Azonnal felkapja a fejét mindenki, hogy akkor most hogy is van ez? Tesztelik a focistákat, elköltenek egy csomó pénzt, miközben állítólag kevés tesztet végeznek a lakosságon? Egy újabb olyan témát sikerült találni, amivel ki lehet állni, és a fociba rúgni egy jó nagyot… Aki erre vetemedik, előbb kicsit számoljon! Mi megtettük.

A számok előtt egy-két fontos körülményt meg kell említeni. Az UEFA olyan szabályrendszert talált ki a be nem fejezett bajnokságokból az európai kupákba kerülő csapatok tekintetében, ami a lehető legigazságtalanabb – ezzel pedig kényszerhelyzetbe hozta Európa minden tagszövetségét. Ráadásul a koefficiens alapú döntéshez még egy szoros határidőt is adott a Ceferin-bagázs; július 13-ig le kell játszani minden meccset, különben életbe lép az UEFA-diktátum!

Magyarul; az, hogy lejátsszák a meccseket, és az, hogy most játsszák le az NB1-ben, nem feltétlen egy szabad döntés eredménye! A kényszerhelyzetben a szövetség megtalálta a legideálisabb időzítést, hiszen lesznek országok, ahol korábban kezdenek, így az ott szerzett tapasztalatok beépíthetők itthon is, de még marad idő egy feszes menetrenddel lezavarni az elmaradt meccseket, és egy gyors felkészülésre is. Nem mellékes, hogy – szintén nagyon helyesen! – a német protokoll alapján végzik az egészségügyi vizsgálatokat.

Mert bizony, ha le KELL játszani a meccseket, és július 13-ig kell lejátszani ezeket, akkor nincs mese, az egészségügyi kockázatokat bizony a lehető legalacsonyabb szintre kell szorítani. És akkor most jöjjön pár szám, ami alapján végképp kijelenthető, hogy nincs itt semmi látnivaló!

A vizsgálatok költsége csapatonként 30-35 millió forintba kerül, ami mérkőzésenként cca. 4,4 millió forint. Ezt persze nem szeretik a klubok, de meg kell jegyezni, hogy ez az összeg körülbelül megegyezik a szurkolók jelenléte mellett játszott mérkőzések rendezési költségeivel. Ilyen formán valójában nincs extra kiadás – összegszerűségét tekintve -, kieső bevétel viszont van, hiszen a nézők hiánya miatt meccsenként 2 és 35 millió körüli összegtől esnek el.

Ha most még mindig azt gondolja bárki is, hogy a kényszerhelyzet egy mondvacsinált dolog, mert – és bizony hallottam már ilyet – bizonyos klubok, akik most európai indulást jelentő helyeken állnak, elesnének az indulás jogától, márpedig ezek olyan csapatok, akik egyenlőbbek az egyenlőknél. Nos, ez egyáltalán nincs így, mert az lehet, hogy vannak kivételezettek, de a kényszert nem ez jelenti, hogy az UEFA szabályozás, hiszen az európai szövetség szabályozása vezet oda, hogy – akár kivételezett, akár nem! – annak ellenére lemarad a nemzetközi kupaindulásról, hogy a mostani helyezése alapján erre jogosult lenne!

Az biztos, hogy lehet a focin fogást találni, de azt nem itt és nem most kell keresni! Már csak azért sem, mert ha itt valami nagy összeesküvés lenne a háttérben, akkor miért nem játsszák le a többi osztály meccseit? Csak nem azért, mert náluk nem kavar be az UEFA? Dehogynem! Van elég probléma lejjebb így is persze, de az NB1-gyel azonos feltételek mellett egyszerűen nem tudnák kifizetni a számlát a jóval kisebb költségvetésű csapatok.

Végül megragadom a lehetőséget, és felhívom a figyelmét az igazságérzetüket a focin élesítőknek, hogy szóljanak már oda ők is a jogvédőknek, hogy talán a szurkolói jogokkal is kellene foglalkozniuk, ha már olyan buzgómócsingok!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!