Korábban már megnéztük (ITT), hogy a rendkívül feszített menetrend hol okozhat problémát, és hol lehet előny. Ezt abból vezettük le akkor, hogy mennyi pihenőidő jut az egyes csapatoknak. Most pedig azt vizsgáltuk, hogy hat az új, öt cserét lehetővé tévő szabály! Nézzük!

A korábbi vizsgálat azt hozta ki, hogy a Felcsút, Kaposvár, Kisvárda, Paks, Zalaegerszeg, Kaposvár alkotta hatosfogat relatív jól jár, hiszen nekik lesz a legtöbb idejük a regenerálódásra. Most pedig megnéztük, hogy ehhez mit tesz hozzá, vagy mit vesz el belőle az öt-cserés szabály. Ehhez megnéztem a csapatok keretinek létszámát, hiszen nem mindegy, hogy hány játékosra lehet számítani. De ez nem elég, mert a minőség sem mindegy – a pályán nem elég tizenegy főt felrakni, nem baj az sem, ha tudnak focizni… Tehát a csapatok egy főre jutó árát (nem értékét!) néztem meg.

Persze, tudom, hogy a transfermarkt szerinti ár nem „mindent vivő” mutató, de nagy átlagban mégis jól lenyomat arra, hogy az árat értékként kezeljük. De legalábbis nincs más viszonyítási alap, vagy ami van, az egyszerű földi halandó számára nem elérhető a földi halandó számára Magyarországon – ezt az InStat-tól tudjuk (erről a videónk ITT!).

Nos a keretek nagysága egy elég egzakt szám, sok magyarázatot nem érdemel:

mérés1

Ebből az látszik, hogy a Mezőkövesd bizony kicsit hátrányban van a két előtte helyet foglalóval (Fehérvár, Fradi) szemben, míg a Debrecen, és a Diósgyőr relatív jó helyzetben van, ahogy a Felcsút is. Darabra tehát ők azok, akik megvannak, az edzői stáb rendelkezésére áll a megfelelő számú játkos. Igen ám, de az nagyon nem mindegy, hogy milyen játékosokat tudnak mobilizálni! Ehhez kellett a keretek árának egy főre jutó átlagos értéke szerint is elkészíteni egy rangsort.

mérés2

Teljesen más a sorrend ebben a nézetben, de egyik sem ad teljes képet! Ezért kellett egy harmadik sorrend, ami összeveti a két mutatót. Ehhez azt néztem meg, hogy a két sorrend helyezései milyen viszonyban vannak egymással. Ahol nullás érték jött ki, ott a keret összesített ára és az egy játákosra jutó ár azonos helyezést eredményezett, ahol negatív az érték, ott a keret mérete relatív kisebb, de értékesebb játékosok alkotják a keretet, míg a pozitív érték azt jelenti, hogy a keret mérete relatíve nagy, de a keretet alkotó játékosok minősége ehhez képest gyengébb.

mérés3

A táblát a mostani helyezések sorrendjében állítottam össze, így látható, hogy az egyes helyezettek milyen erősségű padokat állíthatnak ki. Feltételezésem szerint normál menetrendben a negatív értékeket produkáló csapatok vannak előnyben, de most, egy ilyen feszes naptár mellett inkább a pozitívak lehetnek kisebb előnyben. Az ideális állapot azonban a nullás érték, amit a Fradi, a Fehérvár, a Felcsút, és – nekem meglepetésre – a Diósgyőr produkál. Ezeknek a csapatoknak tehát nem véletlen a tabellán elfoglalt helye, vagy véletlenül, vagy tudatos munka eredményeképpen, de az adott keretek között kiegyensúlyozott a keretük. Mármint árat, és létszámot tekintve.

De van ám még egy mutató, amit figyelembe kell venni! Ez pedig az életkor! Itt is átlaggal dolgoztam, bár tudom, hogy – mint a többi mutató esetében is – az átlag elfed néhány sajátosságot. Egy adott átlag ugyanis sokféleképpen összeállhat, de most odáig nem mentem, hogy szórást is számoljak az átlag-életkorok mellé. Nézzük:

mérés4

Feltételezésem szerint ebben a mutatóban azok a csapatok vannak előnyben, akiknél alacsonyabb az átlag-életkor. Ez azt jelenti, hogy a Mezőkövesd hoz a hátrányából némileg (mert a kicsi keret viszonyleg értékes, ugyanakkor fiatal), a Diósgyőr megint az elején foglal helyet, így veszélyes lehet a Felcsútra, valamint a Mezőkövesdre is. A tabella másik végén pedig azt látjuk, hogy az Újpest némileg javít az előzőekben számolt relatív hátrányából, azonban a DVSC – aki egyébként is előnyben volt – tovább növeli előnyét, viszont a Paks ront a relatív jó helyzetén, miközben a Zalaegerszeg egyébként is meglévő hátrányát csak tovább fokozza.

Mi lesz ennek a vége? A fentiekben, valamint a korábbi cikkünkben megjelent, tisztán spekulatív számítások szerint a Diósgyőr javít a hátralévő időszakban, így a nemzetközi kupaszereplés akár elérhető a miskolciak számára, míg a második kieső legnagyobb valószínűséggel az Egerszeg-Paks párosból kerül ki.

Szerencsére azonban most úgy néz ki, hogy a pályán dőlnek el a dolgok, így mindenki bízhat magában, mindenki reménykedhet, mindenkinek van még esélye a saját sorsát jobbra fordítani!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!