Már megint... ITT korábban már megfogalmaztuk kételyeinket. Most a Magyar Nemzet online felületén megjelent cikkben Joan Carillo-t, és Berta Csabát idézik a Fehérvár és az Újpest csapatának felkészülésével kapcsolatban. Mint köztudott, ez a két csapat még nem döntött a közös edzésekről, így viszont félő, hogy a folytatásra hátrányban lesznek. Vagy mégsem?

Mindkét klubnál igen őszintén elmondták, hogy a játékosok fizikai állapota erősen visszaesett – annak ellenére is, hogy a játékosok becsülettel elvégezték azokat a stáb által összeállított edzésprogramot. Azt persze nem tudni, hogy más csapatoknál milyen a játékosok állapota, de mintha az lenne a konklúzió, hogy az otthon végzett edzések nem sokkal jobban konzerválják a fizikai képességeket, mint egy effektív pihenéssel töltött szünet…

Ez tehát most egy olyan helyzet, ami megint nem szokványos, de – a nyilatkozatokból következtetve – úgy tűnik, mintha egy pihenés után indított alapozásra lenne szükség, és akkor még persze nem beszéltünk arról, hogy taktikai berögzülések, együtt-mozgások gyakorlására is szükség lenne. Ezt pedig kiscsoportos edzéseken egész egyszerűen nem lehet jól gyakorolni.

Legalábbis erre enged következtetni Berta Csaba mondatából, amikor azt mondja, hogy „A játékosok lényegesen rosszabb állapotban vannak, mint amikor akár a téli, akár a nyári szünetről térnek vissza.” Nekem ez nem jelent mást, mint azt, hogy teljesen újra kell kezdeni egy felkészülést, amit csak az a helyzet könnyít némileg, hogy nincsenek játékospiaci mozgások.

Carillo erről nem nyilatkozik részletesen, de – mint edző, mint szakember – biztosan pontosabban képes felmérni a helyzetet. Minden esetre azt bizton lehet állítani, hogy a kiscsoportos edzés legalább lélektani szempontból hasznos, mert a játékosok végre úgy érezhetik, hogy tényleg érdemi munkát folytatnak, úgymond „bejárnak dolgozni”. De ez – valljuk be… - elég kevés.

A helyzet tehát az, hogy úgy tűnik, kevés az idő. Miért? Mert – a fentiek szerint – mikor már teljes csapattal lehet edzéseket végezni (még nem lehet!), onnantól még hat hét kell ahhoz, hogy a felkészülés teljesnek tekinthessük. Kis metek visszafelé; a legutolsó dátum a folytatásra június 13., nekem május 6.-ra jön ki az időpont, amikorra legkésőbb (!!!) el kell kezdeni a teljes csapattal folytatott edzéseket. Ez pedig mindössze nyolc nap múlva lesz.

Városi legendaként ugyan hallani lehet sok helyről egy május 3.-május 4. időpontot, mint a mostani korlátozások lazításának dátuma (mondom, ez csak pletyka, senki ne vegye komolyan!), ami jogi értelemben akár lehetővé teszi a teljes csapattal végzett edzéseket, de azt nem tudjuk, hogy milyen egészségügyi kockázatai lennének ennek a megoldásnak. És itt nem csak a járványról van szó!

Mert bizony elvileg bármikor el lehet kezdeni a bajnokságot, de a játékosok könnyen megsérülhetnek, ha azt a tempót, és mozdulatokat akarják elérni, mint a megszakításkor – vagy a színvonal lesz csapnivaló, és tartani lehet attól, is, hogy olyan jelentős különbségű eredmények születnek, melyek egyébként nem születhettek volna meg, ha nincs szünet… De akkor ez így mennyire lesz korrekt?

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!