Nikolics Nemanja még 2018-ban a Chicago Fire játékosaként lemondta a válogatottságot. Ennek persze korábbra datálható előzményei voltak, hiszen a játékos elmondta, hogy „Az Eb-n elvették tőlem annak a lehetőségét, hogy topbajnokságba igazolhassak”. Ez pedig 2016-os történet, mint tudjuk… Miután hazatért Fehérvárra, jelezte, hogy újra készen áll a válogatott játékra, és most a csakfoci.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy erről beszélt Marco Rossival is!

Korábban rengeteg vita folyt arról, hogy Nikolic miért nem válogatott, illetve miért nem kapott már akkor sem kellő szerepet, amikor erre lehetőség lett volna. Sokan egyszerűen elintézik a választ egy név felemlítésével: Szalai Ádám. De nem ilyen egyszerű ám a dolog, a foci nem az a játék, ahol elég, ha tizenegy játékost poszt szerint felrakunk a pályára! Nagyon nem…

Eddig ugyanis arról volt szó, hogy a magyar válogatott egy olyan harcmodort választott, amiben erőcsatárral lehet eredményesen játszani. A választás oka nem feltétlen filozófiai, avagy stílus alapú, hanem sokkal inkább arról szól, hogy a szövetégi kapitányok – felmérve a keret képességeit – ebben a játékban látják azt, ami maximálisan kihozható. Ehhez pedig egy relatív statikus középső támadó kell, aki nem is feltétlen góljaival tűnik ki, hanem azzal, hogy egyedül megküzdve a védőkkel, az előre vágott labdákat megtartja, leosztja.

niko cikkbe

Nos, Niko egyszerűen nem ilyen csatár, és egy ilyen játékot nem is lenne jó rákényszeríteni! Ő sokkal inkább a lendülettel, kiváló ütemérzékkel érkező csatár típust testesíti meg, akit ki kell szolgálni labdákkal, ugyanakkor azért hozzá kell tenni, hogy a mezőnyben gördülékeny játékra képes, de itt is inkább tér kell neki, a test-test elleni harc nem az erőssége. Ezt szerintem ő is pontosan tudja, és érthető sértettsége feladása után most mintha a helyére kerülnének a dolgok. Erről így nyilatkozott:

„A Diósgyőr elleni meccsünk előtt pénteken találkoztam Marco Rossival Telkiben és beszélgettünk vagy másfél órát. Rengeteg kérdése volt, amit megválaszoltam neki és én is érdeklődtem sok mindenről, amire neki voltak válaszai. Elmondta, egyeztetett a klubom vezetőedzőjével és olyan fehérvári szakemberekkel, akik a fizikai állapotomról számoltak be neki. Megkapta azokat az eredményeket, amik bizonyítják, hogy az egyik legjobb mutatókat produkálom a meccseken. Elmondta, szeretne rendszert váltani, szüksége van egy olyan csatárra, akit ebben a rendszerben használni tud, illetve, aki – ha védekezőbb felfogású a stratégia – bármikor bevethető. Bevallom, nekem erre volt szükségem.”

Végre! Egyrészt Rossi belátta, hogy most már nem lesz elég egyetlen felállással operálni, mert bizony könnyen kiismerhető lett a válogatott, miután – elegendő idő híján – egy relatív könnyen elsajátítható rendszert épített fel. Ennek előnye a gyors felépíthetőség, hátránya meg az, hogy egysíkúvá teszi a csapatot, és könnyen kiismerhetővé… Most viszont előre tekint Rossi mester, és több játékrendszerben gondolkodik!

De ez csak az egyik fel a történetnek, mert végre Nikolic is megkapta azt a pár szót, amit már évekkel ezelőtt hallania kellett volna valamelyik korábbi szövetségi kapitány szájából! És még egy; lehet, hogy meglepő, amikor egy védekezőbb csapat támadójaként képzeli el Rossi Nikot, de gondoljunk bele; ha nagyobb a védekezés aránya, akkor azzal együtt lehetséges, hogy az ellenfél nagyobb teret enged az ellentámadásokra, ahol viszont egy jó ütemben, jó helyen érkező csatár kell! Már csak a szélsők kérdését kell megoldani…

De erre is van megoldás, mert bizony Sallai, vagy Nagy Dominik, de akár Varga Roland sem éppen egy lassúcska játékos, és jól is centerenznek. Persze ezen most lehet vitatkozni, hogy mi a jó, és mi nem, én azt mondom, hogy jelenleg ők a legjobbak ezen a téren, és ha van jobb, üdvözlőm őt, de ezek most az adottságok.

Mielőtt még azt gondolnám magamról, hogy komoly szakértője vagyok a játékrendszereknek, és én vagyok a tízmillióból a legjobb szövetségi kapitány, be is fejezem ezt a fejtegetést, a lényeg most az, hogy Niko újra rendelkezésre áll, és ha kell, bevethető!

Persze az, hogy mikor lesz erre alkalom, ma senki nem tudja, de addig is;

HAJRÁ MAGYAROK!

 

Az idézett cikk a csakfoci.hu-n jelent meg, teljes egészében ITT elérhető!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!