A 24.hu sportrovatában jelent meg egy írás arról, hogy a 2011-ben induló tao-támogatások évről évre hogy alakultak. Jól látható ív rajzolódik ki – még akkor is, ha az utóbbi években egyre inkább emelkedik az az összeg, amit a korábban indított beruházások kiegészítéseként hívhatnak le az egyesületek. Azt látom, hogy igencsak eljött az idő arra, hogy a klubok lassan a saját lábukra álljanak! Hogy miért? Olvass tovább!

A már említett cikkben (teljes terjedelemben elérhető ITT) közölt ábra azt mutatja, hogy a lehívott támogatások összege most már harmadik éve csökken, és nem gondolom, hogy ez a trend meg fog állni. Ennek több okát is látom; egyrészt feltehetőleg a megítélt keretek összege is évről évre csökken (a klubok jól használják ki a lehetőségeket, így nem gondolom, hogy a lehívások hatékonysága romlott!), ráadásul ezek az adatok még nem tartalmazzák a mára kialakult helyzet okozta nehézségeket. Így egy irányított folyamatnak lehetünk szemtanúi.

csakatao

forrás: 24.hu

Másrészt pedig az is látszik, hogy az egyes sportágak tekintetében is látható ez az ív, de nem azonos lefutással, hiszen például a 2016/2017-es időszak volt a csúcs, a vízilabdában egy évvel előbb, míg a foci a 2017/2018-as évben érte el a csúcspontot, míg a jégkorong a foci után egy évvel tetőzött. Ezt így visszanézve azt kell látni, hogy a fejlesztések elérték azt az eredményt, ami az infrastruktúra megújítását jelenti – persze az már egy másik téma, hogy milyen szakmai eredményekkel. De itt most nem erről van szó, hanem arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy most már bizony lassan a kivezetés irányába tart a dolog.

A fociban persze kicsit megint más a helyzet. Azzal ugyanis, hogy létrejön az állami akadémiai rendszer, ebből a körből kikerülnek a leginkább támogatott utánpótlás-műhelyek, melyek fenntartása, üzemeltetése már önmagában is jelentős tétel lesz. Ezek az EMMI költségvetésébe kerülnek, így a tao-támogatások összege a fociban már csak ezért is csökkenést mutatnak majd. De ez mindössze tíz utánpótlás nevelő központot érint, a többiek viszont tényleg készüljenek, mert bizony a nekik szánt szerep és a gazdasági racionalitások is arra kényszerítik őket, hogy kezdjék el kitermelni a jobbnál jobb focista-palántákat!

Ilyenekre pedig mindig lesz kereslet, mert most olyan hiány van, hogy a piac mindent fel fog szívni még hosszú éveken keresztül. Aki viszont nem lép, aki nem termeli ki legalább saját felnőttcsapata számára a megfelelő minőséget (ami még mindig nem feltétlen elég a saját up. fenntartására!), az ne számítson semmi jóra! És egy idő után késő lesz sírni-ríni, hogy most akkor itt van a csilivili komplexum, de nincs rá pénz… Mert bizony nagyon úgy fest, meg kell találni a piaci alapú működéshez vezető utat!  

Ja, még most, nem holnap, holnapután meg már csak a csőd bejelentésére lesz lehetőség… Csak jelzem; már a rendszer bevezetése idején szóltak, a támogatás ilyetén formája nem tart az örökkévalóságig!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!