Tegnapelőtt adtunk hírt arról (ITT), hogy a Hali megint anyagi gondokkal küzd, és a város segítségét kéri. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a várostól három előre megkapott 150 millió forinttal szemben éves (!) 110-120 millióba fáj a stadion bérlése. Magyarul éves 50 egység városi támogatás mellett ennek több, mint a kétszeresét kell kifizetnie a klubnak – a város kasszájába. Most pedig jött a hír, hogy az EMMI már korábban aláírt egy 300 milliós forintos támogatásról szóló megállapodást a Haladással. Hogy is van ez?

A dolog elég kusza így elsőre, de nincs benne semmi kamu, ugyanis, amit Séllei Árpád állít a várossal fennálló fizetési kötelezettségekről, az igaz, ahogy az is, hogy a Hali nem kap állami támogatást… Igen, mert bizony a támogatást az a Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesület kapja, amely a pénzt Haladás Sportkomplexum működtetésére kapja. Ennek az egyesületnek társadalmi elnöke az a Homlok Zsolt, aki tavaly nyáron átvette a HALMILL Kft.-től (Halmosi-Illés) a labdarúgóklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft. többségi tulajdonát.

Tehát az anyaklub (Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesület) kap annyi pénzt, hogy az önkormányzatnak nem kell a zsebébe nyúlnia a Haladás Sportkomplexum működtetése okán, így nincs oka pénzt kérni sem a labdarúgóklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft-től. A helyzet így megoldódott, de azért marad pár kérdés!

Nem nagyon értem például, hogy a 2015 és 2017 között már a Swietelsky-féle fő-támogató mögött is ott álló Homlok Zsolt, mint az anyaegyesület társadalmi elnöke és a futball-csapat fő tulajdonosa miért nem értesítette Séllei Árpádot arról, hogy aláírták az EMMI-vel a megállapodást még 2020. március 30-án.

Az sem világos – mert erre vonatkozóan saját felületeiken nincs erre vonatkozó információ -, hogy voltaképpen ki is a tulajdonosa a labdarúgó klubot működtető Szombathelyi Haladás Kft.-nek. Ez azért merült fel, mert ha nem Homlok Zsolt a tulajdonos, valamelyest érthető, ha nem értesítette Sélleit, bár – mint az anyaegyesület egyik vezetője ezt megtehette volna.

Nem nagyon értem, hogy miért nem találok a haladas.hu (focicsapat oldala) oldalon semmit arról, hogy ki a tulajdonos, ahogy azt sem találom a haladasvse.hu-n (az anyaegyesület honlapja), hogy kik a társaság tisztségviselői. Nem hiszem, hogy ez valami titkos adat lenne, különösen nem egy társadalmi szervezet esetében, mint amilyen a Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesület is.

Az sem derül ki igazán sehonnan, hogy végül is ki működteti a Sportkomplexumot. Tudomásom szerint a város, de most úgy tűnik, hogy a város a Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesületnek átadta ezt a feladatot, hiszen most az anyaegyesület kapta a 300 milliót a működtetés fedezeteként.

Most csak egy olyan magyarázatot találok, ami talán megáll. Arra gondolok, hogy Séllei nem azért kért segítséget az önkormányzattól, mert nem tudott a támogatásról, hanem azért, mert nem tartja túl biztonságosnak azt, hogy évről évre kizárólag az állam támogatása függvénye, hogy stadionjukban játszhatnak, vagy sem. Ez elég gyenge érv, mert – ha igaz, hogy tudott a megállapodásról -, akkor most azonnal nem azért van szükség a pénzre, mert nem tudják bérelni a stadiont, hanem azért, mert – az említett szponzorok kiesése miatt – a jelenlegi folyó kiadásokat sem tudja állni a csapatot működtető társaság.

És itt újabb kérdés merül fel; a tulajdonosok hozzájárulását miért nem feszegeti senki? Talán nem kellene kisegíteni saját klubjukat, ha az szorult helyzetbe kerül? Vagy ha ezt nem tudják megtenni, nem nekik kellene elsősorban valamilyen megoldást keresni?

Én ezt az egészet egyre inkább nem értem, és abban sem vagyok biztos, hogy a szurkolók, vagy akár a csapat átlátja ezt a kusza helyzetet…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!