A FIFA új javaslattal állt elő a labdarúgás szabályalkotó testületétnél, az IFAB-nál. Mint tudjuk, az IFAB-ban a négy brit (angol, skót, walesi és északír) szövetségnek egy-egy, a FIFA-nek négy szavazata van, tehát az említett szövetségek hozzájárulására mindenképpen szükség lesz. Mi indokolja a javaslatot?

A FIFA, és az UEFA – de valljuk meg, bizonyos szintig a klubok – érdeke az, hogy minél több mérkőzést rendezzenek, hiszen normál esetben ezek jelentik a bevételeket, még akkor is, ha azok zártkapuk mögött kerülnek lebonyolításra, ugyanis a tévés díjak is jelentős szeletet hasítanak ki a bevételi tortából. Most viszont – igen feszített ütemben – pótolni kell elmaradt bajnokikat, kupameccseket, és válogatott meccseket egyaránt, ami a már eddig is eléggé kizsigerelt játékosok totális leépüléséhez is vezethet szélsőséges esetben.

A FIFA ezt szeretné elkerülni azzal, hogy több cserét engedélyez, ugyanakkor – miután a szabályváltozás átmeneti – kicsit problémás lehet, hiszen azok a csapatok, ahol bővebb a keret, ahogy a cserék minősége úgy általában jobb, azok előnyhöz jutnak, szemben azokkal, ahol bizony a szűkös keretben a perememberek minősége nem annyira jó… Ez nem feltétlen hanyagságból eshet meg, hanem azért, mert a kereteket jó esetben is – értelemszerűen – a három cserés rendszerre méretezték, és összetételét is ennek megfelelően alakították ki.

Hazai vonatkozásait tekintve tehát most ugyanúgy előnybe kerülnek a nagyobb, átlagosan is jobb minőséget jelentő keretekkel rendelkező klubok. Ezek rendszerint a jobb anyagiakkal megáldott egyesületek lehetnek, ahol eddig előfordult az is, hogy más csapatokban bárhol kezdőként bevethető játékosokat padoztattak. Persze nem minden esetben, és nem feltétlen minden klubra igaz ez, de nagy tömegében biztosan a tehetősebbek élveznek majd előnyt…

Ez a válogatottakra is igaz, ráadásul ott nehezíti a helyzetet, hogy nyilván kevesebb idő van a csapatszintű felkészülésre, így lehet, hogy megengedett lesz ötöt cseréni, de nem biztos, hogy ennek mindig értelme is lesz, mint például – véleményem szerint - a magyar válogatott esetében. Nem nagyon van ugyanis még egy, hasonló játékerőt képviselő kezdő tizenegyünk, akik az alapját adnák az öt cserének… Persze, lehet, hogy máshol még rosszabb a helyzet – gondolok itt például az EB-selejtezős bolgár, illetve a potenciálisan szóba jöhető két másik válogatottra is.

Egyes vélemények szerint a szabálymódostás elfogadása csak formalitás, de azért nem árt ezt a kérdést is alaposabban kitárgyalni. Véleményem szerint erre azért van most idő, és gondolom, hogy kellő alapossággal körbejárják a problémát, ugyanakkor az IFAB-ban résztvevő országok szövetségei nem biztos, hogy felismerik az általam vázolt problémát, hiszen válogatottjaikat talán kevésbé érinti, mint minket, ugyanakkor a túlterhelés a szigetországban talán a leginkább tetten érhető tényező, amit a FIFA is érvként sorol fel.

Én most kicsit fázom ettől az átmeneti módosítástól, de – ki tudja? – lehet, hogy éppen nyerünk és nem vesztünk vele, félelmeim pedig alaptalanok…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!