… hallgat a mély. József Attila sorai jutnak eszembe, amikor a minap megjelent kormányrendelet (ITT) mintha nem is lett volna, a feledés homályába vész. A hírek arról szóltak, hogy egyoldalúan csökkenthető a focisták fizetése – maximum 70%-kal. Volt, ahol még hozzátették, hogy a többi látványsportban is van ilyen szabályozás, azt már kevesebben, hogy nem azonosak a szabályok, azt meg nagyjából senki nem tette hozzá, hogy a többi sportág esetében NINCS minimum! Ez nem ér meg legalább egy cikket sehol? De, nálunk!

Nézzük meg, hogy mit jelent a gyakorlatban a rendelet! Vegyünk alapul egy focistát, és egy kézilabdást. Mindkettőnek mondjuk legyen 1 millió forint a fizetése. A focista bére a csökkentés után minimálisan el kell, hogy érje a 300.000 forintot, míg a kézilabdásunkkal elviekben azt is meg lehet tenni – ugyanúgy egyoldalú szerződés-módosítással -, hogy ad absurdum nullára redukálják a fizetését, gyakorlatilag csak állományban tartják.

Alapesetben azt mondom, hogy ez így nagyon nincs rendben! De ez csak az érem egyik oldaláról nézve igaz, mert bizony itt sem csak egy szemszögből kell megvizsgálni a dolgot. Egyrészt ugyanis tényleg nem érthető a különbségtétel oka, másrészt viszont figyelembe kell venni még jó pár szempontot.

Bajnokságok

Most úgy áll, hogy igazából a foci az egyedüli a látványsportok közül, ahol még mindig tartja magát a szövetség ahhoz, hogy le kell játszani az elmaradt mérkőzéseket. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak állományban kell tartani a játékosokat, de még csak a szinten tartás sem elég. Igen, mert készülni kell a folytatásra, és ahhoz pedig hozzá kell rendelni egy minimum összeget, mint fizetés. De ez még önmagában nem biztos, hogy elég érv lenne…

Támogatások

Az gondolom mindenkinek világos, hogy messze a foci kapta/kapja a legnagyobb pénzbeli támogatást. Ez segíti a klubokat, a klubok tulajdonosait, és most ezzel a kormány nem mond mást, mint azt, hogy ha a foci a legnagyobb támogatott, akkor most elvárja a klubok tulajdonosaitól, hogy egy minimum összeget mindenképpen fizessenek meg játékosaiknak. Mert bizony nem valójában nem a klubok támogatása az elsődleges szempont, hanem a játék, a játékosok, a szakmai stáb a végső célpont, hiszen a focit ők teszik a pályára. A klub, ha úgy tetszik, csak egy közvetítő-közeg. Ez a két érv már erősebbnek hat.

Tényleges csökkentések

A fociban nem nagyon hallani olyanról, mint más sportágakban, hogy egy klub egyszerűen szélnek eresztette játékosait. Ennek – más tényezők mellett – éppen az előző pontban említett okai vannak, úgy tűnik, hogy a futball klubok tényleg ütésállóbbak valamivel. Ahol viszont megállapodásos alapon már létrejött valamilyen egyezség, ott jellemzően nem érte el a focistákra érvényes maximum 70%-ot a bérek csökkenése – egyik látványsport klubjánál sem. Ez még egy érv. Önmagában nem biztos, hogy érvelnék vele, de az előző kettővel együtt már értelmezhető.

Fizetések

Megint csak az van, hogy a 30% minimumnak lehet, hogy sok értelme nem lenne a focin kívül, mert csak a fociban vannak olyan fizetések, amiknek a 30%-a még mindig elég lehet a megélhetésre – minimális szinten. Nem ismerem minden egyes labdarúgó, vagy kézis, vagy akár jégkorongozó fizuját, de a lenagyobb esély arra, hogy a minimum elég legyen alapszinten, az a fociban van meg.

Politika

Valljuk be őszintén; a kormány a sportokat tekintve leginkább a foci iránt mutat minden vivő elkötelezettséget. Ezt lehet bírálni, vagy egyetérteni vele, de itt most nem ez a lényeg! Az sokkal fontosabb, hogy egyrészt ez az elköteleződés a járvány-helyzet okán nem fog változni, másrészt pedig, ha eddig már ilyen sokat beleöltek (politikai és pénzügyi értelemben is), egyszerűen nem engedhetik el a dolgot. Sem értelmi, sem érzelmi okból. Megint mondom; lehet ezt kritizálni, vagy kiállni mellette, én csak a tényt tekintem, mint adottságot, amin itt és most nem lehet változtatni, ergo rajtunk kívülálló realitásként kezelem.

Nemzetközi kötelezettségek

Azt nem nagyon tudom, hogy a többi látványsport nemzetközi szövetségi rendszere hogyan épül fel, így azt sem tudom megmondani, hogy mennyire erős a hatásuk a nemzeti szövetségekre, és ezáltal a klubokra, de azt pontosan tudom, hogy a FIFA és az UEFA nagyon rövid pórázon tartja az égiszük alatt működő minden szereplőt. Igaz ez a klubokra, játékosokra, stábra, bírókra, de még az ügynökökre is, nem is beszélve a nemzeti szövetségekről. Ha úgy tetszik, most az van, hogy igazából kötelező lejátszani az elmaradt meccseket. Megint ott van az, hogy ezt lehet kritizálni, vagy éljenezni, de adottság, tény, aminek tetszik, nem tetszik meg kell felelni!

A fentiek tehát olyan érvek, amik pontosan alátámasztják azt a minimum 30%-ot, de nem igazán adnak magyarázatot a többi sportág minimum nélkül bevezetett egyoldalú szerződés-módosítási lehetőségére! Mert bizony az érem másik oldala az, hogy – ha lezárták a bajnokságot, ha nem! – minden más spotág művelőjének is kell egy minimum képében megjelenő minimális biztonságérzet legalább!

Az MLSZ-ről „A Dunánál” című vers további pár sora jut eszemben:

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.

Enyém a mult és övék a jelen.

Ez még csak a kisebb baj, a nagyobb ott kezdődik, hogy kizárólag a múltra ugyanúgy nem lehet alapozni, mint ahogy a csak a mának élők sem képesek egy szebb jövőtő felépíteni…

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!