A minap elég komoly visszhangot keltett, hogy a harmadosztály Nyugati csoportja kilencedik helyén álló Veszprém csapata felbontotta játékosai szerződését, és Szabó Péter ügyvezető azt nyilatkozta, hogy „Azt javasoltam a labdarúgóinknak, hogy akik tehetik, menjenek el dolgozni, illetve vegyenek igénybe munkanélküli segélyt.” Mi történt Veszprémben, ahol ’19 szeptemberében még egy új, 1500 fő befogadására alkalmas stadion építésére ajánlattételi felhívást tettek közzé?

Nos, a helyzet tipikusnak mondható, hiszen a felnőtt csapatot működtető Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft. egy nem éppen tőkeerős, 3,5 millió forintos alaptőkével létrehozott társaság. A csapat szponzorai között találjuk a várost, egy építőipari céget, valamint egy éttermet és egy szoláriumot. Ezek közül az építőipari „láb” talán a legerősebb, de ők is inkább alvállalkozói munkákat végeznek – igaz, a nagypályásoknak dolgoznak.

A tulajdonosi kör nem túl bonyolult (papíron), hiszen a Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft. többségi (talán egyetlen) tulajdonosa a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület, azaz a felnőttek számára utánpótlást biztosító egyesület. Ez utóbbi sportigazgatója Szabó Péter, aki egyben a Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft. cégjegyzésre jogosult vezetője is. A cégadatokat böngészve érdekes dolgokat találtam…

Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyszerűen csak arról van szó, hogy bizony kiderül, milyen gyenge lábakon állt eddig is a produkció! A Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft. (a továbbiakban VLS) értékesítési árbevétele 1,8 és 4,4 millió forint között alakult az elmúlt években, eszköz oldalon pedig egy kb. 25 milliót tudtak felmutatni, amit 2-3 millió rövid lejáratú kötelezettség terhelt. A VLS gazdálkodása tehát azt mutatja, hogy nem volt benne jóformán semmi pénz, a teljes keret, illetve a létesítményekre fordítható összegek nagyon minimális szinten alakultak.

Ezen közben a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület részére még 120.000 millió forintos tao-keretet ítélt meg az MLSZ. Ez azt jelenti, hogy az egyesület a megjelölt infrastrukturális fejlesztésekre, és az utánpótlás-nevelés feladatainak ellátására a megítélt keret erejéig vehet igénybe látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatás jogcímén egyes cégektől tao-támogatást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyesület az erről igazolással kezdhetett kilincselni cégeknél azért, hogy a társasági adójuk egy részét – maximum a keret erejéig – ajánlják fel számukra. Azt nem tudni, hogy sikerült ezt még "begyűjteni", vagy már a járvány ezt is vitte...

Ahogy azt már több, műsorainkban szereplő vezető is elmondta, az utánpótlás finanszírozása jól megoldható, amit jól mutat, hogy a fent említett összeg döntő hányada, mintegy 103 millió az utánpótlás-nevelés feladatainak ellátására került megítélésre. A dokumentumokat áttekintve, kiderül, hogy egy edző fizetése 250.000 és 450.000 forint körül volt tavaly, de más tételek is megjelennek, amik arról árulkodnak, hogy az utánpótlás viszonylag jó anyagi körülmények mellett zajlott – és persze ma is zajlana, ha lehetne.

A helyzet tehát úgy áll, hogy a felnőtteknél keletkező árbevétel még egy utánpótlás edző fizetésére sem lenne elég, ugyanakkor, ha nincs felnőtt csapat, akkor vajon milyen kifutása lehet azoknak a gyerekeknek, akik az utánpótlásban nevelkednek? Értem, át tudnak manni egy másik csapatba. Ez egy megoldás, de ha jobban belegondolunk – országos, általános jelenségről lévén szó! – ez oda vezet, hogy a sok-sok utánpótlás-nevelő egyesület egyre kisebb számú felnőtt csapat számára termeli ki neveltjeit, akik viszont ezen a ponton nagyrészt felhagynak a labdarúgással…

Miért? Mert nem akarnak költözni, mert nem érik el azt a szintet, amit megcéloztak, de – miután kevés választásuk van – sokszor még az alacsonyabb osztályokba sem kellenek, vagy ha mégis ott kezdik el felnőtt karrierjüket, akkor nem fejlődhetnek tovább, és itt a kör be is zárult…

Értem én, az, hogy legalább fiatal korukban sportoltak, az nem válik hátrányukra akkor sem, ha végül nem lesznek profi focisták, de ezzel nekem egy rakat bajom van:

  • Ha utánpótlás-nevelésnek hívjuk a tevékenységet, amit ezek az egyesületek végeznek, akkor nem feladatuk a szabadidős sport-tevékenység – márpedig a fentiek okán ez csak kb. annak tekinthető.
  • Nem ér semmit a mennyiségi szemlélet, mert az utánpótlás túltermelése miatt szinte reménytelen helyzetet teremtenek, ami visszariasztja a gyerekeket attól, hogy folytassák – akár alacsonyabb szinteken is.
  • Ha ennyit áldozunk utánpótlásra (!!!), akkor miért nem probléma, hogy az nem éri el célját? Nem túl drága megoldás ez arra, hogy a fiatalok mozogjanak?
  • A most csődöt jelentő felnőtt klubokra ki fog jelentkezni vevőként, ha nem kapja meg mellé az utánpótlást? A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha az up. és a felnőtt csapat tulajdonosai nem azonosak, akkor az nem csak pénzügyi értelemben, hanem mindenféle más problémákat is magával hoz (ld.: Újpest, vagy Szombathely esete).
  • És a legfontosabb talán; Hogyan alakul ki klub-kötődés, érzelmi viszony a csapatommal, ha már gyermekkorban városról városra igazolnak a játékosok? Bizony az érzelmi kötődés egy olyan pluszt ad, amit mással nemigen lehet pótolni!

Sajnos a Veszprém esete nem egy szigetszerűen elforduló aprócska malőr, hanem az egyik igen komoly kerékkötője labdarúgásunk fejlődésének. Jövőkép nélkül pedig már gyermekkorban sem lehet fejlődni, szövetségi szinten aztán meg végképp lehetetlen…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!