Az utóbbi időben egyre többet foglalkozunk az NB2-vel. Ez nem egy tudatos döntés, de ma reggel leesett a tantusz… Miért érdekes a másodosztály? Ennek egészen egyszerű oka van; azok a csapatok, akiket kiebrudalt az MLSz az élvonalból, amikor 12 csapatosra vette a figurát, most mind ott sorakoznak. De vannak itt még más érdekességek is!

Szombathely, Debrecen (Kis-Loki - DEAC), Szeged, Pécs, Győr (ETO), Nyíregyháza, Békéscsaba, Vác (?) – mind-mind olyan vidéki fellegvárak, ahol komoly foci volt a múltban, de valamiért kiestek a pixisből. A két feljutó közül az MTK maga a magyar futball-történelem, de az éppen lemaradt, így ősztől is másodosztályú Vasas sem éppen egy nyeretlen kétéves!

Ha csak a földrajzi eloszlást nézzük, bizony már akkor is feltűnő, hogy Kaposvártól délre (jut eszembe, ők is ott lesznek ősszel a másodosztály rajtjánál!), tehát Pakstól délre tekintve, olyan mintha a fű se nőne… Pedig a Pécs, a Szeged, vagy éppen a Békéscsaba olyan csapatok, akik bizony sokkal nagyobb múlttal rendelkeznek, mint egy Felcsút, vagy Kisvárda, Mezőkövesd, vagy éppen a Paks. Nem akarom én bántani ezeket a klubokat, csak az a baj velük, hogy piaci alapon semmiképpen nem állnák meg helyüket a foci világában – legalábbis nagyságrendekkel kisebb eséllyel, mint az előző felsorolás csapatai.

De miért fontos ez, amikor ma Magyarországin híre-hamva nincs az üzleti alapú sportnak? Mert – akárhogy is csűröm-csavarom – nem lehet csakis és kizárólag az állam jóindulatára bazírozva működtetni egy gazdasági ágazatot sem. Márpedig a sport az egy gazdasági ágazat, méghozzá nálunk az ország lakosságához, vagy gazdasági erejéhez mérten mindig is felülreprezentált volt, maradjunk annyiban, hogy történelmileg így alakult. Bármennyire is kényeztető tehát az állam jótékony hozzáállása, mindig törekedni kell a piaci alapú gondolkodásra, ennek alapja pedig nem más, mint a szurkoló, a lakosság-szám, és a független támogatók köre!

Ettől még bizony dicséretet érdemelnek azok, akik a mai, komoly múlttal nem rendelkező klubokat az élvonalig repítették, mert amit elértek, a mögött komoly munka van – ha csak-csupán pénz lenne, biztosan nem itt tartanának! Tévedés lenne azt állítani, hogy nekik csak a pénzeső alá kellett állniuk, jókor, jó helyen lenni, és ennyi az egész! Amit például Révész Attila megvalósított, vagy amilyen élvezhető játékot letesz a pályára Kuttor Attila csapata, ahogy a Paks kizárólag hazai játékosokra épített stratégiája működik, mind-mind komoly erőfeszítést igénylő eredmény.

Az előző bekezdés nem a polkorrekt rész volt, mielőtt valaki is politikát látna az egészben, ki kell, hogy ábrándítsam! Amiről én beszélek, nagyon nem politika, mert bizony amikor az üzleti alapú működés irányába történő elmozdulást szorgalmazom, akkor pont azt mondom, hogy nem szabad ennyire egyoldalú függésben működtetni a klubokat – ez pedig a klubok elemi érdeke, ergo egy hajóban evezünk! Sőt! A tao-rendszer bevezetése idején – ami azóta is többször megerősítésre került! – a cél éppen az volt, hogy egy átmeneti (!!!) pénzpumpával olyan helyzetbe hozzák a sport-vállalkozásokat, hogy azok a piaci alapú működésüket később önfenntartóvá tudják tenni!

De vissza az őszi résztvevőkhöz! Nekem most van egy olyan érzésem, hogy a másodosztály sokkal érdekesebb meccseket hoz majd, mint az élvonal, mert az nehezen vitatható, hogy azok a vidéki fellegvárak, akik most egymás ellen fognak pályára lépni, nem akarnak majd küzdeni, és ne akarnák bizonyítani ország-világ előtt! És ne feledjük, hogy ott van az a fiatal-szabály, amit az élvonalban sokat szidtunk, de itt bizony lenyelették a klubokkal… Most – ha tényleg parázs rivalizálás alakul ki – talán még ez a szabály is értelmet nyer!

És akkor most vissza az NB1-hez! Az 1982 körül 18-ról 16-ra csökkentett NB1 is kérdéseket vetett fel, de a 12 csapatos megoldás egyenesen tarthatatlan! A most NB2-ben vitézkedő Pécs, az ETO, vagy a Hali, na meg a Nyíregyháza-Békéscsaba kettős legalább egyike biztosan élvonalbeli tagsággal kellene, hogy rendelkezzen (ezen a ponton nem az a lényeg, hogy miért nincsenek most ott!), és ha megnézzük, a Vasas sem egy olyan csapat, aki ne férne el az élvonalban. Az MTK feljutott ismét, itt nincs kérdés, de ha most összeszámolom, kiderül, hogy legalább hat-hét csapatról van szó, így a két mostani kiesővel számolt egyenlegük bizony négy-öt! A bennmaradó tíz mellé odacsapva, az alaphangon is kiadna egy minimum 14 csapatos élvonalat.

És akkor még a Kaposvár, a Szeged, az NB1 második kiesője, a Csaba-Nyíregy kettős egyike még mindig a másodosztályból próbálhatná meg bevenni a csúcsot! De nem, mert az MLSz-nek valamiért tetszik az aszimmetrikus, ezért igazságtalan 33 fordulós lebonyolítás, meg mert totálisan félreértelmezik azt, hogy mit is jelent a tőkekoncentráció! Az kérem nem azt jelenti, hogy azon a kevés kegyeltek közük, aki ott lehetnek az NB1-ben, még egyenlőbbé teszek kettőt-hármat! Az azt jelenti, hogy az erőforrásokat úgy osztom meg a csapatok között, hogy a versenyt erősítsem, mert – nem est omen – a foci élvonala bizony versenysport!

Kíváncsian várom a másodosztály folytatását, és most aztán igazán sajnálom, hogy a tévé csak nagy ritkán tűzi műsorára az NB2-es meccseket…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!