A Diósgyőr korábbi edzője visszatérne Magyarországra! Ezt egy podcast adásban mondta el (ITT), rengeteg érvet említve arra, hogy miért gondolja így. Mint játékos, komoly elismerést vívott ki magának Miskolcon, így edzőként visszatérve szintén komoly bizalmat előlegezett meg neki a szurkolótábor. Igen ám, de ez gyorsan elillant…

Abban az időszakban nem volt valami acélos a Diósgyőr kerete, de az a foci, amit Fernando játszani akart, semmiképpen nem maxolta ki a keret adta lehetőségeket. A latinos, sok passzra épülő játékhoz egyszerűen nem volt megfelelő a játékos-anyag, de a klub hagyományai sem ezt a fajta stílust követelik meg! Valahogy B.A.Z. megyébe nem illik a finomkodó, bokapasszos mutatvány…

Minden tiszteletem a spanyolé, hiszen – ha úgy nézzük – kétszer is benntartotta csapatát az élvonalban. Persze az érem másik oldala meg az, hogy másodszorra már illett volna kicsit feljebb lépni, de az idő előrehaladtával nem hogy épült volna csapata játéka, hanem egyre inkább szétesett.

Sajnos azt kell, hogy mondjam, nem elég az ő jó emlékezete, vagy a befogadó közeg, és az sem, hogy magyarul tanul, ha nincsenek meg azok az edzői képességek benne, amik birtokában bizony rá kellett volna éreznie, hogy a kereté s a szurkolók, valamint a klub hagyományai milyen kereteket állítanak fel számára, és ezeket a kereteket hogyan kell maximálisan kihasználni, aztán pedig persze feszegetni ezeket a határokat!

Ezzel nem egyedülálló, hiszen mintha Joan Carillo is hasonló problémába szaladt volna bele! A tavaly novemberben érkező mester korábban már egy évet vezetőedzőként a Sóstón töltött (előtte három évig másodedző volt ugyanitt), de mégis rettenetes nehézségekbe ütközött, amikor a korábban inkább „kick-and-rush” stílushoz közelítő Nikolic-tól átvette a csapat irányítását. Pedig neki azért sokkal jobb minőség mellett kellett megoldania ezt!

Van ám ellenpélda is! Ez pedig nem más, mint Feczkó Tamás, aki az általa képviselt „smart football”-t vitte Diósgyőrbe, most mégis úgy tűnik, hogy sikeres a csapata, hiszen a korábbiakkal ellentétben most nem kell aggódnia a szurkolóknak a bajnokság véghajrájában, sőt akár még nemzetközi kupaindulós helyet is megcsíphet az alakulat!

És itt kell felhívni egy fontos momentumra a figyelmet! Ha jobban megfigyeljük azt a játékot, amit ma a Feczkó-féle Disgyőr játszik, és összevetjük azzal az MTK-val, melyet szintén Feczkó edzett, jelentős különbségeket látunk, miközben a játék alapja, a mögöttes filozófia bizony mit sem változott. Magyarul; Feczkó Tamásnál megvan az a képesség, ami a saját filozófiáját úgy képes alkalmazni, hogy az igazodik a keret adta lehetőségekhez, és be tudja építeni a klub hagyományaira jellemző elemeket is!

Ez utóbbi bekezdésben foglaltak hiány miatt én biztosan nem látnám szívesen Fernando-t magyar csapat edzőjeként! Ez nem személyes ellenszenv, nem valamiféle boszorkányüldözés, hanem annak felismerése, hogy nincsenek meg a mai magyar közegben azok a képességei, amik elegendőek lennének valami maradandó létrehozására. Ettől még a latin focit űző országokban akár komoly sikereket is elérhet, de – sajnos! – azt kell mondjam, hogy ott bizony csakis alacsonyabb osztályokban.

Sok sikert kívánok ehhez!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!