, Szabó Zoltán került képbe. Elsőre csak annyit tudtam, hogy igencsak nagy tettet vitt véghez a Topolyával, hiszen tavaly megnyerték a másodosztály küzdelmeit, most pedig az élvonalban a negyedik helyen álltak, amikor a járvány miatt félbeszakadt a bajnokság. A meccsenkénti 2 pontot is meghaladó pontátlaga természetesen magas, hiszen a másodosztály győzteseként ez nem is lehet másként, de az első ligában is igencsak szép eredmény a 26 meccsen megszerzett 50 pont!

Igen ám, de ezek még csak az eredmények, arról semmit nem mondanak ezek a számok arról, hogy milyen felfogással közelíti meg a labdarúgást a kiszemelt! Azért ehhez is van némi támpont, hiszen a az általa edzőként irányított meccseken 3-as gólátlagot hoz, ami arra vall, hogy támadó szellemben küldi pályára a legénységet, és mer kockáztatni is. Mindezt újoncként, ne feledjük!

Szabó Zoltán játékos-pályafutása során elég sok helyen megfordult, és nem nagyon volt olyan, hogy idő előtt megszakadt volna egy klubbal az együttműködése, így mégsem mondható, hogy nem lenne stabil tagja az éppen őt foglalkoztató egyesületnek. A Hajduk Kula játékosaként lett felnőtt csapat tagja még 1990-ben, majd a Vojvodina és a Partizan Belgrad után Dél-Koreában töltött két évet, majd innen Japánba ment, ahol egy évig volt tagja a Fukuoka csapatának. Innen Zalaegerszegre vezetett útja, majd pedig Larnaca játékosa lett. Aktív pályafutását végül 2008-ban a szerb Beocin-nél fejezte be.

Van tehát bőven nemzetközi tapasztalat – még akkor is, ha nem éppen csúcs-ligákban játszott. Ez mindenképpen fontos, mert nem mozog idegenül a világban, és biztosan jól tud alkalmazkodni az új élethelyzetekhez, arról nem is beszélve, hogy természetesen szakmai tapasztatot is jelent, ha valaki több más országban is játszott szülőhazáján kívül. És persze a nyelvismeret… Ezt nem lehet megkerülni, mert bizony ma már a legtöbb első osztályú klubnál leginkább az angol a közös nyelv. Lehet, hogy ez nem jó, de adottság, aminek szintén meg kell felelni.

Amit tehát tudunk, az eddig azt mutatja, hogy a Topolya edzője jó választás lehet, de igazán csak akkor tudjuk majd ezt meg, ha újraindul a bajnokság, és látjuk a pályán azt a Honvédot, amit Szabó Zoltán vezet. Addig pedig jó munkát kívánok a kiválasztásban, mert itthon eddig nem nagyon követett, pedig nemzetközi „jó gyakorlat” ilyen módszert alkalmazni az edzőkeresésben.

Bárcsak indulhatna már a foci…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!