Az NB1 menetrendje elég sűrűre sikeredett. Ennek pedig az az oka, hogy ha június végéig sikerül a menetrend szerint teljesíteni, akkor a lejáró szerződésű játékosok problémája megoldódik (na, azért erről lesz még szó!), illetve majdnem időben indítható a transzfer-időszak. De a szurkolót most még jobban érdekli, hogy ki mit nyer, avagy veszít ezen a tempón!

Először is nézzük meg, hogy áll az NB1, illetve a Magyar Kupa. Utóbbiban áll még az MTK, a Mezőkövesd, illetve a Honvéd, valamint a Fehérvár. A döntősökre három, a másik két csapatra két-két meccs vár. Az NB1-ben a Fradi két meccsel lóg, méghozzá a Debrecen és az Újpest ellenivel. A többiek egytől-egyig 25 fordulót meccset abszolváltak eddig a 2019/20-as bajnokság eddigi szakaszában. Nézzük a tabellát:

súrúség1

Az MTK feljutó, de az MK-ban érdekelt, így náluk csak a kupameccseket vettük figyelembe

Alulról kezdve:

  • A Kaposvár már kieső, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a hatodik Honvédtól lefelé lenne olyan csapat, aki egyetlen pontot sem szerez, míg a Rákóczi minden meccsét megnyeri, vagy egy vereség mellett maximum egy döntetlen hoz össze (ebben az esetben a Paks esne ki, de egy ilyen feltámadás komoly kérdéseket vetne fel…).
  • A hetediktől lefelé minden megtörténhet, nem nagyon lehet megjósolni, hogy ki csatlakozik majd a Kaposvárhoz…
  • A Honvéd nem tud kiesni, de szerintem nemzetközi kupára sem lesznek jók.
  • Az ötödiktől a harmadikig viszont nagyot álmodhatnak a játékosok és edzőik, ugyanis, ha a Mezőkövesd, vagy a Fehérvár nyeri a Magyar Kupát, akár negyedikként is jók lehetnek az európai porondra.

És akkor itt jön a menetrend! Az világos, hogy minden eddiginél sűrűbb a program, de a már említett okok miatt (kupa, elmaradt meccsek) a nagy menetelés idején nem tudnak azonos időt pihenésre fordítani a csapatok.

sűrűség2

Kezdem mindjárt egy kis magyarázattal; a Magyar Kupa résztvevőt mind úgy számoltuk, hogy csak két meccset játszanak, mivel nem tudjuk, hogy kik jutnak a döntőbe (lesz egy másik táblázat is, ahol azzal a szintén nem létező feltételezéssel éltünk, hogy mindenki döntőt játszik).

A lényeg azonban ott van, hogy a kupában – mivel a sorozat elején zajlanak le a küzdelmek – még nem feltétlen lesz nagy hatása a menetrendnek, de - az MTK kivételével – az edzőknek előre kell gondolkodniuk arról, hogy mi a fontos, mi az, ami reálisabb cél; a kupa, vagy bajnoki helyezés! Nagy kérdés, mert a Fehérvár számára úgy tűnhet, hogy esélyes a bajnoki cím megszerzése (szerintem ez optikai csalódás lehet csak, de nem tudom, hogy látják ezt Sóstón), a Mezőkövesd, ha eldob kaszát kapát a bajnokságban, és csak a kupára koncentrál, könnyen két szék közé eshet, azonban a Honvéd és az MTK bátran belemehet a kupa-küzdelmekbe, mert előbbit nem veszélyezteti a kiesés, utóbbi meg további kényszerszünetre ítéltetett, miután az NB2 elmaradt meccseit nem pótolják.

A Fradi most örülhet igazán, hogy a kupát már korábban elengedte, mert a zöldeket így nem terheli dolog, így szerintem most esélyeik még jobbak lettek a bajnoki cím elhódítására. Bár… aki jobban figyel, láthatja, hogy terhelésben nem lesznek jobban elosztva, mint azok a kupaszereplők, akik nem jutnak a döntőbe. A IX. kerületben most az a fontos, hogy a két elmaradt meccset behúzzák, mert akkor a reálisnak tűnő kilenc pontos előnyük hamar elveszi a kedvét a fehérváriaknak.

De mi van lejjebb? Ehhez nézzük meg a nonszensz négy csapatos kupadöntőt feltételező táblánkat:

sűrűség3

Itt válik világossá, hogy a „felsőházban” a Felcsút és a Diósgyőr lesz előnyben a terhelést tekintve, míg az „alsóházban” a Paks, Zalaegerszeg, Kisváda alkotta hármas. Itt a nagy kérdés az lesz, hogy egymás ellen, illetve a már szinte biztos kieső Kaposvár ellen mit játszanak a csapatok. De nem csak a hármas-fogat a lényeg ebben a szegmensben, hanem a kissé hátrányosabb helyzetben lévő Debrecen és az Újpest is. Ők egy meccsel többet játszanak majd, meglehetősen kis győzelmi esély mellett – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy most nem a Fradi az a közvetlen rivális, aki ellen bizonyítani kell. Hoppá! Bizonyítani… Az Újpestnek nincs olyan lehetősége, hogy elengedje a derbit, úgy tűnik tehát, hogy a két csapat közül az előny a Debrecennél van. Hacsak nem nyer egy kockázatos stratégiával az Újpest… De erre most kevés a sansz.

Ebből az elemzésből látható, hogy a hangsúlyok kissé eltolódnak majd, de van legalább két olyan tényező, amit bizony nem ismerhetünk! Nem tudjuk, hogy a játékosok milyen fizikai állapotban lesznek (a klubok között nagyobb lehet a szórás, mint eddig), illetve az sem világos, hogy milyen lelkiállapotban lesznek a vége felé, hiszen a vége után pár nappal máris lejár a szerződésük. Ez pedig egyesekből az oroszlánt hozza ki, másokból pedig a nyuszit…

Drámai végjáték lesz!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!