Úgy tűnik, ragadós az NB1 aszimmetrikus bajnoki rendszere. A szövetségben biztosan megtetszett a torz rendszer, és ezúttal az élvonal volt a kísérleti nyúl. De ez csak az egyik megközelítés. Kényszerhelyzet van, így még az sem lehetetlen, hogy az eddig ismert két feljutó mellé egy bennmaradó (erről bővebben ITT!) mellé újabb két csapat csatlakozhat.

„A körlevélben láttam, hogy 33 fordulót terveznek az első két osztályban, ami matematikailag nem jön ki 20 csapatnál. Ebből kifolyólag én azt mondom, előfordulhat, hogy kétszer 12 csapatos lesz a másodosztály.”

Ezt a Füzesgyarmat elnöke, Boros Tibor mondta az M4sport.hu-n. Mit jelent ez? Több verzió is van, ezeket kicsit alaposabban is kivesézzük:

  1. Feljut még két csapat: a III. Kerületi TVE és Füzesgyarmat (a Szentlőrinc nem tudja vállalni az NB2-őt, ahogy az Érd sem),
  2. Bennmarad a Vác, felkerül a III. Kerületi TVE (így nem lenne kieső az NB2-ből, a Balmazújváros kizárásra került – ismert okok miatt…)

Nem szeretnék megbántani senkit – különösen nem a Vácot! -, de meg kell jegyeznem, hogy a 27 meccsen elért 12 pontjuk olyan vérszegény teljesítmény, hogy nem igazán érdemlik a bennmaradást. A másik ok, amiért én a második verziót nem tartom jónak, az, hogy Vácott most éppen komoly anyagi problémák is vannak, amin nem sokat segít az Újpest FC-vel történő együttműködés sem. Talán, ha szorosabbra fűznék a szálakat, segítene, de nem hiszem, hogy sokan örülnének neki, ha az Újpesten „mérsékelten kedvelt” belga tulajdonos betenné a lábát a váci stadionba…

És ez persze még mindig csak színtiszta spekuláció, na meg az Újpest tulaj egyébként sem bőkezűségéről ismert. Arra azonban elég lenne a segítsége, hogy a másodosztályban elevickéljen a Vác, csak ennek meg mintha sok értelme nem lenne. Sokkal inkább érdekes tehát az első verzió!

A Kerület, és a Füzesgyarmat is ambiciózus tervekkel vágott neki a bajnokságnak, mindketten a siker kapujában álltak; a fővárosiakat egy huszáros hajrá, míg a füzesgyarmatiakat éppen a kipukkadás közben érte a bajnoki küzdelmek felfüggesztése. Jól mutatják ezt Boros Tibor már említett nyilatkozatának más részletei:

„Nem tudtam, mi kell az NB II-höz, hogy honnan lesznek női csapataink, stadionunk és még sorolhatnám, de végül ezeket sikerült megoldani, a biztosabbnak tűnő bajnoki cím viszont elúszott.”

„A hivatalos célkitűzésünket egyébként teljesítettük, hiszen az első háromban szerettünk volna végezni. De hát evés közben jön meg az étvágy, így van miért szomorkodni is. Egyévnyi munkánkat dobtuk a kukába.”

A 2010-ben még „megyekettes” csapat hét évet töltött a Békés megyei I. osztályban, amit 2017-ben végül megnyert, és az NB3-ban is egyre jobban teljesített, hiszen elsőre a nyolcadik, másodszorra pedig a negyedik helyen zárt, most pedig – mint tudjuk – a téli szünetig vezették a tabellát, csak az utóbbi két meccs nem sikerült, így a DEAC előzött.

A kétszer 12 csapat nem feltétlen rossz ötlet, viszont a három körös lebonyolítás egy óriási marhaság. Nem rossz ötlet, mert amikor úgy volt, hogy nem folytatható az élvonal sem, akkor a leginkább egy átmeneti 14 csapatos NB1 volt a leginkább támogatott (nincs kieső a két feljutó mellett). Ezt pedig miért ne lehetne alkalmazni alacsonyabb osztályokra is?

A fentiek mind csak teóriák, és igazán jó lenne, ha az MLSZ végre egyértelműen döntene ezekben a kérdésekben (is)!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!