Igaz sakkban, de nem ez a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy a Magyar Sakkszövetség megrendelésére a Századvég ezerfős, felnőtt lakossági minta alapján végzett reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a magyar lakosság 83,7%-a támogatja a 2024-es Sakkolimpia budapesti megrendezését! Már látom, hogy épülnek a sakk-csarnokok, és megrendelés alatt vannak a fűthető-hűthető sakktáblák, valamint Lékó Péter sakk-akadémia megnyitására kap pár milliárdot (amit majd még megtoldanak, hiszen felülről nyitott a keret). De hogy jön ez egy focival foglalkozó oldalra?

A bevezető után azonnal elnézést kérek a sakkozóktól, és a sakk elkötelezett híveitől, hiszen ez az elme-sport az egyik legnehezebb, és nemkülönben az egyik legszebb sport a világon. Most csak azt szeretném érzékeltetni, hogy mi történne, ha a sakk lenne a legnépszerűbb sportág hazánkban.

Lenne mit a tejbe aprítani, és a nagy pénzekhez nem kellene Rapport Richárdnak a 13., Almási Zoltánnak pedig a 43. helyen állnia a FIDE világranglistáján. Hihetetlen hájp lenne, ha mondjuk én – aki annyit tud a sakkról, hogy hozzávetőleg ismeri a szabályokat… - megmérettetem magam egy hasonlóan tehetséges másik versenyzővel, mondjuk a sakk NB3-ban! Nézők milliói lélegzet-visszafojtva néznék minden egyes mozdulatomat, és járványmentes időben akár talán kétszázan még élőben is megnéznék a húszezer fős csarnokban rendezett partit!

Kivetítő, szpíker, öt bíró! Mi kell még? Na ugye… Hogy készülnék fel ezekre a galaktikus játszmákra, ha nem lenne edzőközpontom, rekreációs létesítményem, és ugye nem gondolja senki, hogy elmém egyszer nem kopik meg, és nem kell gondolnom az utánpótlásra? Igen, az a rengeteg gyereknek, akit nem köt le semmilyen konzolos csihi-puhi, meg a tanulást is letudja percek alatt, és egyébként sem szeret a levegőre menni (mert oxigén-mérgezést kap), na meg eleve sakk-dinasztia tagjaként látta meg a napvilágot, mind-mind kiváló körülményeket igényel!

De nem ám csak nekem kell ilyen, hanem a hasonszőrű tehetségeknek mindnek, hiszen nem vindikálhatom magamnak a jogot arra, hogy a legnépszerűbb sportot kisajátítsam! Rendszerré kell formálni az utánpótlást, bajnokságokat kell kiírni, és meg kell győzni az ország gazdasági elitjét, hogy bizony érdemes beruházni a sakkba! Erre sokféle módszer létezik, terjedelmi okokból nem mennék bele.

Na de ha befektettek, akkor bizony ki is akarnak venni, ami teljesen jogos, hiszen nekik sem a legyek hordták össze… Ezért aztán ki kell alakítani ügynökségeket, közvetítői hálózatokat, hogy a tehetségek a legjobb helyekre kerülhessenek. Mert bizony, ha én csak az NB3-ra vagyok jó, nem biztos, hogy ki tudok termelni nálam jobbakat, míg mások, a magasabb osztályokban erre minden bizonnyal képesek lesznek. De mi van, ha nem? Akkor majd kérünk még pénz, és kapunk is, mert bizony az mindenre jó – de a jó munkához idő kell, senki ne várja ám, hogy majd 5-10 év alatt kitermelünk sakk-világbajnokokat!

Nos, mikorra mindez megvalósul, rájön a sakk szövetség, hogy én nem is értek a játékhoz, a gyerekek, akiket nevelek, lemaradásban vannak külföldi kortársaikkal szemben, és ez a különbség felnőtt korra csak fokozódik. Nem baj, megint egy kis pénz, és már jönnek is külföldről, a világ minden tájáról szakemberek, játéksok, akik majd aztán megoldják a helyzetet!

Innen nem tudom tovább a történetet, mert nincs rá tapasztalat, de biztosan lesz erre is megoldás – mint eddig…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!