A Magyar Közlöny 2020. évi 86. száma számos költségvetési átcsoportosítást tartalmaz. Ez nem jelent töblet-kiadást, csak az egyes tartalék jellegű kereteket csapolja meg. Ilyenek a Központi Maradványelszámolási Alap, a Beruházás Előkészítési Alap, a Gazdaságvédelmi programok előirányzata. Persze ezeket később vagy pótolni kell, vagy ezek terhére ennyivel kevesebb pénz jut más területekre.  

A közlöny élrhető ITT.

Ha jól értelmezem, akkor a Maradványelszámolási Alap terhére 36,5 milliárdot meghaladó átcsoportosításról van szó, ami sok mindent érint. Így többlet-pénzhez jut a Honvédség, a Külgazdasági Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, a TEK, egyes kormányhivatalok, Igazságügy Minisztérium, közgyűjtemények – és nem mellékesen a Nemzeti Sportközpontok (950 mHUF), valamint egyedi sportlétesítmény-fejlesztésre (4 milliár forint).

A Kormány 1176/2020. (IV. 23.) Korm. határozata azt is megjelöli, hogy honnan történik az átcsoportosítás, jellemzően azzal, hogy a megjelölt célokra fordított összegek kifizetése egy évvel kitolódik. Ezek többségében olyan támogatások, melyek a most kialakult helyzetben nem relevánsak, hiszen például jelentős rendezvények elmaradnak, illetve bizonyos támogatott szervezetek munkája a mostani helyzetben nem, vagy csak részben teljesíthető.

Ez a dolog számomra azért fontos, mert már több helyen olvastam, hogy megint a sport, megint a foci kap pénzt, miközben… és akkor jönnek a szokásos felsorolások. Én is azt gondolom, hogy nem a sport és a foci a legfontosabb a világon, de ahogy megnéztem a rendeletet, kiderült, hogy a nagyjából 5 milliárdos összeg eredeti rendeltetése szerint sem a szokásos felsorolásokban szereplő tevékenységekre kerültek volna felhasználásra.

Így – amikor kritika jön ezzel kapcsolatban – én azt javasolnám, hogy inkább azon az úton induljon el a kritika megfogalmazója, hogy ezeket a pénzeket most lehet, hogy inkább másra kellene fordítani, máshova kellene átcsoportosítani. Miután én nem látom át a költségvetés egészét, és nem tudom pontosan összemérni, hogy az eddigi intézkedések milyen arányban állnak ezzel az átcsoportosított két tétellel.

Aki ezt pontosan fel tudja mérni, az bátran vállalkozzon arra, hogy szembe állítsa a családok helyzetét a sportra fordított összegekkel, én erre nem venném a bátorságot magamnak. Félreértés ne essen, nem a kormány mellett agitálok, csak azt szeretném, hogy tiszta legyen a kép, amikor véleményt alkotunk. Nem mellesleg pedig értelmet nyert az a mostanában foci-berkekben hirtelen elterjedő mondás, hogy a válságban talpon maradó foci a térségben jelentős előnyre tesz szert – éppen az ilyen és hasonló pénzek bevonásának köszönhetően.

Ahogy korábban írtam róla (ITT), hogy mintha lenne egy ilyen stratégiai terv, hát most megerősítést nyert. Aztán persze – miután csak kis szeletét látom ám az egésznek -, lehet, hogy alaposan tévedek. Ugyanakkor maradt a meggyőződésem; ha az előnyt nem az utánpótlás-képzés minőségi térugrására használjuk, nem biztos, hogy megér akár egy lyukas garast is az egész…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!