A Fradi remek kezdeményezéssel állt elő. Meg kell jegyezni, hogy ez nem az első jó ötlet, hiszen a klubbal történt megállapodás alapján ma 14:00-ás kezdéssel az M! és az M4sport.hu is közvetíti a Zete, illetve a Mezőkövesd elleni felkészülési meccsüket is. Persze nézők nem lehetnek jelen, de éppen erre álltak elő egy remek ötlettel – botrányosan kivitelezve!

Előre kell bocsátanom, hogy nem vagyok Fradi drukker, engem ilyetén módon hidegen is hagyhatna a dolog, de az Üllői lelátóin szocializálódott hölgyekben és urakban hamarabb látom a szurkolót, mint a fradistát. OK, a derbi napján nem biztos, hogy barátkozunk, de egyéb időkben bizony nem árt, ha észben tartjuk, hogy végső soron egyazon társadalmi szubkultúra – igaz, más színárnyalatú – részei vagyunk!

Az előzőek miatt - így „külsősként” - el kell mondanom, igazán nem tudom, mi az oka annak, hogy a vezetés nem tudja elengedni a vénaszkennert, akármi is történjen. Mint a szájzárat kapott harci eb, aki ha akarná sem tudná elengedni azt, amit egyszer megfogott… Nem kell úgy odalenni, hasonlat volt, senkit nem kutyáztam le, csak azt akarom érzékeltetni, hogy a klub vezetése mintha időnként maga ellen harcolna, ha már nincs igazi ellenfél!

Nos, mint mondtam, az alapötlet kiváló; aki beküldi a Fradihoz a megadott címre a fényképét, az virtuálisan, egy papírmasé figura által képviselve részt behete a bajnoki meccseken. Óriási ötlet, és aki teheti, éljen is a lehetőséggel: információk ITT!

Aki teheti… Mert bizony ez nem adatik meg mindenkinek! Nem úgy van az, hogy akárki majd odaülhet papírból, ahhoz ám teljesíteni kell bizonyos feltételeket! Ezek pedig… hát igen, a szurkolói kártya, amivel csakis és kizárólag azonosított parpírfigurák kerülhetnek a lelátóra! Ezt a kép feltöltésére szolgáló oldalon azonnak kérik, de az adatkezelési tájékoztató is tartalmazza:

Kezelt adatok köre

Adatkezelés célja

szurkoló kártya ID

érintett beazonosítása

szurkolói kártyaszám

érintett beazonosítása

saját arckép

esemény megvalósításához szükséges adat

Mi ezzel a baj? Nekem nem lenne ez probléma, mert biztosan nem szeretnék papírfiguraként sem a Groupamába üldögélni, de mi van mondjuk azokkal a tíz- és százezrekkel, akik még soha nem jártak az Üllőin, és nem is fognak, viszont egy ilyen akcióban szívesen részt vennének? Kik ezek? Mondjuk a világ bármely pontján élő szurkolók, akik nem látogatnak haza azért, hogy az érrendszerüket feltérképeztessék, vagy azok szomszédos országokban lakó határon túli magyarok, akiknek nincs arra külön pár tízezer forintjuk, hogy Budapestre utazzanak kizárólag egy ilyen aktus okán.

Az addig rendben van, hogy – mint az adatkezelési tájékoztatóban olvasható – az adatkezelés ideje az érintett hozzájárulásáig, de legkésőbb az eseményt követő napig tart (megjegyzem, a kártya-adatokra az utóbbi kitétel biztosan nem érvényes), de annak semmi értelmét nem látom, hogy a papírfigurák beazanosíthatók legyenek! Talán nekiállnak pyrózni? Vagy csúnya dolgokat mondanak? Előbbi az anyaguk miatt, utóbbi pedig azért nem valószínű, mert még egy papírtrombita sem képes önmagától hangot kiadni, nem hogy egy figura…

Szóval nem nagyon értem, hogy miért zárja el a klub a lehetőséget sok olyan szurkoló, szimpatizáns elől, aki csal így tudná kifejezni rajongását a klub iránt! Érthetetlen. Tudom, vannak erre sztenderd válaszok, mint például, hogy „Annyi szurkolónk van, hogy mindenki nem férhet be”, meg hogy „Így biztosan csak olyan figurák lesznek a stadionban, akik 100% fradisták”, de ezek olyan érvek, amik rém gyengék! Előbbi igaz, de ha jelentkezési sorrend van, és jelentősen több a jelentkező, mint a férőhely, akkor az éppen hogy jobban elősegíti a „teltházat”, mint egy ilyen korlátozás, a második pedig nevetséges! Biztos, hogy az Újpest, vagy egy Diósgyőr (vagy bármilyen más!) szurkoló most odabiggyesztené magát a lelátóra az Üllőin? Ja, hogy a vendégek miatt akár… Biztos, hogy Fradi szurkolói mezben? Ne már! Ki gondolja ezt komolyan???

A témát itt elengedem, mert nekem nincs szájzáram, de azért még egy megjegyzésem lenne. A Fradinál minden bizonnyal kiválóak a pénzügyi kondíciók, mert míg a világon mindenütt azon igyekeznek, hogy miként is lehetne a meccsnapi bevételeket legalább részben pótolni, az Üllőin most azon fáradoznak, hogy miként lehet kiadásokat generálni…

Senki ne értse félre, ez valójában jó jel, mert azt jelzi, hogy Kubatov Gábor nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, hogy ez a válság nem jó ugyan, de a lehetőséget kell benne látni! Igen, lesz is lehetőség, mert ahhoz „csak” pénz kell, meg azt jól kell tudni elkölteni, ami az utóbbi időben egyre jobban megy, mert a kiválasztási folyamatok sokkal hatékonyabban működnek ma már, mint 3-4 évvel ezelőtt.

Remélem, hogy ezt az írást a klub nem támadásként éli meg, azt meg még inkább, hogy értő olvasóra találok bennük, és akciójukkal megszólítják szélesebb szurkolói táborukat; fél Erdélyt, és nem kevésbé a Felvidéket, ahogy azokat a honfitársainkat is, akik bármilyen más okból szakadtak el a hazától.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!