… a nagy Balázs! A Külügyminisztérium hozta haza egy mentőakció keretében, másokkal együtt érkezett, és most itthon – gondolom – két hetet karanténban tölt. Sokan felkapták a fejüket arra, hogy diplomata útlevéllel rendelkezik, ami elsőre érdekes, és még másodikra is… De megvan ennek a jó oka, nem kell feltétlen ármányra gondolni!

Talán a múltban kell keresni az egyik tényezőt. Talán, mert lehet, hogy teljesen más a megfontolás, de van némi párhuzam azzal, hogy korábban az arab térségben játszó, edzősködő magyarok szintén rendelkeztek különféle mentességekkel, és lehet, hogy ezt már akkor egy diplomata útlevéllel oldották meg. Szépemlékű Titi bácsi nyilatkozta egyszer, hogy amikor ’76-tól ’84-ig Kuvaitban edzősködött, megengedték neki, hogy aranyat hozzon be az országba, amit persze kötelező jelleggel le kellett adnia az állami felvásárlónak.

Ez azért volt nagy üzlet, mert kint – Titi bácsi nyilatkozata szerint – körülbelül fele áron jutott hozzá a nemesfémhez, így, ha elég jó takarékoskodott, és nem költötte el a pénzét, akkor megduplázhatta kinti fizetését. Csak érdekességként említem, hogy annak idején Som Lajost belekeverték egy ilyen ügybe, és – mint utólag kiderült – neki is volt ilyen (szóbeli…) engedélye, de diplomata útlevele biztosan nem, így a hatalom akkori érdekei szerint ráhúzhatott egy ordenáré történetet a zenészre.

De vissza a focihoz! Ma már erre nem nagyon van rákényszerülve senki, na meg a világpiaci nyitás után az árak kiegyenlítődtek, és ma már biztosan nincs kétszeres különbség, így nem is érné meg arannyal bizniszelni. Az viszont igaz, hogy lehetnek más termékek, amelyeket érdemes lehet egy „mindent vivő” útlevél birtokában utaztani a világban, de erről nincs infó, így nem is indulnék el ezen a vonalon.

Ami viszont fontosabb, és sokkal életszerűbb is, nem más, mint hogy az arab országokban ilyen passzus birtokában sokkal könnyebb az ember élete, és bizonyos értelemben biztonságot is ad. Arra a világ minden pontján ügyelnek, hogy egy diplomata útlevéllel rendelkező személylehetőleg ne vegzáljanak – és ez még az ara országokra is igez!

A másik ok pedig nem más, mint az, hogy így nem kell mindenféle eszement országokra vízumot, tartózkodási engedélyt, meg mifenét intézgetni! Mondjuk ebben az esetben az útlevél nem csak Balázsnak, hanem az összes, nagyjából sztenderd válogatott játékosnak kell, hogy legyen. Persze lehet, hogy van is, de a minisztérium lent idézett szavai arra utalnak, hogy ez nem így van, vagy csak szerencsétlenül fogalmaztak:

"tekintve, hogy a magyar labdarúgó válogatott kapitánya"

Nekem ez úgy tűnik, hogy nem a válogatottság, hanem a válogatottbeli csapatkapitányság az, amit okként megjelül a „szerv”. Én egyébként azt gondolom, hogy ez inkább szerencsétlen fogalmazás, mert – ha jó a sejtésem -, akkor minden olyan válogatott labdarúgó rendelkezik diplomata útlevéllel, akire szinte 100% biztonsággal elmondható, hogy számít rá a mindenkori szövetségi kapitány. Abba nem megyek bele, hogy Dzsudzsák miért pont ilyen, mert a témától nagyon elvisz.

Maradjunk annyiban, hogy ennek semmilyen komoly jelentősége nincs, viszont gyakorlati haszna lehet, így nem érdemes ezen sokat rugózni. Ahogy a diplomata útlevélen sem…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!