A londoni központú City Football Group (CFG) megvásárolja a belga másodosztályú Lommel labdarúgó klubot – így a cég közleménye. Eddig semmi különös nem lenne, de az, hogy miként is épült fel ez a birodalom, az bizony egy érdekes téma! Mert bizony a Manchester City egy egész birodalom része, ami rövid idő alatt a világ szinte minden kontinensére kiterjesztette hatalmát. Nézzük!

A történet az 1970-ben született Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan az Abu Dhabi királyi család tagjával kezdődik. Ahogy az az Abu Dzabi királyi családban már jó ideje szokás, Seikh Mansour is az Egyesült Államokban végezte iskoláit. A sport iránt mindig is elkötelezett sejk már ekkor is az Al Jazira labdarúgó klub támogatója volt.

Neve akkor vált ismertté Európában, amikor az Abu Dhabi United Group tulajdonosaként felügyelte a Manchester City Football Club 2008. évi felvásárlását. Ekkoriban az ő személyi tulajdonában lévő cégbe időközben bevásárolta magát a China Media Capital konzorcium, ami 13%-os tulajdonra tett szert a mára az egyik legnagyobb sportvállalkozássá előlépett társaságban. Szóval nem éppen egy szegényház…

mansour

A City megvásárlása azoban csak az első lépés volt, ma már a csoport három kontinensen többségi tulajdonban van és üzemeltet klubokat - a Premier League-ben a Manchester City FC-t, az MLS-ben lévő New York City Football Club-ot és az A-League Melbourne City FC-t, de a spanyol másodosztályú Girona is a csoport tagja, ahogy vannak még érdekeltségeik Indiában, Japánban, Kínában és Uruguayban.

"Ez a befektetés része annak a hosszú távú stratégiánknak, amelynek célja, hogy a jelentős futballnemzetek mindegyikében jelen legyünk, szép játékot játsszunk és neveljük a tehetségeket."  

Ferran Sriano, az Abu Dhabi United Group ügyvezető igazgatója egyetlen mondata feltárja a vállalkozás célját, ami nekem ismerős valahonnan… Hasonló stratégiát akart végig vinni a Duchatelet család is, de az Olympique de Marseille amerikai tulajdonosa is hasonlóban gondolkodik. Ugyanakkor van egy jelentős különbség, ugyanis az arab-kínai tulajdonosok alapfilozófiája ötvözni próbálja a helyi hagyományokat és a globális tőke előnyeit!

Nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-képzésre, amihez az alapot a City nevelő központja, de mindenütt hagyják érvényesülni a helyi hagyományokat is. Ez azt jelenti, hogy a játékosok, akik ezeken az akadémiákon nevelkednek, olyan közös alapokkal rendelkeznek, hogy a klubok közötti váltások nem okoznak különösebb gondot, ugyanakkor az egyes nemzeti sajátosságok képesek érvényesülni pályán mutatott játékukban.

Pénzügy oldalról nézve pedig úgy fest a dolog, hogy a klubok közötti transzferek végtelenül egyszerűvé és olcsóvá válhatnak, igazából nem is nagyon kell menedzserekkel tárgyalni, hiszen itt a klubokat birtokló vállalkozás és a játékosok közvetlen megállapodása is elegendő egy klubváltáshoz. Az egész persze egy piramis, aminek a csúcsán természetesen a City áll, de ha tényleg ütőképes a modell, akkor azok a játékosok sem vesznek el, akik nem kerülnek végül a PL-csapathoz.

Arról, hogy ez belülről hogy néz ki, és a szavakon (na meg a pénzen…) túl is van valós tartalom a birodalom mögött, avagy sem… innen nem tudjuk megállapítani. Már csak azért sem, mert ez egy igen fiatal sporthatalom, ami eredményeket csak akkor tud majd felmutatni, ha a gyakorlatban legalább tíz évig azonos elvek mentén működik.

És a végére marad a kérdés; jó ez a globális focinak, vagy túlságosan is elmossa a ma még mindig meglévő football-kultúrák közti különbségeket, és ezzel a változatosságot öli ki a játékból? A választ az olvasóra bízom, mert nekem inkább rossz tapasztalataim vannak ezen a téren, de közel sem biztos, hogy ezek alapján kellene ítélnem…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!