A nemzetisport.hu-n megjelent írás a KPMG tanulmányát felidézve azon elmélkedik, hogy milyen komoly károk érik most a nagy klubokat azáltal, hogy a játékosok értéke jelentősen csökkent a kényszerszünet miatt. És ez még akkor is így lesz, ha végül lejátsszák az elmaradt meccseket, mert csökkent a fizetőképes kereslet. Olyan nagy baj ez?

Szerintem több oknál fogva sem kell emiatt eret vágnunk! Rögtön az első az, hogy az Bosman-szabály 1995-ös megjelenése óta töretlen drágulás megállt, ami lehetőséget teremt a kisebb klubok számára is, hogy kicsit zárkózzanak a „nagyvadakhoz”. Az árcsökkenés mértéke pedig annál nagyobb, minél drágább egy játékos. Hogy kicsit könnyebben értelmezhető példát mondjak, a lakáspiacot vettem alapul. De előbb az ábra, amit az említett oldal a KPMG-től idéz:

árcsökkenés

forrás: KPMG

Nos, látni kell, hogy az árcsökkenés mértéke (százalékos arányát, és összegét tekintve is!) annál nagyobb, minél magasabb az ára, és minél „öregebb”. Ez veszteségként jelenik meg a klubnál, de csak egy esetben; ha eladásra kerül sor. Ha a játékos marad, és egyszer „kiegyenesedik” a gazdaság, akkor ára (nem az értéke, az egy másik fogalom!) visszaállhat a régi szintre. Igen ám, de ha egy játékos öregebb, akkor kevesebb ideje van arra, hogy klubja kivárja a nehezebb időszak végét. Ez magyarázza a korosabbak nagyobb áresését.

Ez volt a potenciális eladói oldal. De mi van a másikon? Sokkal olcsóbban megszerezhetnek játékosokat, akár olyanok is képbe kerülhetnek, akiket eddig nem lettek volna képesek megvásárolni. Hoppá, na itt van a kulcs a megoldáshoz!

ÉS akkor az ingatlan-piac. Ha alacsonyak az árak (mint pl. a 2008-as válság után öt évig!), az bizony sokak számára maga a tragédia, mert az árak ilyen nyomott szintje csak akkor alakul ki, ha a gazdaság egésze recesszióban van, és bizony sokan elvesztik munkájukat, és sok esetben a lakásuk fenntartása sem megoldható, így eladni kényszerülnek azt. Szomorú, de bizony másiknak lehetőséget kínál a helyzet. Ezoknak, akik egy rossz gazdasági helyzetben is meg tudták őrizni munkahelyüket, stbil maradt anyagi hátterük.

Ilyenkor szokták megcsinálni a minőségi cseréket. Nézzük, miért? Ha az, aki éppen szorult anyagi helyzetben van, és ingatlana a válság beütése előtt 50 millió forintot ér, annak pedig, aki meg tudta őrizni anyagi biztonságát 20 milliót, akkor egy csere esetén ez utóbbinak kell valahonnan 30 milliót leakasztania. Ez egy olyan összeg, ami nem biztos, hogy rendelkezésre áll, így még akkor is ejti a tervet, ha eszébe jut jobbra, szebbre, nagyobbra cserélni lakását. Előbbi pedig – a válság előtti időkben – éppen azért vágott bele egy ilyen drága mulatságba, mert megtehette, és esze ágában sincs megválni tőle! Nincs üzlet.

De mi történik a válságban? A lakáspiacon általános 20%-os áresés következik be. Az átlag úgy áll össze, hogy a drágább lakások ára 30%-kal, az olcsóbbaké pedig 15%-kal csökken (nyilván több az olcsó lakás, ezért nem adja ki a két szám az átlagot). Most tehát mi a matek? Ha az olcsóbb lakásban élő váltani akar, alaptőkeként a saját lakása szolgál, ami most már csak 17 milliót ér. Ez nem jó, de mi van a másik oldalon? Ott nagyobb a baj, mert ha csak átlagos mértékben esett volna a drágább lakás ára, akkor is bukott volna 10 milliót, de – miután ennél ebben a kategóriában nagyobb volt az áresés, – az ő lakása máris csak 35 milliót ér.

Na, akkor most nézzük a különbséget és a motivációt! A különbség 30 millióról 18 millióra csökkent, és ha most akarna váltani a kisebb lakás tulajdonosa, akkor most már a 30 millió helyett majdnem csak a felét kell elővarázsolnia! Ez bizony kecsegtető. A másik oldalon meg mit látunk? Van egy erős kényszer; ha nem lesz munka azonnal, akkor anyagi csőd jön, de ha kisebb lakásba költözik, és a hitelét visszafizeti, esetleg még marad is valamennyi, és ezen túl olcsóbb lesz a rezsi is, akkor jobb eséllyel tudja kihúzni a válság végéig! Deal!

A pillanatnyi helyzetet mindenki kiválóan megoldotta, de hosszabb távon egyértelmű, hogy ki a vesztese, és ki a nyertese a cserének! A magasabb árú lakás ára – ha a válság után csak azonos, 20%-os mértékben emelkedi is, mint az olcsóbb! – bizony 7 millióval nő, míg az alacsonyabb ára csak 3,6-del… Ugye megvan, hogy micsoda jó üzleteket lehet kötni! És – bár ez megítélés kérdése… - a nagyobb lakás vevője még segített is a drágább lakás korábbi tulajdonosán.

Nos, ha mindezt visszafordítjuk a focira, és visszahozzuk kishazánk lankás tájaira, akkor egyértelmű a helyzet; ha igaz az, hogy a szomszédos országokban az összeomlás szélén (vagy egyesek már csődben!) vannak, viszont itthon az élvonal a válság előtti szinten tartja magát, akkor most kell meglépni a minőségi cseréket! Most van itt az alkalom, hogy az olcsóságukért vett recli légiósokat kiszórják a klubok, és egy-két polccal magasabbról választva csak alig-alig drágábbakra cseréljék őket!

Már csak azért is jó lenne ez, mert a példában szereplő ingatlanokkal ellentétben ezek az „olcsó munkaerők” jellemzően ingyen igazoltak mai klubjaikhoz Magyarországra, így nagy bukta nincs, maximum a már egyébként is kifizetett járandóságaik…

Nagyon fontos tehát, hogy most a klubok ne abban gondolkodjanak, hogy még több légióst vegyenek, hanem abban, hogy ezúttal a minőséget és ne a mennyiséget helyezzék előtérbe, mert az a végén komolyan fog hozni a konyhára! A magam részéről annak örülnék a legjobban, ha ez játék-minőségben, nemzetközi eredményekben csapódna le, de nyilván a tulajdonosok pénztárcája sem lenne könnyebb, ha végre jobb minőség jelenne meg a hazai klubok háza táján!

Így legalább végre részben látnám értelmét a rengeteg befektetett pénznek.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!