És aztán még további sok-sok éven át… Igen, azt gondolom, hogy Kanta József, a leghűségesebb magyar játékos bejelentette, hogy az élvonalba feljutó MTK-ban még vállal egy évet, mert érez még magában annyi erőt, hogy csapata segítségére legyen még az NB1-ben is! Ki ő, honnan jött, és hogy an lett ő „a Józsika”!

A történet 22 évvel ezelőtt kezdődött. Pontosabban; ekkor történ élete egyetlen és eleddig utolsó adás-vétele, onnantól kezdve csak két év bodajki vendégjáték szakította meg szereplését a kék-fehéreknél! Történt ugyanis, hogy az MTK felfigyelt az ajkai futballistára, és az akkortájt induló agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia fel is vette soraiba. Ez az intézmény úttörő volt hazánkban, létét a focibolond Várszegi Gábornak köszönhette, aki jó 2 milliárd forintot költött az akadémiára, mire már bevételt is realizálhatott.

Kanta Józsika mellett olyan nevek kerültek ki innen, mint Pintér Ádám, Juhász Roland, Németh Krisztián, de a névsor közel sem teljes, hiszen a 2000-es években szinte egyedül ez az intézmény tudott kitermelni olyan fiatalokat, akiket aztán külföldön lehetett értékesíteni, és ott többé-kevésbé meg is állták helyüket. Az agárdi létesítmény aztán tavaly ősszel Budapestre költöztették, így a festői szépségű központ ma már más célokat szolgál.

De vissza a közönségkedvenchez! Amikor megérkezett Agárdra, látható volt, hogy nem mindennapi tehetség, de még 2003-ig várnia kellet, mire profi szerződést kapott. Majd bolondok lettek volna elengedni, amikor a 2002-ben a Bodajknak kikölcsönzött játékos hamar az MTK-fiókcsapata vezéregyénisége lett, és a csapat színeiben 29 meccsen 24 gólt szerzett, ami elég volt az NB2-be jutáshoz! De a Magyar Kupában is letette névjegyét, hiszen kiverték az élvonalbeli ETO-t, és a PMFC-t is, és csak a Fradi állította meg őket a negyeddöntőben!

2003-ban tehát szerződést kínált neki az MTK, és Garami Józsi bácsi 2004 augusztusában egy Sopron elleni bajnokin már betette a csapatba, amit az akkor 20 éves tehetség a 26. percben egy szabadrúgásgóllal hálált meg. Ezt még további két MTK-találat követte, és Illés Béla csapatkapitány vezetésével abban az évben 27 meccsen szerepelt, csapata pedig bronzérmes lett!

A következő évben (2005/06), ősszel a kitűnő formában lévő MTK – immár Józsika irányítása mellett – remekül teljesített – második helyen zártak -, de a téli felkészülés során egy felkészülési meccsen térdsérülést szenvedett, így két hónapos kihagyás következett. Ezt megsínylette a csapat teljesítménye is, így a bajnoki és végére lecsúsztak a dobogóról…

A következő évben (2007/08) még jobb teljesítménnyel állt elő a csapat, azonban még mindig nem sikerült elérni a bajnoki aranyat, a végén nagy versenyfutásban „csak” a második helyen végeztek. De ez az év így is jól sikerült Kanta számára, hiszen házi gólkirály lett, és a bajnokság egészét tekintve is a harmadik legtöbb gólt – nevezetesen 16-ot – érte el a mezőnyben. Kétségtelen, hogy az irányító, és csapata is előrelépett, de még mindig kellett valami, ami a végső győzelmet is meghozza számukra.

Ne felejtsük el, hogy a Debrecen ezekben az években élte aranykorát, így a 2008/09-es bajnokság arról szólt, hogy a Lokinak sikerül-e negyedszer elhódítani az elsőséget, vagy esetleg valaki képes megtörni sorozatukat. És igen, jelentkezett egy csapat, aki bizony igen komoly próbatétel alé állította a hajdúságiakat! Ez pedig nem volt más, mint az MTK! Ebben a csapatban szerepelt Rodenbücher István, Pintér Ádám, Zsidai László, Pátkai Máté, Lencse László, Eppel Márton, Könyves Norbert – és természetesen az akkor már egyértelmű vezéregyéniséggé érett Józsika. Mindenki így nevezte a szerény, nagy alázattal futballozó játékost. Ez a becézés a szeretet igen komoly megnyilvánulása!

Az a csapat elég rendesen szétszéledt, és ennek aztán meglettek a következményei is, hiszen a következő években egyre gyengébb teljesítményt mutatott az MTK, mígnem a 2011/12 bajnoki évre a másodosztályba is kellett költözniük… De sajnos nem ez volt az utolsó eset Kanta József életében, amikor csapatával az NB2-ben kellett megméretnie magát. Nem tudom, hogy ilyen rövid idő alatt, ennyit ingázó csapat volt-e még másik a magyar foci hosszú történelme során, de az sem biztos, hogy volt olyan csapat, amely képes volt cirka 9 év alatt háromszor is egy idény után visszakerülni az élvonalba.

A 2011/02-es másodosztályú kaland után 2014/05-re bronzérmes gárdát sikerült összerakni, de 2017/18-ben ismét kiestek, hogy aztán visszakerülve egy újabb első osztályú év után megint kiessenek, és most pedig újra vissza az első osztályba! Ez egészen elképesztő produktum, de nem biztos, hogy az MTK szurkolói idegrendszerét nem tépázza ez az eszméletlen liftezés… A lényeg azonban, hogy a csapat osztályváltásai során egy valami (helyesebben valaki!) mindig állandó volt: Kanta József végig kitartott csapata mellett, és nem kis részt vállalt abból, amit ezekben az években a Hungária körút megélt.

Hogy miért nem jött össze egy külföldi szerződés? Talán nem is nagyon vágyott rá, talán sérülései pont akkor érték, mikor erre jó lehetőség lett volna. Nem tudjuk, de ma már erről nem is érdemes beszélni, a lényeg az, hogy a leghűségesebb játékos még legalább egy évet vállal, és ha már nem lesz a pályán, akkor is biztosan segítségére lesz mindennél jobban szeretett klubjának!

Sok sikert az ismét az NB1-hez, és a későbbi folytatáshoz is!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!