A 2018/19-es bajnokság után utolsó helyen záró NAC Breda csapatát idén a holland másodosztály ötödik helyén találta telibe a bajnokság felfüggesztése, majd pedig lezárása. Miután Babos Gábor visszavonult, az utóbbi 4-5 évben liftezgetett a csapat, ezért szerződtették Hyballa-t, aki a DAC-tól távozott akkoriban. De most mégsem ő a téma, hanem Babos Gábor! A Breda, Hyballa és Babos Gábor története mégis összefonódik. A magyar kapus - világmárka!

A történetben tehát elég erős a magyar szál, de míg Hyballa csak tanulta, milyen is lehet magyarnak lenni, addig most Babos Gábor személyében egy sopronban született, és az MTK-tól még 1995-ben - alig 20 évesen! - Hollandiába szerződő volt játékos kap lehetőséget arra, hogy a Breda-val akár az első vonalba kerüljön a következő kiírás végére!

Babos összesen hat évet töltött kapusként a klubnál - két részletben. „Csak” azért nem volt folyamatos a szereplése, mert előbb a Feyenoord-hoz, majd a Nijmegen-hez szerződött. A majd’ tíz éves kitérő után visszatért első külföldi csapatához, és még ráhúzott az előző időszak négy évére kettőt.

Babos mindkét kitöltött szerződése alatt az élvonalban védhetett, de amikor visszavonult, csapata kiesett az első osztályból, azóta pedig megy a nagy páternoszter… És az igaz, hogy a Nijmegen színeiben közel kétszer annyi meccsen szerepelt, mint a Breda-nál (258 vs. 131), mégsem felejtették el, hiszen az aktív évek után, 2015-től a Breda utánpótlásánál kapusedzőként számítottak rá. A Nijmegen aztán 2018-ban bejelentkezett érte, így ekkortól a legtöbb meccsen rá számító klub felnőttjeinek kapusedzője lett.

Most pedig – miután Jelle ten Rouwelaar az Anderlecht-hez távozik – a magyar kapus újra a Breda-nál lesz kapusedző - de immár a felnőtteknél! A magyar válogatottként - 1996 és 2009 között – összesen 27 alkalommal szerepelt kapus most tehát visszatér a kezdetekhez, ahhoz a csapathoz, amelyik korábban elindította hollandiai pályafutását! Nem gondolom azonban, hogy itt vége lenne a történetnek!

Pár nevet említek, akik kapusedzőként a megjelölt csapatoknál dolgoznak (nem biztos, hogy teljes a névsor!):

Lőw Zsolt – PSG

Petry Zsolt – Hetha BSC

Babos Gábor – NAC Breda

Itt csak egy halk megjegyzést teszek, mert már látom is, hogy a „szakma” már most sejti, hogy mi jutott eszembe erről! Elsőként az, hogy a magyar kapus még minidig világmárka (ezt büszkén vállalják, a csendesség oka nem is ez…), aztán azonnal az ugrik be, hogy ezért lenne fontos a poszttechnikai, posztspecifikus képzés minden egyes mezőnyjátékos esetében is.

Ami viszont… hát, az nincs! Miért? Ez már egy másik cikk témája lesz.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!