Maradva az altesti hasonlatoknál, ahogy szokták volt mondani, nem mindegy, hogy egy bizonyos nemes testrész melyik végén van az ember… Most, hogy a Ligue1-et lezárta az LFP (francia szövetség), bizony több klub is perre mehet. Kártérítési igényüket máris bejelentették, hiszen azzal, hogy az idő előtt befejezett bajnokság alapján hirdettek végeredményt, komoly anyagi kár éri a klubokat… Nézzük miért!

Az LFP meghatározta, hogy a március közepi felfüggesztéskor a második helyezett Olympique Marseille előtt tizenkét ponttal vezető PSG megkapja a bajnoki címet. A csonka táblázat alapján határozták meg, hogy a párizsi szuperklub mellett az OM indulhat majd a francia futball képviseletében a Bajnokok Ligájában, míg a Rennes mehet a BL-selejtezőre.

A PSG elsőségét megkérdőjelezni nincs sok értelme, de a probléma nem is ez! A döntéssel a Rennes került hátrányba, mert talán esélye lett volna befogni a második Marseilles-t, így most sorsa attól függ (de ez még képlékeny…), hogy a PSG milyen eredményt ér el a BL-ban, ahol bejutott a negyeddöntőbe. Meccsek nélkül viszont nem sok esélyük lesz azokkal szemben, akik már bajnoki mérkőzésekkel a hátuk mögött érkeznek meg a BL-színpadra! Miért érdekes ez? Mert ha a korábbi gyakorlat érvényben marad, és a PSG megnyeri a BL-t, akkor a Rennes is főtáblás BL induló lehe(ne)  a következő sorozatban.

De ez csak annyit jelent, hogy több meccset kell játszani (ami persze a várhatóan sűrű program miatt azért nem mindegy!), a nagyobb baj ott van, hogy az Olympique Lyonnais csapata most a hetedik helyen zárt, miközben a mostani BL-sorozatban még versenyben van, és lehet, hogy éppen azért nincs előkelőbb helyen a bajnokságban, mert a kupaküzdelmek erőforrásokat vesznek el a hazai bajnokságtól. Márpedig több mint 20 éve nem volt példa rá, hogy az OL lemarad az európai kupákról…

A klub így kártérítési igény benyújtására készül, de lehet, hogy még csak nem is a lyoni csapat a legnagyobb vesztes! Ugyancsak jogorvoslatot keres majd az Amiens, amely az LFP döntése szerint, a Toulouse társaságában kiesett az élvonalból. A Tulouse hátránya okán szinte biztosan kiesett volna, de az Amiens-nek még esélye lett volna a bennmaradásra. Azt nem tudom, hogy egy bíróság a „ha” szóval kezdődő beadványra hogyan képes reagálni, de már látszik, hogy bizony nem lehet sérelmek nélkül lezárni a bajnokságokat.

Arról nem is beszélve, hogy – mint azt a PSG esete mutatja – ha az egyes országokban ennyire eltérő módon zárulnak a sorozatok, az már olyan jelentős különbségeket generál, ami mellett az esélyegyenlőséget már egész egyszerűen nem lehet biztosítani.

Így vajon mennyire lesz komolyan vehető a BL és az EL végeredménye?

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!