A napokban nyilatkozott Marco Rossi a szövetségi kapitánysága idejére eső válogatott mérkőzésekről. Mondandójában volt pár dolog, ami meglepett, és még több, amit örömmel olvastam a magyar futball egyik vezetőjétől.

Nézzük sorban! Kezdem a furcsaságokkal, mert nem ezt a kört szeretném kibontani, ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül mellettük!

„Bíztam benne, hogy a pályára küldött futballisták az egyéni képességeikkel ellensúlyozni tudják pillanatnyi rossz kondíciójukat, de most már tudom, hogy olyan játékosokra kell alapoznunk, akik jó formában vannak. Nem probléma, ha nem a legjobb képességű játékosok játszanak, a forma, és a fizikai készültség sokkal fontosabb.” (csakfoci.hu)

Csak pár elgondolkodtató kérdés;

 • Talán nem ismeri eléggé játékosait a szövetségi kapitány?
 • Talán nem tudja, hogy egyénenként és csapatként milyen mentális képességekkel rendelkezik a válogatott?
 • Talán volt olyan, hogy Rossi nem a saját döntése alapján állította össze a válogatottat?
 • Talán most ismerte fel annak jelentőségét, hogy a forma és a fizikai felkészültség fontosabb, mint a képességek?

Ezeket a kérdéseket nem fogom megválaszolni, de szerintem mind egy irányba mutatnak; a mindenkori szövetségi kapitány mintha kissé elszigetelten, ugyanakkor „súgóval” működne. A „súgók” pedig kényük-kedvük szerint terelgetik… Ez elég rosszul hangzik, de nem boncolgatom tovább, mert aki érti, hogy mire gondolok, annak nem kell külön kifejteni, aki pedig eddig sem látott tovább az orránál, annak nem az én cikkem javítja meg a látását… Nézzük inkább azt, ami örömmel töltött el a kapitányi értékelést olvasva!

„Ha az utolsó két selejtező meccstől eltekintünk, kijelenthetjük: a magyar válogatottnak saját identitása van.”

Nocsak! Jó reggelt kedves edzői kar, ’pot kívánok tisztelt MLSz! A szövetségi kapitány identitásról beszél, foglalkoztatja, hogy milyen játékot lát a pályán, adja Isten, talán még stílusban is gondolkodik! Ha ez nincs is így, felsorol néhány tulajdonságot, ami szerinte a válogatott sajátja:

„Megmutattuk, hogy törekszünk a mezőnyfölényre, keressük a támadás lehetőségét, és ha az ellenfél támad, akkor is próbáljuk visszaszerezni a labdát. Ezek a modern futball jellegzetességei, ezen aspektusokban szeretnénk még tovább fejlődni.”

Nem állítja (nem is teheti, mert az nem lenne igaz!), hogy máris van stílusa a csapatnak, de felismeri, hogy ebbe az irányba kell elindulni/tovább menni! Mert amiket felsorolt, azok nemzetközi szinten majd’ mindegyik csapatra elmondhatók. Ha pedig tovább fűzi ezt a gondolatot, akkor rájön, hogy csak egy apró lépés választja el attól, hogy eljusson alapvető (de évtizedek óta meg nem válaszolt!) kérdésekig:

 • Mitől lesz magyar a foci? Mi jellemzi?
 • Milyen stílusjegyei vannak?
 • Hogyan kell megvalósítani?
 • Milyen tulajdonságokkal rendelkező játékosok kellenek ehhez?
 • Ha nincsenek ilyen játékosok, hogy kell kinevelni őket?

Bizony, bizony… Újra eljutottunk odáig, hogy saját magunkat kell megfejteni. Lehet, hogy ez sokakat megrémít, vagy egyenesen megijeszt, mert ha még azt sem tudjuk kik vagyunk, akkor vajon hogy lesz ebből valaha nézhető, önazonos (és vélhetően sikeres) foci? Megint útkeresés jön? És ha nem jön be???

Nos, van egy jó hírem! Vannak, és egyre többen vannak, akik látják, hogy hol a probléma, tudják, hogyan kell kezelni, és ehhez rendelkeznek is mindenféle előírt, és nem előírt, ugyanakkor alapvetően szükséges képzettséggel/képességgel ahhoz, hogy tevőlegesen is kifejtsék végre hatásukat! Remélem, hogy nem csak a magam körüli világ jelentőségének felnagyítása, de mintha létrejött volna, de legalábbis nagyon közel lenne a kritikus tömeg ahhoz, hogy bekövetkezzen egy tisztítótüzet gyújtó robbanás!

Kire, mire gondolok?

 • Ferenczi Attila immár évtizedek óta mondja, írja azt, amit csak mostanában kezdenek meghallani (de még most sem értik…).
 • Dárdai Pál bebizonyította, hogy a szervezett játék, a játékrendszer kialakítása döntő hatású az elérhető teljesítményre (amit a hazai edzői kar többsége nem képes minőségi szinten produkálni…)
 • Klink Zoltán progresszív edzésmódszerekkel, a játék stratégiai területfoglaló jellegének erősítését szolgáló játékszervezése megijesztette még saját környezetét is (nem is maradhatott a kispadon…)
 • Egyre több fórum, fb-csoport, youtuber foglalkozik a focival, mint olyan sporttal, amiben nincs meg a megfelelő szellemi tőke, ahol a szurkoló átveszi a klubok és a szövetség feladatainak egy részét, hogy lendítsen valamit a pozíció-féltő nihil ellen még mindig fellépő kevesek helyzetén.
 • Az előző pontban biztosan kihagytam sokakat, de tényként kell megállapítanom, hogy amit nem MLSz, ami nem klubok, hanem azon szerveződések működtetnek, csiszolgatnak, fejlesztenek, azok bizony működnek, és egyre inkább teret nyernek a köztudatban is. Közben pedig a „hivatalos közeg” pang, tehetetlenül szemléli (ha egyáltalán érzékeli…), hogy ez a kritikus tömeg egyszer a lefolyóba öblíti az elmúlt 40-50 év szennyét!

Nincs messze az idő, amikor majd a szövetségi kapitány érdemi eszmecserét folytat a szurkolókkal, különösen pedig azokkal a szakemberekkel, akiket a „szakma” kivetett magából, mert tényleges értéket képviselt a „belső kör” szellemi sivárságával szemben!

Igen, oda jutottunk, hogy kimondjuk; azokkal, akik a magyar futball sírját ásták, és már jó pár lapát földet rá is szórtak a koporsóra, nem lehet együttműködni! Nem exhumálni kell, nem kell zombie-ként tántorgó, elüszkösödött végtagokkal szánalmasan kalimpáló foci-haláltusa! Sokkal inkább kell viszont egy életerős ifjú, aki – még ha gyengécske is, még ha időnként el is bukik – terveket sző, majd végrehajtja, és tudja, hogy a ma szellemi és fizikai 100%-a a holnap már csak lötyögés, üres okoskodás lesz.

Kedves Rossi mester! Nekem ez a nyilatkozat az egyik legszebb karácsonyi ajándék, mert látom, hogy van még remény, szerencsére még nem állt be mindenki a vérszívó rovarszerűségek klón-hordalékának soraiba! És ami legalább ennyire fontos; Rossi az a nálunk ma már ritka szövetségi kapitány, aki képes, akar, és tud is gondolkodni!

HAJRÁ MAGYAROK!!!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!