Az NB2 várható indulóiról szóló cikkünk kapcsán ragadott tollat elkötelezett Érd-szurkoló olvasónk. Helyesebben; cikkünk csak indikátor volt, a levél nem rólunk, hanem az Érdről, a magyar fociról szól, a mai helyzetet komoly történeti háttérbe ágyazva. A levelet változtatás nélkül közöljük, a véleményformálást pedig ezúttal olvasóinkra bízzuk!

Kedves Semleges Térfél Szerkesztőség!

Először is szeretném leszögezni, hogy Önök a legkedveltebb futballal foglalkozó sajtó "termékem", mert olyan tárgyilagos és színvonalas és tényleg a magyar foci felemelkedését kívánó csapat, hogy arra már nincs is még Kazinczy csodálatos nyelvében sem megfelelő jelző. Szóval vér profik.

A következő soraim nem kritikusok, pláne nem negatív érzéseim kifejezésére szolgálnak, csak némi pontosításra az Érdi VSE és az Nb3 Nyugati csoportjának kapcsán. Elnézést kérek, de a teljesen tisztán látás érdekében szükséges időben visszamennünk 1994/95-ös bajnokságig amikor is Érd megnyerve az aktuális NB3-as szezont feljutott az NB2-be.

Ezt követte 5 csodálatos év, na de milyen 5 év és ki kekkel a soraikban?  Nos a teljesség igénye nélkül, mind annyian ismerős nevek lesznek, és ha nem telt volna el 20-25 év akkor ma ezek az emberek az NB1 messze legjobb játékosai lennének. A teljesség igénye nélkül, Dukon Béla, Limperger Zsolt, Varga László, Horváth Sándor, Süveges Zoltán, Versits Zsolt, Elbert András, Kajdy György, Komódi László, hogy csak a szupersztárokat említsem. Eleinte Egervári Sándor majd Kozma Mihály edzősége mellett. Az időszak végére 1998/99-re elérkezett a csapat az NB1-be, akkor PNB-be történő feljutás kapujába. Pedig a Nagykanizsa mellett a Tatabánya volt a rivális, mely utóbbi csapatban Vincze Pilu, Kiprich, Szalma, Gelei Károly játszottak, és mégis 1998.10.23-án idegenben 1:3-as eredményt ért el az Érd, Kipuékat két vállra fektetve. A mérkőzést 4.000 néző előtt játszották, és 4 külön-busz indult Érdről.

Aztán jött a tavasz, a "váratlan" vereségek, de nem ok nélkül. Ugyanis a városvezetés nem a csapat támogatására igyekezett, pedig Versits és Horváth Sanyi érdi saját nevelés volt, a tavasz derekán még Vincze Pilu és Kipu előtt a góllövőlistát is vezette utóbbi.

Ennek dacára - láss csodát! - megszületett az akkori érdi elöljárók esetében a városi MSZP-Fidesz nagykoalíció, de nem kap pénzt a csapat a feljutásra, sőt ’99 ősztől már szinte semmit.

Az eredmény; visszalépés az NB1b-től (ez volt akkor a másodosztály neve), és az akkori szabályok szerint, ha valaki nem vállalta az általa zöld gyepen kivívott osztályt mehet a legalacsonyabb osztályba, azaz akkor a megye3-ba.

Utána, hosszú út vezetett napjainkig, de ebben a 25 évben - ha ’94-től számolom - hiszen az is egy siker időszak volt, negyed évszázadban játsszon bármelyik osztályban a VSE, 90%-ban a dobogóért volt versenyben a kiesés szele soha meg sem legyintette.  

Mivel elérkeztünk napjainkig a kis történetemben, érdemes átnézni még a minap kivívott feljutás taglalása előtt, a 2016 és 2020 közötti időszakot. Az Érdi VSE értesítést kap, hogy stadiont fog kapni, és így a vezetés is eldöntötte, hogy akkor minőségi igazolásokkal, messze NB1-es szintű sportolókkal, Melczer Vilmossal, Koós Gáborral, Pál Szabolccsal, Kárász Krisztiánnal szeretnék elérni az NB2-t. Az első évben az ETO-t, a Kaposvárt idegenben legyőzve vastagon őszi első volt a csapat, de tavasszal váratlanul elmaradt a feljutás. A következő évben (2017/18) szintén őszi első volt a Kaposvárt megelőzve, majd újra jöttek a nem várt bukták tavasszal. A harmadik évben már úgy sikerült az ezüst, hogy az Ajka végig vezette a bajnokságot, igaz az összes többi rangadón szóhoz sem jutottak az ellenfelek, Bojan Lazic aki azért igencsak magas szinten rúgta a bőrt a szezon végén a Sárvár edzőjeként azt találta mondani, hogy az Érd igenis nem csak az NB3 Nyugati csoportjának kiemelkedően szép játékot bemutató csapata, hanem a három csoportot figyelembe véve is igaz ez és ők az NB3-as mezőnyben a legjobbak. És ez így is volt.

Az eredmény újra csak a dobogó volt. Azt azért érdemes megnézni, hogy az Ajka, mint feljutó mennyire fix csapata az NB2-nek, hogy az MTK ellen idegenben 4:4 re otthon 2:0-ra végeztek. A Budafok ellen idegenben 3:1-re otthon 2:0-ra nyertek, a soraikban egy érdi saját nevelésű játékossal Csizmadia Zoltánnal, aki ezekből a sikerekből góllal, gólpasszal vette ki részét és jó játékkal. Lazic mégis az Érdet emelte ki... Vagyis az NB1-be jutók nem tudták legyőzni oda vissza az Ajkát.

Elérkeztünk hát a 2019/20-as bajnoksághoz, ahol az év eleji Érdi VSE programfüzet úgy jelent meg, hogy amennyiben a 3,5 éve megígért stadion építésé elkezdődik, akkor néhány hazai mérkőzés albérletben lesz lejátszva. A hab a tortán, hogy korábban a sajtóban megjelent, hogy kiemelt állami cél a stadion megépülése, és már az állami támogatás is oda lett ítélve, kérdésem ezzel kapcsolatban hol a pénz? Nem irigység vezérel, csak szeretem a focit, az Érdi focit és a magyar focit, aggódva jövőjükért jutott eszembe a kérdés, és várjuk sokan a választ. Link a stadion pénzről: ITT.

A stadion nem épült meg, és van is egy sejtésem miért, de ez csak feltételezés, még pedig azért nem, mert az évtizedek óta Érdi VSE klubelnök és mellette Honvéd vízilabda csapat technikai vezetője is egyben szintén ennyi ideje, nos Novák Feri bácsinak fontosabb a becsülete, mint a zöldhasú.

A stadion nem épült meg és belátható időn belül nem is fog. Az elméletemet igazolja, hogy az új polgármester feltárta, hogy a tavaly 400 milliós (!!!) önkormányzati támogatásban részesülő helyi kézilabda csapaton keresztül milyen mutyik voltak. Nem érdekel ez sem, csak ennyi pénzt még a győri lányok sem kaptak, az eredmény Érden még is egy nagy nulla volt. A foci csapat kb. ennek a negyedét kapta. Ilyen költségvetéssel a fiúk már az NB2 első 5 csapatában lennének.

És végül, ami miatt tollat ragadtam annak két fő oka volt. Egyrészt, hogy megkérdezik sokan, hogy akkor minek indul el az Érd a bajnokságban, másrészt mert a III. kerület önjelöltként jelezte, mi mennénk az NB2-be. Pontosan ez a nagyképűség jellemzi az egész csapatot is a pályán, mert tudják, ott van mögöttük a milliárdos építőipari vállalkozó, aki a rendszerváltás óta minden politikai erőtől kap komoly állami megrendelést, mit tudhat ez az ember vajon....

Az ő másodosztályú vágyaikra is reagálnék.

1, Az Érdi VSE kapusa, csapatkapitánya, Kertész Ferenc 04.30-án nyilatkozott az Érd TV-nek, hogy ő az eredmények eltörlését tartja korrektnek pole pozícióból mert ugyan a Kerületet simán 3:1-re verték idegenben, addig - és most figyeljenek Óbudán! - A Lipót Pékségtől kikaptak idegenben 3:1-re, akik nagy meneteléssel megérkeztek és szerettek volna ők is feljutni. Ezért nem tartotta volna Fecó jogosnak az aranyat.

2, Magyar kupa menetelés

Ezt a Lipót is el tudja mondani magáról, ők Márton Gábor bemutatkozó meccsén nyertek 3:1-re az Nb1-es Zete ellen!!! Ahol az Nb3 nyugati csoportjának góllövőlistáját vezető Zimonyi Dávid is játszik.

3, A Kerület elfelejti milyen bírói segítséget kaptak jó néhány mérkőzésükön, például a Lipót ellen, akik hiába vezettek 3:1-re, a játékvezető elintézte, hogy iksz legyen, vagyis egyik riválisát sem sikerült legyőznie a TVE-nek.

4, Az Érd bár nem saját maga, hanem a többször említett szerb szakember mellett, a 2019 nyári edzőmeccsek NB2-es edzői szerint is, nagyon szép játékot játszik. Például a Szeged Csanád ellen 3:2-es siker 0:2-ről idegenben, Cegléd ellen 5:2 otthon, majd Szolnokon esküvő után 1:1 idegenben.

 Vagyis a csapat az NB2-re készült keményen a nagy melegben.

Ezt követően a bajnokságban az ellenfelek, akik Érdre jöttek 95%-ban, 11 emberrel buszt betolva védekeztek. Ez ugye még a Liverpoolnak is kemény dió volt a BL-ben. Plusz, bár elvileg a támadó játékot szükséges preferálni a bíróknak, ők még is mindig az ellenfelek brutális belemenéseit támogatták. Így volt az, hogy idegenben mindig jobb volt a játék és könnyebb a győzelem. Mert az ellenfelek szurkolói nyilván nem hagyták, hogy védekezzenek akkor sem, ha az Érd az ellenfél.

5, A bírói tévedések. A Kerület esetében két mérkőzésről tudok, ahol elképesztő bírói segítséget kaptak, az egyik a Lipót elleni 3:3, a másik a Fehérvár II. elleni győzelemük, ahol az első csapatból visszajátszatott Zsórit a mérkőzés elején kiállította a spori, Funsho pedig mindig lesen volt, vagy faultolt.

Így nyertek 2:0-ra. Ez plusz 4 pont.

Továbbá, az Érd 3 döntetlenje és 1 idegenbeli veresége az utolsó helyezett otthonában szárad a sporttársak lelkén, ami 9 pont.

Általában egy bajnokság évek óta meghatározó csapata, adott évben pedig listavezetője nem szokott ellenszélben focizni, de hát, ahol a szakma másodlagos, azaz egyedül a magyar fociban, ott ezért születnek aztán Andorran vagy Luxemburg elleni vereségek.

Végezetül a politika, az aljas magyar futball közeg miatt vett el tőlünk és leginkább azoktól akik becsülettel küzdöttek évek óta Érden.

Először is Melczer és Koós jövőre 35 évesek lesznek. Tőlük nagyon sokat. A Vili olyan játékszervezést mutatott be minden héten, hogy csodálkozom, hogy Pátkai a fazonszabász a Vidiben és Sigér a Fradiban. Utóbbi - emlékszem, mert ott voltam - a játék helyett a Zágráb ellen kekeckedett egy erősebb figurával, majd csodálkozott, hogy harmadszorra kapott egy elefántpuszit a belső combjára egy partizántól. Nagyon tisztellek titeket Vili és Gabi.

A fiatal saját nevelésű játékosok eligazoltak, olyan helyre, ahol a politika és az oligarchák megteremtik az NB2 lehetőségét.

Végezetül két főszereplőt sajnálok. Az egyik Novák Feri bácsi, az elnök, aki túl a 80-on is mindent megtett, hogy mire 2021-ben 100 éves lesz az egyesület, újra NB2-es legyen az Érd. Nagyon sajnálom őt. Úgy látszik, az nem számít, ha valakinek 4 évtizedes sikeres sportvezetői tapasztalata van.

És nem utolsó sorban az immár 7 éve edző Limperger Zsoltot, aki pár éve egy sportlapnak azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi magyar futballban számára egy reális cél lehet, ha az NB2-be vezeti vissza a csapatot. Elérted Zsolti gratulálok neked. Mi szurkolók így látjuk. És csodálkozunk azon, hogy Limpi ért nem jelentkeznek például a Fraditól. Mert ennek a csapatnak az a fő titka, hogy először is mindenki őszintén tisztel mindenkit. Igazi jó közösség, ez az alap. A másik pedig Limpi zseniális spanyol és magyar foci keveréke, az élvezetes támadó játék. Ha ránézek a Fradira, egy unalmas ócska erőfutballt játszik. 

Ja, és az Érd beadta a licensz kérelmet, de nem kapta meg, érthető okok miatt, az albérlet pedig meccsen ként 1 millió HUF, erre nincs pénz, nem politikusok vagy oligarchák a tulajdonosok.

Leges-legvégül; Csank János mondta 15 éve az NB3 futball alulnézetben. És ez így van. Ezért lesz egyrészt kidobott pénz bank tao is, meg a dilettáns klub és MLSZ-döntéshozók miatt. Mi bizonyítja ezt? Az Nb1 listavezetője leigazolja a mai Fradiba Somaliat és Lodicot, és BL-be vágyik. Az MLSZ pedig beismeri tudnak a manipulált meccsekről, melyek már edzőmeccsek szintjén is jelen vannak. Szép volt a nyilatkozat uraim.

Legyenek szívesek az Érdi vezetők és sportolók miatt közöljék ezt a levelet név nélkül és változatlan formában.

Nagyon szépen köszönöm a segítségüket, figyelmüket. Nagyon sok sikert kívánok a munkájukhoz.

Tisztelettel,

Dr. Kiss István, Érd szurkoló

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!