Petry Zsolt öt éve a Hertha edzői-team tagja. Volt azért ebben egy kis kanyar, hiszen egy időben – mint Dárdai emberét… - kirakták a stábból, azonban miután Klinsmann távozott, újra felvette a (kapus) kesztyűt. Érdemes őt meghallgatni, mert az 1991-ben még a Genk-nél kezdődött légiós karrier, illetve az a harminc év tapasztalat bizony feljogosítja akár sarkos vélemények megfogalmazására is.

Ahogy azt megszokhattuk, Petry Zsolt most sem mondott semmi bombasztikusat, nem is keltett nagy feltűnést a minap a Digisporton adott interjúja, pedig igen fontos kérdéseket taglalt. Úgy tűnik, hogy valamiért nem fogékony a hazai közeg arra, amire pedig komolyan oda kellene figyelni, ha a magyar foci felzárkózását komolyan gondoljuk! De miről van szó? Íme:

„Nehéz olyan helyről igazolni, ahonnan nem biztos, hogy akár gondolkodásban, akár fizikai felkészültségben rögtön be tudna a futballista illeszkedni egy ilyen bajnokságba, mint a Bundesliga. Ezért is, én azt látom, hogy a Hertha vadászterülete nem feltétlenül Magyarország. Ez persze nem zárja ki azt, hogy egy tehetség onnan ide is elkerülhetne, csak neki tizenöt-tizenhat-tizenhét éves korban legkésőbb ki kell kerülnie ide, hogy át tudja venni ezt a felgyorsult tempót, ezt a felgyorsult gondolkodást.”

Nem tudom most ez hova tegyem, mert az MLSZ másról sem beszél, mint arról, hogy fel kell gyorsítani a gondolkodást, és ha minden igaz, az akadémiák is ezen ügyködnek, de – ezek szerint – milliárdok ide, milliárdok oda… - nem sikerül a tervet végrehajtani! Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy a pénz nem feltétlenül hasznosul, hiszen a célt megjelölték, elvileg dolgoznak rajta. Vagy nem?

Azt gondolom, hogy nem! Egyáltalán nem ennek mentén működnek az utánpótlás műhelyek, vagy ha mégis, akkor meg a versenyrendszerrel van valami komoly baj. Van is, de én mégis azt hiszem, hogy nem itt van a probléma gyökere, mert nem hiszem, hogy mondjuk Horvátországban a versenyrendszer termeli ki az Európa szerte, komoly csapatokban szereplő játékosokat! De talán a válasz is benne van ebben a pár mondatban, figyeljünk oda!

Ha a beilleszkedéshez az kell, hogy 15-16 éves korban már külföldre szerződjön a tehetséges magyar játékos, én azt úgy értelmezem, hogy csak akkor lehet egy hazai játékosból top bajnokságban szereplő klub meghatározó alakja csak abban az esetben lehet, ha kiszakítják abból a közegből, ami nem képes kitermelni nemzetközi szinten is értelmezhető játékosokat! De mi a baj ezzel a közeggel?

Szerintem a probléma igen sokrétű, de alapjaiban ott lehet a legnagyobb gond, hogy a fantasztikus infrastruktúra mellett egész egyszerűen nincs megfelelő szellemi tőke a magyar fociban! Nézzük meg, hogy például szövetségi kapitányként kik ültek a kispadon az utóbbi 15-20 év során! Azért említem ezt a pozíciót, mert – elvileg – ez kizárólag azok számára elérhető, aki a szakma csúcsát jelenti. Persze a kapitányi szerep nagyban más, mint egy klubedzői feladat, de azt nehezen értettem akkor is és most is, hogy Pintér Attila, vagy Leekens hogyan is kerülhetett oda…

Szerencsére komoly változások szemtanúi vagyunk – és ezt sem veri nagydobra senki, mert nem ismerik fel… -, hiszen az NB1-ben megjelent egyfajta újhullám, amit Bódog, Feczkó, Kuttor, vagy éppen Waltner testesít meg. A probléma ott van, hogy ennek az új generációnak nem csak ezen a szinten, hanem az utánpótlásban is be kellene rúgnia az ajtót, mert a felnőttekkel foglalkozó edzők valójában egy „készterméket” kapnak, nekik már nincs módjuk – és nem is feltétlen feladatuk – az alapokat elsajátításán bíbelődni játékosaikkal.

Sokan, sokféleképpen közelítik a problémát. Van a ki a fizikai felkészítésben látja a megoldást, van, aki a magyar foci stílusának újra-építésében, megint mások pedig a reakció-idők csökkentésén fáradozik, de legalább most már elindult a gondolkodás, és egy-egy eredményt láthatunk is, de amíg ez nem általános jelenségként, hanem csak sziget-szerűen jelentkezik a magyar utánpótlás tengerén, nem lesz eredmény, így nem lehet top-ligában sem magyar nevelésű játékos sem. Szoboszlai Dominik példája mutatja, hogy Petry Zsolt gondolatai mennyire életszerűek, sajnos a valós helyzetet írja le. Dominik - mint a mai magyar foci legnagyobb ígérete – ma már sokkal kevésbé hazai „termék”, semmint egy jól működő európai gépezet „gyártmánya”.

Ideje lesz az MLSZ-nek és a kluboknak elgondolkodni azon, hogy a legkisebbektől kezdve milyen edzők, milyen tudással látnak munkához, komoly szerepet vállalva a fiatalok nevelésében!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!