Engem nagyon meglepett, mikor Joao Pedro de Oliveira Janeiro-t, a Szeged edzőjét felállították a kispadról, hiszen az NB3-ból az NB2 stabil középcsapatát kreáló szakember helyét stabilnak hittem. Persze a foci már csak ilyen… Nem gondolom, hogy Dobos Barna rossz választás (sőt!), és ez a cikk nem is arról szól, hogy Szegeden rosszul döntöttek, hanem egy olyan emberről, aki nem csak mint edző bizonyított!

A csakfoci.hu jelentetetett meg egy interjút a portugál trénerrel (elérhető ITT!). A beszélgetés során kiderült sok körülmény, a 38 éves tréner nyíltan elmondta, hogyan zajklott le menesztése. És itt bizony meg kell állni, mert amit – és ahogy! – elmondta a történetet, azzal nagyot nőtt a szememben! Szegedi munkája hitelességét megerősítik gondolatai.

Erre egy részletet idézek, ami így kiragadva is visszaadja az egész interjúból sugárzó erkölcsi példát:

„Milyen viszonyban váltak el a klubvezetéssel, Kiss-Rigó László elnökkel vagy épp Adem Kapic sportigazgatóval?

– Őszintén szólva Adem Kapiccsal a járvány magyarországi kitörése óta nem beszéltünk, nem voltunk kapcsolatban. De nincs bennem harag senki iránt. Vannak helyzetek, amikor a felek nem értenek egyet, és akkor külön utakon folytatják. Én két évre akartam még aláírni, ők egyet mondtak, de feltételekkel. Amelyeket nem fogadhattam el. Én megdolgoztam eddig is a fizetésemért, mindent beleadtam a szegedi munkámba. A püspök úrról viszont csak jókat mondhatok, egy nagyon pozitív, futballszerető ember. Vannak tanácsadói, akikre hallgat, viszont én ezzel együtt is csak a legjobbakat mondhatom róla. A mostani, de több volt játékosommal – olyanokkal is, akiket én küldtem el esetleg Szegedről – viszont jó viszonyban maradtam, sokan azt mondták, hogy mély nyomott hagyott bennünk a közösen elvégzett munkánk. És köszönöm szegednek, a városnak, amely befogadott, köszönöm az itteni embereknek, a zöldségestől a szurkolókon át az újságírókig. nagyon jól éreztem itt magam.”

Bizony! Veszteni tudni kell -szokták mondani – és én úgy érzem, hogy bár a portugál szakember ezúttal vereséggel jött ki a „csatából”, méltósággal viseli annak következményeit! Azt gondolom, hogy erre ma Magyarországon sokan nem képesek, de – meg kell jegyezzem! – ennek mély történelmi okai vannak!

Most csak a jelen helyzetet írom le terjedelmi okokból; a klubok minden olyan ügyet, amiben játékosok, stáb, vagy egyéb munkaszerződéssel alkalmazottak érintettek, saját belső ügyének tekintik, és ehhez kénytelen-kelletlen alkalmazkodnak az edzők. A nyilvánosság ilyen mértékben történő kizárása pedig mindkét félnek árt a végén. Az edző/játékos telesírja a sajtót, a klub pedig rendszerint cáfol, rosszabb esetben fenyegetőzik…

Éppen ezért nem lenne helyes kizárólag az edzőket, játékosokat hibáztatni, benne van ebben mindenki, aki a magyar fociban érdemi szerepet kap. Ne felejtsük el, hogy mindez egy olyan országban történik, ahol – sok szálon, de végül egyként – közösségi pénzek felhasználásával működik a legnépszerűbb sportág, a foci…

„Annyit elmondhatok, hogy vannak olyan elvek és morális értékek az életemben, amelyeken nem vagyok hajlandó változtatni, ezekről nem vagyok hajlandó alkudozni. Emiatt is mondtam nemet a szerződéshosszabbításra, ugyanis voltak olyan elemek, amelyeket nem fogadhattam el.”

Ez is az interjúból kiragadott mondat, nekem talán a leginkább tetsző kijelentés. És nem csak szavak, a történtek igazolják, hogy ez a tettek szintjére is eljut, az edző nem lózungokat puffogtat, hanem egyszerűen elmondja, miként is viszonyul a saját maga által felállított normákhoz. Ez megint egy olyan tulajdonság, amit nem nagyon engedhet meg magának a mai közegben senki. Pedig ez is milyen egyszerű, nem?

Hát sajnos nem! Nem egyszerű, mert családokról, megélhetésről (is) szó van, az pedig komoly tényező. Ma ugyanis az a tipikus, hogy ha egy klubnál valami miatt vitás helyzet alakul ki, előbb – mit fent említettem – titkolózás kezdődik, majd jönnek a nyilvánosságnak dobott féligazságok, és… ha már idáig jutott a történet, a klubok egyszerűen elfordulnak attól az edzőtől, aki saját normáit fontosnak tartja, és köti magát bizonyos elvekhez!

És akkor itt a kör be is zárul, hiszen akkor mi marad megoldásként? A titkolózás… És ez a folyamat, mint egy végtelen verkli megy tovább az idők végezetéig. Ki állítja le végre ezt az egészet? Talán a szövetség magára vállalhatná a feladatot azzal, hogy a nyilvánosságot, mint alapkövetelményt határozná meg a klubok működésében.

Most van egy szépen csomagolt, az átláthatóságra vonatkozó szabályrendszer, amit a klubok kötelesek betartani, de ez nem jelent nyilvánosságot, csupán azt, hogy az MLSZ – mint egy jófajta földesúr – beszámoltatja a klubokat anyagi helyzetükről. Ez az átláthatóság se nem nyilvános, se nem tesz az ellen, hogy a magyar foci „hivatalos” közege elszigeteli magát a társadalom többi részétől, megint csak ártva magának a focinak…

Mert ugyan a klubok költségvetése (éves jelentés, beszámoló) nyilvános, de rengeteg a mérlegen kívüli tétel, és amit ezek a dokumentumok tartalmaznak, az semmivel nem több, mint egy papírfecni! Nincs benne semmi olyan, ami valódi információ lenne, csak annyit enged láttatni (azt is csak valószínűségi alapon), hogy egy klub összességében megáll majd a következő évben, vagy sem…

De vissza a témánkhoz! Most egy olyan nyilatkozatot olvashattunk, ami kitör ebből az ördögi körből, és ha van olyan klub, ahol esetleg valaki felismeri azt, hogy ez nem bűn, hanem érték, akkor gyorsan jelentkezzen be a portugálért, mert lehet, hogy soha többé nem tér vissza!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!